Οικονομία

Μεγάλη μείωση του τζίρου, σχεδόν κατά 8%, καταγράφηκε στην εστίαση

Μεγάλη μείωση του τζίρου, σχεδόν κατά 8%, καταγράφηκε στην εστίαση

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑ [ Αναστασης Ναρεκιαν / Eurokinnisi ]

Μεγάλη μείωση του τζίρου, σχεδόν κατά 8%, καταγράφηκε στην εστίαση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκρατημένη αισιοδοξία από τις επιχειρήσεις του κλάδου για το 2025, κλειδί η συμπεριφορά των τουριστών.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ετοιμάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι ο κλάδος της εστίασης, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη έναρξή του, καθώς τα μηνύματα από το α’ τρίμηνο του 2025 δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Οι απώλειες τζίρου στην εστίαση ξεπέρασαν τα 152 εκατ. ευρώ, με μια μείωση σχεδόν 8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024.

Την ώρα που στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο 2025 ανήλθε σε 488.405 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με το 2024 στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο ανήλθε σε 1.843.912 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 7,6% σε σχέση με πέρσι.

Πιο αναλυτικά για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2025 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (36,1%) και η μικρότερη μείωση (1,7%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (35,6%).

Σχολιάζοντας αυτά τα αποτελέσματα στο BD, ο κ. Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, επισήμανε ότι ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο, με προκλήσεις που αφορούν τη φορολογία, τις ανατιμήσεις και τις ελλείψεις προσωπικού.

«Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει έντονη επισκεψιμότητα από τουρίστες, ωστόσο είναι μία τάση που θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθεί», επισήμανε ο κ. Γ. Δαβερώνης.

Όπως εξήγησε, εκτός από τους τουρίστες και «οι Έλληνες πελάτες μας μία φορά την εβδομάδα έως και δύο το πολύ βγαίνουν. Για τον λόγο αυτό και περιμένουμε τα τουριστικά μέρη να εξελιχθούν, να έχουμε κόσμο από τους τουρίστες που θα εμφανιστούν για να έχουμε μία άνοδο. Η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη».

Παράλληλα όπως σημείωσε, «η εστίαση αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά καιρούς. Είμαστε αισιόδοξοι καθώς έχουμε μπροστά μας την περίοδο του καλοκαιριού που είναι πολύ δυναμική σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία φέτος. Υπάρχει μία παγωμάρα στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Μάλιστα όπως εξήγησε αυτό που προβληματίζει πολλούς από τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης είναι τι θα γίνει με τους Αμερικανούς τουρίστες, που είναι από τους καλύτερους τουρίστες που πηγαίνουν στα εστιατόρια της Ελλάδας, καθώς με τις αλλαγές που έχουν γίνει από τον πρόεδρο Τραμπ η κατάσταση είναι περίεργη. «Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το κομμάτι του καλοκαιριού, τα αποτελέσματα θα τα δούμε τον Οκτώβριο που θα κλείσει η full season και θα δούμε τι έγινε», επισήμανε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εστιατορίων από την έλλειψη προσωπικού, καθώς όπως σημείωσε «δεν υπάρχουν άνθρωποι να δουλέψουν στην εστίαση». Την ίδια ώρα τα έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται και πιέζουν την κερδοφορία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εκεί που υπήρχε μια κερδοφορία του 10% έχουμε φτάσει σε μια κερδοφορία της τάξης του 2 – 3% και αν δεν πάνε καλά τα πράγματα ξαφνικά οι επιχειρήσεις θα μπουν μέσα».

Πηγή: businessdaily.gr–Ελένη Γαβριήλ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments