Η παραποίηση τροφίμων και ποτών στην ΕΕ κοστίζει ετησίως περί τα 2,29 δισ. ευρώ και απειλεί τη δημόσια υγεία σύμφωνα με το EUIPO που προειδοποιεί και καλεί σε δράση για την προστασία των καταναλωτών.
Η παραποίηση τροφίμων και ποτών στην ΕΕ κοστίζει ετησίως περί τα 2,29 δισ. ευρώ και απειλεί τη δημόσια υγεία σύμφωνα με το EUIPO που προειδοποιεί και καλεί σε δράση για την προστασία των καταναλωτών.
Κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παραποίησης, το EUIPO αποκαλύπτει πως τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά όχι μόνο κοστίζουν δισεκατομμύρια στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά θέτουν και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, φέρνοντας στο φως τη σκοτεινή πλευρά της ευρωπαϊκής διατροφικής αλυσίδας.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 η ετήσια επιχείρηση OPSON, που συντονίστηκε από την Europol και την Interpol σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε 29 χώρες της Ευρώπης, καθώς και με παραγωγούς τροφίμων και ποτών, οδήγησε στην κατάσχεση 22.000 τόνων τροφίμων και περίπου 850.000 λίτρων (κυρίως αλκοολούχων) ποτών, αξίας 91 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση είχε επίσης ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση 11 εγκληματικών δικτύων και την παραπομπή 278 ατόμων στις δικαστικές αρχές σε σχέση με τα παραποιημένα προϊόντα. Ανάμεσά τους προϊόντα που περιείχαν μεθανόλη, υδράργυρο, ακόμη και τοξικά φυτοφάρμακα.
Η απειλή όμως δεν είναι μόνο για την υγεία. Η οικονομία πληρώνει βαρύ τίμημα. Ο κλάδος των κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών βρίσκεται πρώτος στη λίστα των θυμάτων παραποίησης, με ετήσιες απώλειες 2,29 δισ. ευρώ και σχεδόν 5.700 χαμένες θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Η απώλεια φόρων από τα προϊόντα αυτά ήταν επίσης σημαντική, καθώς ανήλθε σε 2068 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χάνονται 49 εκατ. ευρώ και περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Η έκθεση SOCTA 2025 της Europol επισημαίνει ότι η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει προσφέρει στους παραχαράκτες νέες δυνατότητες διάθεσης προϊόντων στην αγορά. Παραποιημένες ετικέτες, πλαστές συσκευασίες και… εξαιρετικά καλοφτιαγμένες απομιμήσεις φτάνουν πλέον με ένα κλικ στα χέρια των καταναλωτών.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, João Negrão, δήλωσε: «Τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά αποτελούν σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Η εκστρατεία μας αποσκοπεί να εφοδιάσει τους καταναλωτές με τις γνώσεις που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, υποστηρίζοντας παράλληλα τις νόμιμες επιχειρήσεις που τηρούν τα πρότυπα ποιότητας της ΕΕ. Πρόκειται για μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί: αρχές, παραγωγοί και καταναλωτές».
Παράλληλα, τα παραποιημένα προϊόντα συχνά συνδέονται με οργανωμένο έγκλημα, το οποίο αξιοποιεί τα κέρδη για να χρηματοδοτήσει άλλες παράνομες δραστηριότητες — από τη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι την τρομοκρατία.
Σοβαροί οι κίνδυνοι για υγεία και οικονομία
Οι κίνδυνοι για την υγεία παραμένουν πρωταρχική ανησυχία. Η έκθεση SOCTA 2021 προειδοποιεί ότι σε παραποιημένα προϊόντα διατροφής έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες ουσίες όπως μεθανόλη, υδράργυρος, φιπρονίλη και διάφορα εντομοκτόνα ή φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με την έκθεση του 2022, τρόφιμα όπως μπισκότα, ζυμαρικά, πατατάκια και γλυκά ήταν η δεύτερη κατηγορία με τις περισσότερες κατασχέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το 2020. Η Ευρώπη καλείται τώρα να ενώσει τις δυνάμεις της για να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν αυθεντικά, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα.
Η παραποίηση ποτών, ιδίως αλκοολούχων, παραμένει σημαντικό πρόβλημα, με οργανωμένες εγκληματικές ομάδες να χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους για να εξαπατούν τους καταναλωτές. Οι παραποιητές συχνά επαναχρησιμοποιούν αυθεντικές φιάλες ή εκτυπώνουν πλαστές ετικέτες και τις τοποθετούν σε άδειες φιάλες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους καταναλωτές και τις αρχές να διακρίνουν τα νόμιμα από τα παραποιημένα προϊόντα.
Η Κίνα και η Τουρκία ήταν μεταξύ των χωρών προέλευσης που αναφέρθηκαν συχνότερα για παραποιημένα τρόφιμα και ποτά που κατασχέθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το 2019 και το 2020.
Η γεωγραφική ένδειξη προσθέτει εμπιστοσύνη
Από τα κρασιά έως τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) επιτρέπουν στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα ποιοτικά προϊόντα, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς να εμπορεύονται καλύτερα τα προϊόντα τους. Οι εν λόγω ονομασίες προστατεύουν τα ονόματα των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές και διαθέτουν ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στο συγκεκριμένο γεωγραφικό περιβάλλον.
Το σύστημα ΓΕ της ΕΕ περιλαμβάνει τις ονομασίες «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (ΠΟΠ), «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» (ΠΓΕ) και «Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν» (ΕΠΙΠ). Οι πιστοποιήσεις αυτές διαφυλάσσουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ευρώπης και παρέχουν στους καταναλωτές εγγύηση για την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων. Επί του παρόντος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταχωριστεί πάνω από 3600 προϊόντα ως γεωγραφικές ενδείξεις.
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία κατέχουν ηγετική θέση τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, με τη Γαλλία να αντιπροσωπεύει μόνη της σχεδόν το 32% των πωλήσεων Ευρωπαϊκών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη. Το κρασί αποτελεί το 54% της συνολικής κατανάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη στην ΕΕ, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο στην παραποίηση. Άλλα προϊόντα που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την παραποίηση είναι το ελαιόλαδο, η μπύρα, το κρέας, το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας