Οικονομία

Αυξήθηκε στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – «Τσίμπησε» στο 2% στην ευρωζώνη

Αυξήθηκε στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – «Τσίμπησε» στο 2% στην ευρωζώνη
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3% - Τι δείχνει το flash estimate της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας

Ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την Eurostat, διαμορφώθηκε στο 3,6% τον περασμένο Ιούνιο, από 3,3% τον Μάιο και 2,5% τον Ιούνιο του 2024. Αυξήθηκε, μάλιστα, κατά 1,3% σε μηνιαία βάση.Στο 2% εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της Eurostat. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει ελαφρά άνοδο από το 1,9% που είχε καταγραφεί τον Μάιο.

Αναλύοντας τους βασικούς τομείς που συμβάλλουν στον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, στο 3,3% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός με 3,1%, έναντι 3,2% τον Μάιο. Τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας σημειώνουν μικρή επιβράδυνση, με αύξηση 0,5% από 0,6%, ενώ η ενέργεια παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αλλά με ηπιότερη πτώση (-2,7% από -3,6%).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας, οι πιέσεις στις υπηρεσίες και τα τρόφιμα διατηρούν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την Eurostat, διαμορφώθηκε στο 3,6% τον περασμένο Ιούνιο, από 3,3% τον Μάιο και 2,5% τον Ιούνιο του 2024. Αυξήθηκε, μάλιστα, κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Στο 2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της Eurostat. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 1,9% που είχε καταγραφεί τον Μάιο.

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη -χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα- παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4% σε σύγκριση με τον Μάιο και αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Αναλύοντας τους βασικούς τομείς που συμβάλλουν στον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, στο 3,3% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός με 3,1%, έναντι 3,2% τον Μάιο. Τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας σημειώνουν μικρή επιβράδυνση, με αύξηση 0,5% από 0,6%, ενώ η ενέργεια παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αλλά με ηπιότερη πτώση (-2,7% από -3,6%).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας, οι πιέσεις στις υπηρεσίες και τα τρόφιμα διατηρούν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: pagenews.gr