Τρόφιμα: Τι ισχύει με τις ημερομηνίες λήξης;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Τρόφιμα: Τι ισχύει με τις ημερομηνίες λήξης;
Τα τρόφιμα «περιτριγυρίζονται» από διάφορους μύθους σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσής τους και κατά πόσο ισχύουν οι ημερομηνίες λήξης.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί κατά πόσο ένα τρόφιμο που έχει ξεπεράσει για λίγο την ημερομηνία κατανάλωσης, ενδέχεται να τους προκαλέσει δηλητηρίαση ή πιο σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με το in.gr και τη Βασιλική Δρίβα
Οι ετικέτες ημερομηνίας είναι συχνά ασαφείς, ασυνεπείς και ίσως λίγο μπερδεμένες. Η ReFED, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, εκτιμά ότι η σύγχυση σχετικά με αυτές τις ημερομηνίες και τις φράσεις οδηγεί τους Αμερικανούς καταναλωτές να πετούν περίπου 3 δισεκατομμύρια κιλά τροφίμων ετησίως, γεγονός που ισοδυναμεί με απώλειες 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ReFED υποστηρίζει ότι η εθνική ρύθμιση για τις ετικέτες ημερομηνίας και η εκπαίδευση των καταναλωτών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των τροφίμων που πηγαίνουν στα σκουπίδια – με σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες – στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.
Τα τρόφιμα πρέπει να πετιούνται μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης;
«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι ημερομηνίες των τροφίμων αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων», δήλωσε η πρόεδρος της ReFED, Ντέινα Γκούντερς. «Αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων, οι ημερομηνίες αυτές αφορούν στην πραγματικότητα μόνο την ποιότητα».
Τι συμβαίνει λοιπόν μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας; Αν περιμένετε αρκετά, τα περισσότερα ευπαθή προϊόντα προφανώς θα χαλάσουν, ενώ τα περισσότερα προϊόντα που διατηρούνται στο ράφι θα υποβαθμιστούν φυσικά, κάτι που μπορεί να πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι γεύσεις και τα χρώματα μπορεί να ξεθωριάσουν. Τα παλιά αμύγδαλα, για παράδειγμα, δεν θα έχουν κατακλυστεί από βακτήρια, αλλά θα έχουν αλλοιωμένη γεύση καθώς τα έλαιά τους θα διασπώνται. Τα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και η ξινή κρέμα, είναι αφιλόξενα στα επικίνδυνα βακτήρια, αλλά μπορεί να γίνουν πιο ξινά με την πάροδο του χρόνου (μπορεί επίσης να διαπιστώσετε εμφανή αλλοίωση, όπως μούχλα, αφού ένα ανοιχτό δοχείο γιαουρτιού μείνει για λίγο στο ψυγείο). Το σωστά ψυγμένο παστεριωμένο γάλα μπορεί να είναι εντάξει μετά την ημερομηνία λήξης του, αλλά τελικά θα αναπτύξει δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, υποστηρίζει η Washington Post σύμφωνα με το in.gr και τη Βασιλική Δρίβα
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας