Οικονομία

«Βουλιάζει» το Δημόσιο από απλήρωτους φόρους 3 δις ευρώ

«Βουλιάζει» το Δημόσιο από απλήρωτους φόρους 3 δις ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Βουλιάζει» το Δημόσιο από απλήρωτους φόρους 3 δις ευρώ

Τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποτυπώνουν ένα ζοφερό τοπίο καθώς από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν «φρέσκα» χρέη ύψους 3,192 δισ. ευρώ, με τους απλήρωτους φόρους να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.

Ανεξέλεγκτη τροχιά ακολουθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, καθώς μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2025 προστέθηκαν πάνω από 470.000 φορολογούμενοι στα «τεφτέρια» της ΑΑΔΕ, ανεβάζοντας το σύνολο των οφειλετών σε 4.242.507 άτομα που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποτυπώνουν ένα ζοφερό τοπίο καθώς από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν «φρέσκα» χρέη ύψους 3,192 δισ. ευρώ, με τους απλήρωτους φόρους να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.Την ίδια ώρα, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ξεπεράσει το φράγμα των 110 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα 110,8 δισ. ευρώ), με 26,35 δισ. να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και το «καθαρό» χρέος να διαμορφώνεται σε 84,45 δισ. ευρώ σύμφωνα με το bankingnews.gr και το Μάριο Χριστοδούλου.

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε έξαρση

Από τους 4,2 εκατ. οφειλέτες, οι 2.231.60 βρίσκονται ήδη στο «ραντάρ» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ για 1.594.218 έχουν ήδη ενεργοποιηθεί μέτρα όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Παρά τον τεράστιο όγκο των χρεών, οι εισπράξεις της φορολογικής διοίκησης κινούνται σε πιο συγκρατημένα επίπεδα. Το πρώτο τετράμηνο του 2025, η ΑΑΔΕ εισέπραξε 2,09 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συνολικά για το 2024, τα έσοδα από τέτοιες οφειλές ανήλθαν σε 6,33 δισ. ευρώ από την Εφορία και 37,1 εκατ. ευρώ από τα τελωνεία.

Επίσης καταγράφηκαν:

146 προγράμματα πλειστηριασμού

11.603 παραγγελίες κατάσχεσης

4.534 ποινικές διώξεις

8.563 εγγραφές υποθηκών

4.745 φάκελοι κατάσχεσης

Για το 2025, η ΑΑΔΕ έχει θέσει τον πήχη ψηλά, στοχεύοντας σε εισπράξεις άνω των 6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη. Η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει με την αποστολή 60.000 ειδοποιητηρίων σε φορολογουμένους που εμφανίζονται για πρώτη φορά με καθυστερημένες υποχρεώσεις, επιδιώκοντας την είσπραξη τουλάχιστον του 40% των νέων αυτών οφειλών.

Βασικοί στόχοι της ΑΑΔΕ είναι:

Η είσπραξη 3 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη

Η ανάκτηση 700 εκατ. ευρώ από μεγαλοοφειλέτες

Εισπράξεις 28 εκατ. ευρώ από τελωνειακές οφειλές

Επίτευξη εισπραξιμότητας 33% στα νέα χρέη

Ο χαρακτηρισμός επιπλέον 10 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτων είσπραξης

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εφαρμόζει μοντέλα ανάλυσης κινδύνου για την προτεραιοποίηση των πιο «εισπράξιμων» υποθέσεων, μέσα από ένα κεντρικά συντονισμένο σύστημα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments