ReArm Europe–Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη σε ΕΕ- Τουρκία: Για οιαδήποτε συμφωνία με τρίτη χώρα απαιτείται ομοφωνία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//ReArm Europe–Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη σε ΕΕ και Τουρκία: Για οιαδήποτε συμφωνία με τρίτη χώρα απαιτείται ομοφωνία
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορεί να άνοιξαν για τα καλά το «παράθυρο» εισόδου της Τουρκίας στο «χρυσοφόρο» για την αμυντική της βιομηχανία, πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός ωστόσο, στη συνέντευξή του του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία για το SAFE (το χρηματοδοτικό εργαλείο για τη διοχέτευση κεφαλαίων ύψους 150 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή δανείων για κοινές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή Αμυνα). Οπως θέλησε να σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική αναφορά του, η Ελλάδα στήριξε το πρόγραμμα SAFE για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει όμως μια πρόβλεψη, συμπλήρωσε, ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος, χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη.
«Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. Είναι 30 χρόνια από το casus belli και πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον πρόεδρο Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε ένα σαφές μήνυμα τόσο προς την Αγκυρα, όσο και τους ευρωπαίους εταίρους που έχουν ήδη προτεραιοποιήσει τη συνεργασία τους με την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Με τον τρόπο αυτό δε, ο Πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική από φωνές στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν άσκησε βέτο στις αποφάσεις που ελήφθησαν μέχρι τώρα στις Βρυξέλλες (για παράδειγμα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων/ Coreper) για τη συμμετοχή της Τουρκίας. Και αυτό με δεδομένο ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ υπήρξε μεν κατανόηση στη θέση Αθήνας και Λευκωσίας, αλλά την ίδια ώρα η πλειονότητα των κρατών-μελών δεν επιθυμούσε μια διατύπωση που θα εξαιρούσε γενικά την Αγκυρα. Στο σημείο αυτό της ραδιοφωνικής του συνέντευξής, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το πότε τελικά θα γίνει η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας (με την ημερομηνία διεξαγωγής του να… «τραβάει» από μήνα σε μήνα). Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα γίνει, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τοποθετώντας το χρονικά μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ αναφορικά με τη συνάντηση του με τον τούρκο πρόεδρο, αρκέστηκε να δηλώσει πως «είμαστε σε αναζήτηση ημερομηνίας».
Κληθείς τέλος να σχολιάσει την κριτική του Αντώνη Σαμαρά στη κυβέρνηση και ειδικά στην εξωτερική της πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν τον απασχολεί τι λέει ο πρώην πρωθυπουργός, δεδομένου μάλιστα πως είναι πια και εκτός ΝΔ. «Δεν με απασχολεί η κριτική Σαμαρά. Εχει τις απόψεις του και είναι εκτός ΝΔ. Το κύρος της χώρας είναι σαφώς βελτιωμένο στο εξωτερικό», τόνισε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι πράγματι ακολουθεί πολιτική Μητσοτάκη, αφού είναι αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός…
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας