Πολιτική

Σαμαράς για Γενοκτονία Ποντίων: Οι Έλληνες δεν ξεχνούμε και επιμένουμε στη διεθνή αναγνώρισή της

Σαμαράς για Γενοκτονία Ποντίων: Οι Έλληνες δεν ξεχνούμε και επιμένουμε στη διεθνή αναγνώρισή της

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο μήνυμά του ο Αντώνης Σαμαράς υπενθυμίζει το διαχρονικό χρέος για δικαίωση και διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος κατά του Ποντιακού Ελληνισμού

Με αφορμή τηn επέτειο συμπλήρωσης 106 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέστειλε μήνυμα, τονίζοντας πως οι Έλληνες δεν ξεχνούν και δεν παύουν να διεκδικούν τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Όπως σημειώνει, μόνο τα έθνη που μελετούν την ιστορία τους και διδάσκονται από αυτή μπορούν να προχωρήσουν πραγματικά μπροστά.

Αναλυτικά η δήλωση: “Σήμερα κλείνουν 106 χρόνια από τη γενοκτονια του Ποντιακού ελληνισμού. Μια γενοκτονια που διέπραξαν τόσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και το Τουρκικό κράτος που τη διαδέχτηκε. Οι Έλληνες δεν ξεχνούμε και επιμένουμε στη διεθνή αναγνώριση της αποτρόπαιας αυτής πράξης. Τα έθνη που προχωρούν είναι αυτά που μελετούν προσεκτικά και διδάσκονται από την ιστορία τους”.

Μενδώνη για Γενοκτονία Ποντίων

Υπηρετούμε με προσήλωση τον στόχο της διεύρυνσης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων όσο και της διαφύλαξης και της διάχυσης της μνήμης της, όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Είναι ιερό το καθήκον της διατήρησης της μνήμης και της απόδοσης δικαιοσύνης», σημείωσε η κ. Μενδώνη τονίζοντας ότι «η εξόντωση του ελληνικού στοιχείου της Ανατολίας, της Ιωνίας και του Πόντου ήταν σχεδιασμένη και αποσκοπούσε στον αφανισμό του. Την ίδια τραγική μοίρα βίωσε και ο βασανισμένος λαός των Αρμενίων. Αυτή η συστηματικότητα και η μαζικότητα καταδεικνύει ότι υπήρχε σχέδιο, όχι για τη συρρίκνωση, αλλά για την πλήρη απομείωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών. Οι σφαγές και οι διωγμοί, που είχαν ήδη αρχίσει, αυξήθηκαν σε ένταση και μέγεθος με την ανάδυση του τουρκικού εθνικού κινήματος».

«Κι εδώ έγκειται το χρέος της γειτονικής χώρας. Η θεμελίωση του τουρκικού εθνικού κράτους πέρασε μέσα από τον πόλεμο, που οδήγησε και στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη συνακόλουθη αποκάθαρση της νέας κρατικής οντότητας από αλλογενείς και αλλόθρησκους πληθυσμούς. Η Ιστορία έχει πολλές όψεις. Και η σύγχρονη Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να τιμά το ιδρυτικό της γεγονός. Παραδεχόμενη, όμως, παράλληλα ότι είχε και πολλές σκοτεινές και αιματοβαμμένες πλευρές. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία θα συνιστούσε, αναμφίβολα, πράξη γενναιότητας και δικαιοσύνης τόσο απέναντι στα θύματα και τη μνήμη τους όσο και στους σημερινούς Τούρκους πολίτες, που δεν δικαιούνται να επωμίζονται ένα τόσο μεγάλο άγος για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη. Παράλληλα, θα αποτελούσε κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση σχέσεων ειλικρινούς φιλίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και θεμέλιο για ένα μέλλον ειρήνης καταλλαγής, συνεννόησης και κοινής ευημερίας», πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments