Ξεπέρασαν τα 17 δισ. τα χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανείων των συστημικών τραπεζών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ξεπέρασαν τα 17 δισ. τα χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανείων των συστημικών τραπεζών
Σε ένα ρευστό και αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ναυτιλία έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι όχι μόνο είναι ανθεκτική σε συνθήκες κρίσης, αλλά μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Οι ελληνικές τράπεζες, αναζητώντας επιχειρηματικούς τομείς που μπορούν να «σηκώσουν» νέες χρηματοδοτήσεις, έχουν ενισχύσει σταθερά την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, ενώ οι ξένες τράπεζες ακολουθούσαν μια πολιτική περιορισμού του κινδύνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν κατά 17,5% τα συνολικά χαρτοφυλάκια δανείων, δηλαδή τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν και τα δάνεια που ήταν εγκεκριμένα χωρίς να έχουν εκταμιευθεί. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. δολ. και τα συνολικά υπόλοιπα έφθασαν τα 14,6 δισ. δολ., από περίπου 13,5 δισ. το 2023, μια αύξηση κατά 8,2%.
Την ίδια χρονιά, οι ξένες τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα μείωσαν τις χορηγήσεις κατά 4,76%, από τα 10,2 στα 9,7 δις. δολ. Οι ξένες τράπεζες χωρίς παρουσία στην Ελλάδα μείωσαν κατά 3,1% τα δάνειά τους,, από 22 σε 21,4 δισ. δολ.

Οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις από ελληνικές τράπεζες που δεν είχαν εκταμιευθεί ως το τέλος του 2024 σημείωσαν μεγάλη αύξηση, από 2,3 σε 3,9 δισ. δολ.., δηλαδή σχεδόν κατά 70%. Για τις ξένες τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα καταγράφηκε, μείωση κατά 16%, ενώ για τις ξένες τράπεζες χωρίς παρουσία στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 100% σύμφωνα με το businessdaily.gr και τον Νώντα Χαλδούπη
Η αύξηση των ανοιγμάτων στην ελληνική ναυτιλία αποτελεί μια τάση που που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2019, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα δάνεια κατά 5,1 δισ. δολ., από 9,5 δισ. σε 14,6 δισ. δολ. Την ίδια περίοδο, οι ξένες τράπεζες μείωσαν τα δάνειά του σχεδόν κατά 10 δισ. δολ., από 41 δισ. σε 31,1 δισ.
Ως τώρα οι ελληνικές τράπεζες δικαιώνονται για την επιλογή τους να «ποντάρουν» στην ελληνική ναυτιλία, παρά τους γνωστούς από το παρελθόν κινδύνους για «θαλασσοδάνεια», καθώς οι εταιρείες του κλάδου έχουν δείξει αξιοσημείωτη οικονομική σταθερότητα και συνεχή ανάπτυξη των εργασιών τους. Άλλωστε, η ανάληψη ρίσκου στον τομέα της ναυτιλίας ήταν επιβεβλημένη για τις τράπεζες, καθώς εντός των συνόρων είχαν περιορισμένα περιθώρια αύξησης των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ύστερα από τη μεγάλη οικονομική κρίση.
Όπως φαίνεται στο γράφημα από την ετήσια έκθεση της Petrofin Research, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πλασαρίστηκαν στην πρώτη πεντάδα των ναυτιλιακών χορηγήσεων το 2024, με τη UBS (που έχει ενσωματώσει και τα δάνεια της Credit Suisse) να διατηρεί την πρώτη θέση.
Πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ήταν η Eurobank, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με 4,6 δισ. δολ., ενώ ακολούθησαν η Πειραιώς με 4,47 δισ., η Εθνική με 4,24 δισ. και η Alpha με 3,97 δισ. Συνολικά, τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών συστημικών τραπεζών έφθασαν τα 17,28 δισ. δολ. Η «νέα» Attica Bank ενίσχυσε τη θέση της στην κατάταξη, με ανοίγματα 203 εκατ. δολ.
Η κατάταξη των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024

Τα συνολικά ανοίγματα όλων των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, περιλαμβανομένων και των δανείων που εγκρίθηκαν χωρίς να εκταμιευθούν, ξεπέρασαν τα 18,5 δισ. δολ. το 2024, από 15,8 δισ. το 2023, μια αύξηση κατά 2,7 δισ. δολ. Από το τέλος του 2022 ως το τέλος του 2024 τα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4,5 δισ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας