Πολιτική

Μπλόκο της Ελλάδας στην Τουρκία για τον χρηματοδοτικό οργανισμό SAFE

Μπλόκο της Ελλάδας στην Τουρκία για τον χρηματοδοτικό οργανισμό SAFE

Πηγή Φωτογραφίας: The cradle, Germany 'at odds' over Eurofighter deal with Saudi Arabia, UAE

Η κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανό βέτο αν δεν αποσυρθεί το casus belli. Αρχικά, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είχε εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία, γεγονός που δεν επέτρεπε στην Ελλάδα να το μπλοκάρει

Μια παρασκηνιακή διπλωματική μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να προσπαθεί να εμποδίσει την πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στο νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την άμυνα, γνωστό ως πρόγραμμα SAFE (Security Action for Europe), το οποίο έχει προϋπολογισμό 150 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί καμία μορφή τουρκικής εμπλοκής – ούτε καν μέσω εταιρειών – αν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης. Κεντρικό αίτημα είναι η άρση του γνωστού casus belli, το οποίο παραμένει σε ισχύ εδώ και τρεις δεκαετίες.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, η συμμετοχή τρίτων χωρών στο πρόγραμμα SAFE απαιτεί τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες που υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς.

Έτσι, η Αθήνα θα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα βέτο, παρότι οι αρχικές αποφάσεις λήφθηκαν με σταθμισμένη πλειοψηφία. «Δεν μπορεί να επιδιώκει κανείς πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, την ώρα που υφίσταται ακόμη μια επίσημη απειλή πολέμου κατά κράτους-μέλους της Ένωσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πάγια τουρκική απειλή για πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, στο πρόγραμμα SAFE έχουν εκφράσει όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και άλλες βαλκανικές χώρες, λόγω των δικών τους εθνικών ευαισθησιών και στρατηγικών συμφερόντων.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την έγκριση του προγράμματος SAFE με ειδική πλειοψηφία και όχι με απόλυτη ομοφωνία, η ελληνική πλευρά αξιοποιεί όλα τα πολιτικά και θεσμικά μέσα για να εμποδίσει την τουρκική συμμετοχή.

Το SAFE είναι ένας νέος ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός μηχανισμός που στοχεύει στη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας των κρατών-μελών, προσφέροντας δάνεια συνολικού ύψους έως 150 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μέσω κοινών προμηθειών, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής: διάρκεια έως 45 χρόνια και 10ετή περίοδο χάριτος.

Για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, τα κράτη-μέλη πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την άμυνα, στα οποία θα περιγράφονται οι δραστηριότητες, οι δαπάνες και οι ανάγκες χρηματοδότησης, καθώς και η πιθανή συμμετοχή της Ουκρανίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments