Ο Αλ. Τσίπρας “ξαναζεσταίνει” τα σενάρια επιστροφής

Πηγή Φωτογραφίας: [375712] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τη διεθνή διάσκεψη που διοργανώνει το Ινστιτούτο του, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επανέλθει, στοχεύοντας αυτή τη φορά την κυβέρνηση. Άσκησε σφοδρή κριτική στο Μαξίμου, αναφερόμενος στη «βαλκανοποίηση» της χώρας τα τελευταία χρόνια, με παραδείγματα όπως το κοινωνικό κράτος, τη λειτουργία των νοσοκομείων και το αίσθημα ισονομίας. Καθώς οι παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού πληθαίνουν, εντείνονται και οι φήμες για την πιθανή επιστροφή του. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτικός διάδρομος για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος αυτή τη στιγμή. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος αποχής από την πολιτική σκηνή. Είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει μικρή δημοσκοπική άνοδο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προετοιμάζεται να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να έχει υψηλή δημοσκοπική στήριξη, θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνη μια κίνηση για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα αυτή τη στιγμή.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος, ακόμη και αν δεν έχει στα άμεσα σχέδιά του κάποιον αιφνιδιασμό. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του την επόμενη Τρίτη, καθώς στη διάσκεψη του Ινστιτούτου θα συμμετάσχουν σημαντικές προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών είναι ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς, η συμπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ινές Σβέρντνερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο συνιδρυτής του γαλλικού Λαϊκού Μετώπου Φρανσουά Ρουφίν. Είναι ενδιαφέρον το γιατί επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή να αναφερθεί σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και η ανασφάλεια στα τρένα. Ίσως να πρόκειται και για μια «χείρα» βοηθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε δημοσκοπική καχεξία λίγες ημέρες πριν από το συνέδριό του.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις αιχμές που απευθύνει προς την κυβέρνηση, στέλνει ένα μήνυμα ότι, σε μια εποχή κατακερματισμού των κεντροαριστερών δυνάμεων, υπάρχει ανάγκη για έναν αντίλογο που πρέπει να ακουστεί. Σε ομιλία του στο inForum: «Brain Regain – Retain», τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό, εάν δεν προταθεί μια εναλλακτική λύση. «Το κύριο ζητούμενο για την πολιτική ζωή της χώρας είναι αν θα υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση και ένα διαφορετικό όραμα για τη διακυβέρνηση. Αν αυτό δεν συμβεί, φοβάμαι ότι το τέλμα θα βαθαίνει ακόμη περισσότερο», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην έλλειψη αντιπολίτευσης, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τις βαλκανικές χώρες, επισημαίνοντας ότι «κυβερνάνε τα ίδια πρόσωπα για πολλά χρόνια, δημιουργώντας ένα καθεστώς που τους επιτρέπει να διατηρούν την εξουσία, τόσο μέσω των χαμηλών προσδοκιών όσο και με τη στήριξη οικονομικών συμφερόντων». Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιεί τον πρωθυπουργό, γεγονός που προκάλεσε άμεση αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το 2024, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη-ρεκόρ, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τα πηγαίνει αρκετά καλά, τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι «η τραγωδία της πρώτης φοράς Αριστερά υπό τον κ. Τσίπρα είναι ακόμη νωπή στη μνήμη των πολιτών. Μέχρι στιγμής, χωρίς καμία έμπρακτη μετάνοια, η “θεσμική” δεύτερη φορά μοιάζει περισσότερο με φάρσα».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας