Πολιτική

Μητσοτάκης: Εθνική παρέµβαση για τη θαλάσσια ασφάλεια

Μητσοτάκης: Εθνική παρέµβαση για τη θαλάσσια ασφάλεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 78η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Θα προεδρεύσει σε εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου την Τρίτη, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών που ασκεί η Ελλάδα τον Μάιο

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου (signature event) της ελληνικής Προεδρίας για τη θαλάσσια ασφάλεια, θα προεδρεύσει την Τρίτη 20 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου που ασκεί η Ελλάδα κατά τον μήνα Μάιο 2025, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026.

Κατά τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εθνική παρέμβαση, στην οποία αναμένεται να αναδείξει τις απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα.

Ο πρωθυπουργός στην παρέµβασή του, στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου της 20ής Μαΐου, στο πλαίσιο της προεδρίας του Συµβουλίου Ασφαλείας Ηνωµένων Εθνών που ασκεί η Ελλάδα κατά τον µήνα Μάιο 2025 ως εκλεγµένο µέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, αναµένεται να αναδείξει τις απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σηµασία της θαλάσσιας ασφάλειας για τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο µε µε γνώµονα τον σεβασµό του ∆ικαίου της Θάλασσας και την εφαρµογή της Σύµβασης των Ηνωµένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η παρέµβαση του πρωθυπουργού θα κινηθεί στην προσήλωση της Αθήνας στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µε φόντο την εξέλιξη στον ελληνοτουρκικό διάλογο και στον απόηχο της έκδοσης της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, µε την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασµός (ΘΧΣ) της χώρας, θέτοντας πρώτη φορά σε επίσηµο κείµενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, µε την κυβέρνηση να διαµηνύει ότι λύνει εκκρεµότητες, επιδιώκοντας πάντα θετικό κλίµα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δυνατότητα παρεμβάσεων έχουν όχι μόνο τα 15 κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά το σύνολο των μελών του ΟΗΕ που ενδιαφέρονται να παρέμβουν. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και διεθνείς φορείς.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments