Κόσμος

Στις φλόγες ο Καναδάς – Η «χειρότερη» έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Στις φλόγες ο Καναδάς – Η «χειρότερη» έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters//Στις φλόγες ο Καναδάς – Η «χειρότερη» έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

«Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε ο Σκοτ Μόου, πρωθυπουργός στη Σασκάτσουαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Λαμβάνουμε όλα τα πιθανά μέτρα για να προετοιμάσουμε τις κοινότητές μας.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν δύο καναδικές επαρχίες λόγω μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Στη Μανιτόμπα, που βρίσκεται στον κεντρικό Καναδά, οι Αρχές διέταξαν την Πέμπτη 17.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, ενώ ακολούθησε και η Σασκάτσουαν, στα δυτικά, όπου δόθηκε εντολή για την απομάκρυνση 4.000 κατοίκων. «Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε ο Σκοτ Μόου, πρωθυπουργός στη Σασκάτσουαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Λαμβάνουμε όλα τα πιθανά μέτρα για να προετοιμάσουμε τις κοινότητές μας.

Οι μετεωρολογικές προβλέπεις δεν είναι καλές. Φαίνεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει», συμπλήρωσε. Πρόκειται για τη χειρότερη έναρξη της περιόδου των δασικών πυρκαγιών εδώ και χρόνια, στη Μανιτόμπα. Σε δυο απομονωμένες κοινότητες αυτοχθόνων, στο βόρειο τμήμα της, «αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας απομακρύνουν εσπευσμένα κόσμο», δήλωσε η καναδή υπουργός διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, Ελινορ Ολσέφσκι. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έφθασε οδικώς στη Γουίνιπεγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας, έπειτα από μακρά νυχτερινή διαδρομή.

Πυκνοί καπνοί από την πυρκαγιά στο Φορτ Νέλσον της Βρετανικής Κολούμπια.Ο κόσμος «είναι εξαντλημένος» είπε ο Λουκ Μάλιντερ, στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού στη Μανιτόμπα. «Ταξίδεψαν μακριά από το σπίτι τους και δεν ξέρουν αν θα το ξαναβρούν όταν επιστρέψουν, αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν», πρόσθεσε. Ο δήμαρχος της Φλιν Φλον, πόλης μεταλλείων με πληθυσμό κάπου 5.000 κατοίκων, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Γουίνιπεγκ, ανέφερε πως το τελευταίο λεωφορείο ετοιμαζόταν να αναχωρήσει ενώ οι φλόγες δεν απείχαν παρά 500 μέτρα από τα όρια της κοινότητας. Η κατάσταση «είναι πολύ τεταμένη», τόνισε ο δήμαρχος Τζορτζ Φοντέιν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φωτιά, αλλά «η ορατότητα ήταν πολύ κακή εξαιτίας του καπνού και ήταν αδύνατο» να επιχειρήσουν «πυροσβεστικά αεροσκάφη», εξήγησε. Μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα επίσης, στην Αλμπέρτα και στη Βρετανική Κολομβία, στον δυτικό Καναδά.

Σύμφωνα με προβλέψεις των καναδικών αρχών, η τρέχουσα περίοδος των δασικών πυρκαγιών μπορεί να είναι «χειρότερη του φυσιολογικού» στον κεντρικό και στον δυτικό Καναδά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και «πολύ χειρότερη» τον Αύγουστο, ιδίως εξαιτίας της σοβαρής ως ακραίας ξηρασίας που συνεχίζει να πλήττει τομείς της χώρας, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από δάση και περιοχές με βλάστηση. Τα τελευταία χρόνια, ο Καναδάς πλήττεται από τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές με μεγαλύτερη συχνότητα από το παρελθόν.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments