Τουρκία και Συρία εξετάζουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Τουρκία και Συρία εξετάζουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις
Μια ανώτερη τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στη Δαμασκό, ενώ η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον διεξάγουν συνομιλίες για τις συριακές κουρδικές ομάδες και τη σταθερότητα στη Συρία.
Τουρκικοί και συριακοί αξιωματούχοι συζήτησαν στρατιωτικές σχέσεις και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έναν ανώτερο τουρκικό αξιωματούχο της άμυνας, καθώς η Άγκυρα διεξάγει παράλληλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, καθώς και για το μέλλον των συριακών κουρδικών ομάδων.
Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, και μια ανώτερη στρατιωτική αντιπροσωπεία πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Δαμασκό, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες στη Συρία μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις κατά της χώρας που έχει πληγεί από τον πόλεμο.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η στρατιωτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή άμυνας και ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας, Ιλκάι Αλτιντάγκ, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Συρίας Μουρχάφ Αμπού Κασρά και άλλους Σύρους αξιωματούχους.
«Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, την αύξηση της ικανότητας της Συρίας στον τομέα της ασφάλειας και τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της συνήθους ανωνυμίας σύμφωνα με το al monitor
«Η επίσκεψη αυτή θεωρείται σημαντικό βήμα στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και συμβάλλει στις προσπάθειές μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Τουρκία, η οποία έχει αναδειχθεί ως ο στενότερος υποστηρικτής της νέας συριακής κυβέρνησης μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο, φέρεται να επιδιώκει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε δύο ξεχωριστές στρατιωτικές βάσεις στην κεντρική επαρχία της Παλμύρας στη Συρία — μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται μια άλλη περιφερειακή δύναμη, το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί την αναπτυσσόμενη συμμαχία Άγκυρα-Δαμασκός ως απειλή για την εθνική του ασφάλεια, έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη στις βάσεις της Παλμύρας, περίπου 155 μίλια (250 χιλιόμετρα) βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκός.
Μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων στην Παλμύρα όπου η Τουρκία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατεύματα, ξεκίνησαν συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ για την αποφυγή συγκρούσεων. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν συναντήσεις για άμεσες συνομιλίες με σκοπό τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν περιστατικά μεταξύ των στρατών των δύο χωρών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, από τον Απρίλιο.
Οι Τούρκοι και Σύροι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τη συνεργασία κατά των ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο. Η Τουρκία εξισώνει τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλη εκστρατεία για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία από το 1984. Η ραχοκοκαλιά των SDF είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, παρακλάδι του PKK.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, οι SDF συνεχίζουν να αποτελούν βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια και ανατολική Συρία. Η Άγκυρα πιέζει εδώ και καιρό τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τη συμμαχία τους και να τερματίσουν τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή τους προς τις SDF.
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συζητούν την ένταξη των SDF στη Συρία
Την ημέρα που ο Καλίν και η στρατιωτική αντιπροσωπεία ταξίδεψαν στη Συρία, μια ξεχωριστή τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Νουχ Γιλμάζ έφτασε στην Ουάσινγκτον για να πραγματοποιήσει διαυπηρεσιακές συνομιλίες υπό την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κρίστοφερ Λάνταου.
Το ζήτημα των SDF συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Γιλμάζ μετά τη συνάντηση.
«Συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Συρία στο πλαίσιο ευαίσθητων ζητημάτων στα οποία επικεντρώνεται και η Τουρκία», δήλωσε ο Γιλμάζ στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας TRT. «Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πρόσφατης διάλυσης της ένοπλης δομής του PKK, πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στη Συρία, πώς οι παρακλάδια του PKK στη Συρία θα ενταχθούν στη συριακή κοινωνία».
Το PKK ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τερματίζει τον ένοπλο αγώνα του κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με την ιστορική έκκληση του ηγέτη της μαχητικής ομάδας, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, για τη διάλυσή της. Η έκκληση της 27ης Φεβρουαρίου ήρθε στο πλαίσιο μιας διαλόγου που διήρκεσε μήνες μεταξύ του Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε τουρκική φυλακή, και της τουρκικής κυβέρνησης για την επίλυση της δεκαετούς σύγκρουσης με τους Κούρδους με ειρηνικά μέσα. Μετά την έκκληση του Οτζαλάν και την επακόλουθη ανακοίνωση του PKK, η Άγκυρα μείωσε την απειλητική ρητορική της εναντίον των SDF, ελπίζοντας σαφώς ότι η πρόοδος μεταξύ της Άγκυρας και του Οτζαλάν θα δημιουργήσει τη βάση για την ειρηνική επανένταξη των SDF στη Συρία.
Ο Γιλμάζ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά οι δηλώσεις του υποδηλώνουν μια πιθανή αλλαγή στη στάση της Άγκυρας. Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι όλοι οι μαχητές που συνδέονται με το PKK πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία, αρχίζοντας από τους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους Σύρους υπηκόους. Ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται πλέον να είναι ανοιχτή στην επανένταξη των μελών του PKK που έχουν γεννηθεί στη Συρία στην κοινωνία της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 10 Μαρτίου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ της κουρδικής ομάδας της Συρίας και της Δαμασκού. Η συμφωνία προβλέπει την ενσωμάτωση των πολιτικών θεσμών της κουρδικής διοίκησης στην κεντρική κυβέρνηση και των SDF σε έναν νέο εθνικό στρατό. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει για την αποχώρηση των ξένων μαχητών των SDF από τη χώρα.
Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα στο Ριάντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε επίσης τον Σύρο ηγέτη να απελάσει τους ξένους μαχητές από την ομάδα του Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, προκειμένου να αποτραπεί η αναζωπύρωση του ισλαμισμού. Κατά τη συγκρότηση της προσωρινής κυβέρνησής του τον Δεκέμβριο, ο Σαράα διόρισε έναν αριθμό ξένων μαχητών σε κρίσιμες θέσεις μεσαίου επιπέδου στο στρατό και στο υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την Agence France-Presse τον Δεκέμβριο. Ο Σαράα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει υπηκοότητα σε ορισμένους ξένους μαχητές που ζουν στη Συρία εδώ και χρόνια.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας