Μητσοτάκης: Η Τουρκία να άρει το casus belli– Έρχεται άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ" ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Για τη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τη στάση του Ισραήλ – μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη χθες – ο Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Και δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω, κ. Χιώτη και κ. Παπαδόπουλο, ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες στην Γάζα, είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό, αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας, φαγητού, αλλά και φαρμάκων, το συντομότερο δυνατό. Το λέω αυτό, διότι κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε σιωπηλοί για τα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού, σκοπεύουμε να το κάνουμε», τόνισε.
Για την Τουρκία
Όσον αφορά την Τουρκία και για τα προγράμματα ευρωπαϊκών εξοπλισμών, σημείωσε ότι μετά την επιμονή της Ελλάδας υπήρξε προσπάθεια να στηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ευρώπης.
Η Ελλάδα στήριξε το πρόγραμμα Safe για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία.
Υπάρχει μια πρόβλεψη, σημείωσε, ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος, χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα μέλη κράτη.
«Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είπα ότι «για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. Είναι 30 χρόνια από το Casus Beli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση. Το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία θα γίνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η ελληνική Εξωτερική πολιτική κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού».
Όσον αφορά μια πιθανή συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε ότι θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τους επόμενους μήνες.
Σημείωσε ότι θα γίνει η συνάντηση με τον Ερντογάν και ότι «είμαστε σε αναζήτηση ημερομηνίας».
Τέλος η μονιμότητα στο Δημόσιο
Σχετικά με τη μονιμότητα στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως «η ΝΔ θα εισηγηθεί αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα όλων των δημοσίων υπαλλήλων».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μία δύναμη αδράνειας. Αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος είναι ανεπαρκής για δομική και συστηματική ανεπάρκεια ως προς την απόδοσή τους, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε έναν προϊστάμενο να κάνει ό,τι πρέπει. Σε κάποια ψηφοφορία μπορεί να χρειαστούμε 180 ψήφους, οπότε αναζητούμε συνεργασίες με άλλα κόμματα. Πρέπει να συνδεθεί η αξιοκρατία με την απόδοση του Δημοσίου».
«Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται αξιολόγηση και θα πρέπει να δούμε το πώς λειτουργεί η αξιολόγηση. Από όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχα καταστήσει σαφής πως η αξιολόγηση είναι σίγουρη. Επί ΣΥΡΙΖΑ το 97% των υπαλλήλων ήταν άριστη. Να αναγνωρίζουμε και τον υπάλληλο που είναι άριστος και είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που δίνει μπόνους. Δεν αρκεί η αξιολόγηση πρέπει να δικαιολογείται, αυτά συμβαίνουν σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει πως δεν αξιολογούμε. Θα εισηγηθούμε την αλλαγή του άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απειλούνται πλέον. Αν υπάρχει ένας δημόσιος υπάλληλος και υπάρχουν λόγοι ανεπάρκειας, θα απομακρυνθεί. Δεν λέμε απλά για μια κακή αξιολόγηση», ξεκαθάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Αναθεώρηση του Συντάγματος
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός τόνισε: «Όταν ξεκινήσει στο τέλος του 2025 η αναθεωρητική Σύνοδος, θα συζητήσουμε αναλυτικά θέματα του Συντάγματος. Πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά η αξιολόγηση και η επιστολική ψήφος. Δεν θέλω να πειραματίζομαι με τα εκλογικά συστήματα. Επί της αρχής πάντως δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Έχουμε θέσει μια σειρά από ζητήματα προς αναθεώρηση, και στο θέμα της Δικαιοσύνης έχουμε κάνει βήματα. Επίσης, πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 για το οικιστικό. Να μπει μια οικιστική τάξη στη χώρα γιατί είναι πολύπλοκο το ζήτημα. Η σταδιακή εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων σε επίπεδο δήμων είναι σημαντική και σωστή. Όμως, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως τα όρια των οικισμών. Επειδή υπάρχει αναστάτωση, πρέπει να μπει μια τάξη πρέπει καθώς το Σύνταγμα προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις και θα λάβουμε υπόψη μας τα πάντα. Θα περιμένετε λίγες εβδομάδες αλλά η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Στο ζήτημα των οικισμών, θα πρέπει να δούμε τη συνολική παράμετρο, ακούω τα παράπονα».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας