Η Αθήνα ανάβει το πράσινο φως για τα θαλάσσια πάρκα

Πηγή Φωτογραφίας: [378456] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 3η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Με προσεκτικά βήματα, η Αθήνα προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της δημιουργίας δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Νίκαια της Γαλλίας ότι πριν από το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η νομική διαδικασία για το πάρκο στο Ιόνιο Πέλαγος και αυτό στις νότιες Κυκλάδες.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παγκόσμια διάσκεψη για τους ωκεανούς υπογράμμισαν μια διαφοροποίηση σχετικά με το νέο θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου σε σύγκριση με σχέδια που είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα δύο πάρκα ανακοινώνονται «σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα».
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας των εθνικών θαλάσσιων πάρκων επιλύει μια εκκρεμότητα που διαρκεί αρκετούς μήνες. Η ελληνική πλευρά είχε ξεκινήσει τις σχετικές ενέργειες περίπου ένα χρόνο πριν, εκφράζοντας την πρόθεσή της να ανακηρύξει τα θαλάσσια πάρκα. Αντέδρασε άμεσα η Τουρκία, η οποία, επικαλούμενη τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες.
Ωστόσο, στην αρχική φάση, καθώς το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο αφορά την περιοχή των νότιων Κυκλάδων, δεν αναμένονται προβλήματα.
Εκτιμάται ότι η τουρκική αντίδραση θα εστιαστεί κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες προτάσεις που είχαν δημοσιευθεί, θα μπορούσε να ενταχθεί στον σχεδιασμό των θαλάσσιων πάρκων. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές βραχονησίδες που θεωρούνται κρίσιμες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της άγριας ζωής θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν. Φαίνεται ότι αυτή η περιοχή και οι βραχονησίδες θα αποτελέσουν μέρος του μελλοντικού σχεδιασμού.
Το επόμενο βήμα για τα εθνικά θαλάσσια πάρκα είναι η ανάρτηση των μελετών σε δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία θα παρουσιαστούν επίσημα οι χάρτες με τις εκτάσεις που καλύπτουν. Σε αυτό το στάδιο θα φανεί αν η τουρκική πλευρά επιδεικνύει διάθεση για αμφισβήτηση και σύγκρουση.
Ο κ. Μητσοτάκης, από τη Νίκαια, επεσήμανε το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Αθήνα και πώς αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα: «Για την προστασία και την ασφάλεια των ωκεανών και των θαλασσών μας, είναι απαραίτητα τα νομικά πλαίσια. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί το μοναδικό διεθνές πλαίσιο που έχουμε για τον θαλάσσιο τομέα και μια σταθερή βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα, η σημασία της οποίας επιβεβαιώνεται σήμερα με τη συμφωνία BBNJ, την τρίτη συμφωνία εφαρμογής της», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για τα έργα και τις επενδύσεις συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, που διοργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν παράλληλα με τη διάσκεψη για τους ωκεανούς, στο καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (GSI). Το χαρακτήρισε «ζωτικό κρίκο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας» και τόνισε τη στρατηγική του σημασία, καθώς στην ανάπτυξή του συμμετέχουν ευρωπαϊκές εταιρείες.
Η ελληνική πλευρά προχωρά με προσεκτικά βήματα στα εκκρεμή ζητήματα, καθώς παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Στόχος είναι να καθοριστεί ημερομηνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθούν στην τουρκική πρωτεύουσα συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Υπάρχει πιθανότητα οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, στις 24-25 Ιουλίου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας