SPOTLIGHTS

Το σχέδιο για τα σκουπίδια – έξι μονάδες και πού θα στηθούν

Το σχέδιο για τα σκουπίδια – έξι μονάδες και πού θα στηθούν

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Το σχέδιο για τα σκουπίδια – έξι μονάδες και πού θα στηθούν

Το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο βρίσκεται υπό κλειστή διαβούλευση με φορείς και επενδυτές, προβλέπει έξι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων σε επιλεγμένες περιοχές. Ποιοι ενδιαφέρονται και υπό ποιους όρους

Μια επιθετική στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων επιχειρείται στην Ελλάδα, βάζοντας στο «παιχνίδι» και την ενεργειακή αξιοποίηση. Με απλά λόγια, αντί να θάβονται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤA) ή σε χωματερές, όπως συμβαίνει σήμερα με το 80% των σκουπιδιών, τα υπολείμματα από την επεξεργασία τους, ή και τα ίδια τα σκουπίδια για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα έως ότου ολοκληρωθούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας σε εργοστάσια αποτέφρωσης. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο βρίσκεται υπό κλειστή διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τους επενδυτές, προβλέπεται η δημιουργία έξι μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (WtE) σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, με συνολική δυναμικότητα 1.186.000 τόνων ετησίως.

Οι μονάδες θα παράγουν 1.030 GWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο – ποσότητα που καλύπτει το 2% της ετήσιας κατανάλωσης στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 57,5% θα θεωρείται ανανεώσιμη ενέργεια, λόγω της βιοαποδομήσιμης σύστασης των απορριμμάτων. Η μελέτη, την οποία εκπόνησε η κοινοπραξία Energoplan – EPTA για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, προσδιόρισε τις εξής περιοχές για τη χωροθέτηση των εργοστασίων: Ροδόπη (62.000 τόνοι/έτος): Εξυπηρετεί Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με πιο πιθανή θέση εγκατάστασης να θεωρείται η Ξάνθη. Κοζάνη (288.000 τόνοι/έτος): Για Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Ιόνια νησιά (Κέρκυρα).

Η ΔΕΗ έχει ήδη ενδιαφερθεί για την κατασκευή της συγκεκριμένης υποδομής στις εκτάσεις της στην Πτολεμαΐδα. Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος (154.000 τόνοι/έτος): Πιθανές τοποθεσίες σε Αρκαδία, Ηλεία ή Αχαΐα. Θα εξυπηρετεί και τρία νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα). Βοιωτία (186.000 τόνοι/έτος): Θα δέχεται υλικά από την Κεντρική Ελλάδα και από τμήμα της Αττικής. Η Metlen έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση στις δικές της υποδομές. Αττική (356.000 τόνοι/έτος): Θα καλύπτει και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου (Σύρος, Μήλος, Λέσβος, Χίος, Κως κ.ά.). Ηράκλειο Κρήτης (140.000 τόνοι/έτος): Θα παραλαμβάνει υλικό από όλη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (Ρόδος, Κάρπαθος κλπ.). Μονάδα μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια και θερμότητα, η οποία στεγάζει στην οροφή της και ένα αθλητικό πάρκο, στο Αμαγκερ της Κοπεγχάγης, στη Δανία Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ Κατά την παρουσίαση του σχεδίου σε κλειστή ημερίδα στο ΥΠΕΝ συμμετείχαν εκπρόσωποι έξι εταιρειών, οι οποίοι, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (δημοσίως ή ατύπως) για την κατασκευή μονάδας. Για τη ΔΕΗ η ανακοίνωση έγινε επισήμως από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γιώργο Στάσση κατά την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το σχέδιο εξειδίκευσε στην ημερίδα του ΥΠΕΝ ο κ. Αλέξανδρος Σουμελίδης, στέλεχος της επιχείρησης.

Η νέα μονάδα θα έχει δυναμικότητα 280.000 έως 300.000 τόνων ετησίως και θερμογόνο δύναμη καυσίμου από 8 έως 11 MJ/Kgr (megajoules ανά κιλό). Κάτω από οκτώ MJ/Kgr η ενεργειακή πυκνότητα του υλικού δεν αποδίδει, δηλαδή δεν μπορεί να καεί χωρίς υποβοηθητική καύση, ενώ πάνω από 11 MJ/Kgr υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, όπως επεσήμανε ο κ. Σουμελίδης. Το συγκεκριμένο εύρος επιτρέπει την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς σήμερα. Η ισχύς της μονάδας προβλέπεται να είναι μεταξύ 35 και 38 MW (μεγαβάτ). Η επένδυση εκτιμάται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της υπερσύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Παράλληλα, η εγκατάσταση θα έχει δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας, καλύπτοντας το 40% των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία. Η συγκεκριμένη υποδομή εκτιμάται ότι θα διαχειρίζεται περίπου το 25% των συνολικών ποσοτήτων αποβλήτων της χώρας που προορίζονται για ανάκτηση ενέργειας. Μονάδα ανακύκλωσης και ανάκτησης ενέργειας στα περίχωρα του Λιντς του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετατρέπει τα απόβλητα σε ηλεκτρική ενέργεια και ανακυκλώνει τα απόβλητα των κάδων Ποιοι άλλοι όμιλοι ενδιαφέρονται Εκτός από τη ΔΕΗ, άλλοι πέντε όμιλοι ετοιμάζονται να μπουν στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων: οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, Μotor Oil, Metlen και Mesogeios.

Εκπρόσωποί τους, μιλώντας στην ημερίδα, εστίασαν στην ανάγκη συγκρότησης ενός σταθερού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που θα είναι ικανό να στηρίξει τις επενδύσεις στον νέο τομέα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θεσμικά, χρηματοδοτικά και τεχνικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης. Ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρότεινε ολιστική στρατηγική και ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που αντιμετώπισε η εταιρεία για την ολοκλήρωση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, το οποίο είχε ξεκινήσει το 2013 αλλά λόγω αντιδράσεων και δικαστικών εμπλοκών ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Στην ημερίδα τοποθετήθηκε και ο Κωνσταντίνος Παπαδήμας της Metlen, η οποία ενδιαφέρεται για κατασκευή μονάδας στις εγκαταστάσεις του ομίλου στη Βοιωτία, καθώς και στελέχη της AKTOR Group, της Μεσόγειος και της Motor Oil, που επίσης σχεδιάσουν είσοδο στον τομέα του WtE. Βάση για τη χωροθέτηση και τα ποσοτικά δεδομένα Η χωροθέτηση των έξι μονάδων βασίστηκε σε πέντε εναλλακτικά σενάρια και ελήφθησαν υπόψη γεωγραφικές αλλά και άλλες ιδιαιτερότητες, όπως η αυξομείωση του πληθυσμού στους τουριστικούς προορισμούς μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού, όπως συμβαίνει στα νησιά.

Με προβολή στο 2030, οι μελετητές εκτίμησαν ότι η ποσότητα  αποβλήτων για ενεργειακή αξιοποίηση θα φτάσει τους 1.450.339 τόνους/έτος, εκ των οποίων 650.889 τόνοι θα είναι SRF (καύσιμο υψηλής ποιότητας) και 799.449 τόνοι τα υπολείμματα από τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Από αυτές τις ποσότητες, 150.200 τόνοι SRF θα απορροφώνται από ενεργοβόρες βιομηχανίες, κυρίως σε Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία. Η τεχνολογία και οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές Από τις διαθέσιμες τεχνολογίες (πυρόλυση, αεριοποίηση, αποτέφρωση), η αποτέφρωση με την τεχνολογία «moving grate incineration» (η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σήμερα για την καύση σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, δηλαδή μη προδιαλεγμένων απορριμμάτων), κρίθηκε ως η πλέον ώριμη και αποτελεσματική λύση, σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με την τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας του ΥΠΕΝ, στην περίπτωση που δεν κατασκευαστούν τα έξι εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων και διανέμεται μέρος του δευτερογενούς καυσίμου που θα προκύπτει από την επεξεργασία τους στην ενεργοβόρα βιομηχανία, τότε το 2030 το 22,66% των απορριμμάτων θα θάβεται, ενώ το 2050 θα οδηγείται σε ταφή ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, που θα φτάνει στο 29,15%. Στην περίπτωση που το δευτερογενές καύσιμο αξιοποιείται πλήρως από τη βιομηχανία, τα αντίστοιχα ποσοστά θα μειωθούν στο 11,31% το 2030 και στο 12,80% το 2050. Εάν κατασκευαστούν τα έξι εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης, τότε το υπόλειμμα που θα οδηγείται σε ταφή την επόμενη πενταετία υπολογίζεται σε 8,77% και μηδενίζεται από το 2040 και έπειτα.        

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments