ΕΝΕΡΓΕΙΑ

IEA: Στα 3,3 τρισ. δολ. το 2025 οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια

IEA: Στα 3,3 τρισ. δολ. το 2025 οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//IEA: Στα 3,3 τρισ. δολ. το 2025 οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να φτάσουν στο ρεκόρ των 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025, με τις καθαρές τεχνολογίες να προσελκύουν περισσότερο από διπλάσια κεφάλαια από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι ΑΠΕ θα προσελκύσουν διπλάσια κεφάλαια από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας – Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κλάδο διεθνώς

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να φτάσουν στο ρεκόρ των 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025, με τις καθαρές τεχνολογίες να προσελκύουν περισσότερο από διπλάσια κεφάλαια από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η έκθεση του IEA για τις Παγκόσμιες Επενδύσεις στην Ενέργεια το 2025 προβλέπει ότι 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν προς την καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), των δικτύων, της αποθήκευσης, της πυρηνικής ενέργειας και της ηλεκτροδότησης. Οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA) δήλωσε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι βασικός μοχλός των φετινών ρεκόρ επενδύσεων.

Συγκεκριμένα είπε ότι «οι χώρες και οι εταιρείες επιδιώκουν να θωρακιστούν από ένα ευρύ φάσμα κινδύνων. Παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες, τα περισσότερα υπάρχοντα έργα παραμένουν σε καλό δρόμο». ΜΠΙΡΟΛ_ΙΕΑ.jpg

Κυριαρχία Κίνας και αποθήκευσης σε μπαταρίες

«Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής ενέργειας στον κόσμο, δαπανώντας σχεδόν όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ μαζί, με σχεδόν το 1/3 των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια.

Η ταχέως εξελισσόμενη οικονομική και εμπορική εικόνα σημαίνει ότι ορισμένοι επενδυτές υιοθετούν μια προσέγγιση αναμονής για τις εγκρίσεις νέων ενεργειακών έργων, αλλά στους περισσότερους τομείς δεν έχουμε ακόμη δει σημαντικές επιπτώσεις για τα υπάρχοντα έργα», ανέφερε ο IEA.

Η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι η κυρίαρχη τεχνολογία. Αναμένεται να προσελκύσει 450 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις φέτος. Η αποθήκευση σε μπαταρίες αυξάνεται επίσης ραγδαία, ξεπερνώντας τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δαπάνες για την πυρηνική ενέργεια βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ_-_ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ_4_2.jpg

Ανάγκη για αύξηση επενδύσεων στα δίκτυα

Οι επενδύσεις σε ηλεκτρική ενέργεια (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των δικτύων και της αποθήκευσης), είναι πλέον 50% υψηλότερες από τις δαπάνες για την προμήθεια ορυκτών καυσίμων. Πριν από μια δεκαετία, τα ορυκτά καύσιμα ξεπέρασαν την ηλεκτρική ενέργεια κατά 30%.

Ωστόσο, ο IEA προειδοποίησε ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα (επί του παρόντος 400 δισεκατομμύρια δολάρια) υστερούν και πρέπει να αυξηθούν για να φτάσουν τις δαπάνες παραγωγής έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030 για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας.

Βασικά συμπεράσματα της νέας έκδοσης του World Energy Investment

Μόλις κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του World Energy Investment. Πρόκειται για την ετήσια έκδοση του ΙΕΑ που παρέχει βασικές πληροφορίες για τις τελευταίες επενδυτικές τάσεις σε όλο το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.

Εκτός από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τρέχοντος επενδυτικού τοπίου σε καύσιμα, τεχνολογίες και περιοχές, αυτή η 10η έκδοση της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Επενδύσεις διερευνά ορισμένες από τις σημαντικότερες αλλαγές την τελευταία δεκαετία.

Περιλαμβάνει επίσης έναν διαδραστικό εξερευνητή δεδομένων που επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν τις ενεργειακές επενδύσεις σε πολλαπλούς τομείς, καύσιμα και τεχνολογίες μεταξύ των περιόδων 2016–2020 και 2021–2025, καλύπτοντας παγκόσμιες τάσεις καθώς και δεδομένα για 19 μεμονωμένες χώρες και περιοχές.

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα:

  • Πριν από σχεδόν 10 χρόνια, η πρώτη έκδοση της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Επενδύσεις έδειξε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις στην Κίνα μόλις ξεπέρασαν αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2015.

Σήμερα, η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος συνολικά επενδυτής ενέργειας στον κόσμο, δαπανώντας διπλάσια χρήματα για ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν όσα ξοδεύουν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί.

  • Την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες δαπάνες για καθαρή ενέργεια έχει αυξηθεί από το 1/4 σε σχεδόν το 1/3, υποστηριζόμενη από στρατηγικές επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως η ηλιακή, η αιολική, η υδροηλεκτρική, η πυρηνική ενέργεια, οι μπαταρίες και τα ηλεκτρικά οχήματα.
  • Οι σημερινές επενδυτικές τάσεις δείχνουν σαφώς ότι μια νέα Εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας πλησιάζει. Πριν από μια δεκαετία, οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα ήταν 30% υψηλότερες από εκείνες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα και την αποθήκευση. Φέτος, οι επενδύσεις σε ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να είναι περίπου 50% υψηλότερες από το συνολικό ποσό που δαπανάται για την κυκλοφορία πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στην αγορά.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δαπάνες για την παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια, με επικεφαλής την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια. Οι επενδύσεις σε μπαταρίες αυξάνονται επίσης ραγδαία, ξεπερνώντας τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
  • Οι ροές κεφαλαίων προς την πυρηνική ενέργεια έχουν αυξηθεί κατά 50% την τελευταία 5ετία και βρίσκονται σε τροχιά να φτάσουν περίπου τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
  • Η ταχεία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζει τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στην προμήθεια άνθρακα, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.

Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή σχεδόν 100 γιγαβάτ νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, ωθώντας τις παγκόσμιες εγκρίσεις μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2015.

  • Σε ένα ανησυχητικό σημάδι για την ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας, οι επενδύσεις σε δίκτυα (τώρα ανέρχονται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως), δεν συμβαδίζουν με τις συνολικές δαπάνες για την παραγωγή και την ηλεκτροδότηση.
  • Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι προσδοκίες για τη ζήτηση αναμένεται να οδηγήσουν στην πρώτη ετήσια πτώση των επενδύσεων σε πετρέλαιο από την ύφεση της Covid το 2020. Η πτώση κατά 6% οφείλεται κυρίως στη μείωση του αμερικανικού σχιστολιθικού τομέα.
  • Αντίθετα, οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις LNG βρίσκονται σε ισχυρή ανοδική πορεία, καθώς νέα έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, τον Καναδά και αλλού προετοιμάζονται να τεθούν σε λειτουργία.
  • Τα πρότυπα δαπανών για ενέργεια παραμένουν πολύ άνισα παγκοσμίως, με πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως στην Αφρική, να αγωνίζονται να κινητοποιήσουν κεφάλαια για ενεργειακές υποδομές.

       Σήμερα, η Αφρική αντιπροσωπεύει μόνο το 2% των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται ραγδαία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments