Αναβρασμός στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: [378462] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο παγκόσμιος συναγερμός που προκλήθηκε χθες το πρωί από την είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, έφτασε και στην Αθήνα. Χθες το απόγευμα, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης και αναζήτηση διπλωματικής λύσης στην κρίση δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, με συνέπεια η ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση να αυξάνεται, ειδικά με την προοπτική αποκλεισμού των στενών του Ορμούζ. Ταυτόχρονα, σε αυτό το ολοένα και πιο περίπλοκο περιβάλλον, αναδύονται νέες δυνητικές απειλές και κίνδυνοι.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που η Αθήνα θεωρεί προτεραιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργειακή επάρκεια και στην ανησυχία για μια νέα αύξηση των τιμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές οι εξελίξεις. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια παρατεταμένη κρίση, όχι μόνο στον πληθωρισμό, αλλά και στη ναυτιλία και τον τουρισμό, τομείς που είναι κρίσιμοι για την οικονομία της χώρας.
Η Αθήνα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ή να εμπλακεί στις τρέχουσες εχθροπραξίες, τονίζοντας συνεχώς τη σημασία της αναζήτησης λύσεων μέσω διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, η προσοχή επικεντρώθηκε σε κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας, εξετάστηκαν τα σχέδια που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε δύο κύριους τομείς: πρώτον, την προστασία κρίσιμων υποδομών από πιθανές απειλές, σχέδια που είχαν συζητηθεί και σε προηγούμενη σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας. Δεύτερον, την προστασία πιθανών στόχων που σχετίζονται με Ισραηλινά και Αμερικανικά συμφέροντα, για τους οποίους έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα φύλαξης από την αστυνομία.
Σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ, έχει πραγματοποιηθεί ανάλυση της κατάστασης και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα πλοία ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκδίδει συνεχώς ενημερώσεις, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τις ναυτιλιακές εταιρείες των πλοίων που βρίσκονται εκεί. Σε πρώτη φάση, έχει ζητηθεί από τα πλοία να παραμείνουν σε ασφαλή αγκυροβόλια μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αρνητικών εξελίξεων.
Επιπλέον, υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η μεταναστευτική πίεση από τις ακτές της Λιβύης προς τη Γαύδο και την Κρήτη έχει ήδη αυξηθεί. Όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα και να αυξήσει την πίεση που δέχεται η χώρα μας.
Η ανησυχία που εκφράζει η Αθήνα, όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ χθες, θα συζητηθεί από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη, στην οποία θα μεταβεί αύριο. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας