Το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους καταργείται, ζήτω οι έλεγχοι για το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους! Ή αλλιώς ο φόβος φυλάει τα έρμα. Μερικές εβδομάδες πριν από τη λήξη ισχύος του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για σειρά τροφίμων και άλλων ειδών παντοπωλείου και καυσίμων, και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου 2025, τα σούπερ μάρκετ έλαβαν επιστολή από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), κάθε άλλο παρά αποχαιρετιστήρια ή τυπική.
Με την επιστολή αυτή η ΔΙΜΕΑ ζητεί, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», στοιχεία τιμών Μαΐου 2025 για τους 5 βασικότερους κωδικούς ανά κατηγορία από συνολικά 70 κατηγορίες προϊόντων, προκειμένου να γίνει έλεγχος για το εάν έχει τηρηθεί το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το οποίο, σημειωτέον, έτος αναφοράς είναι το μεικτό περιθώριο κέρδους πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021. Ανάλογες επιστολές έχουν αποσταλεί και σε προμηθευτές, μεταξύ αυτών και πολυεθνικές, με επικεφαλής αυτών να δηλώνουν με νόημα τις τελευταίες ημέρες: «Δεν είμαστε και πολύ σίγουροι ότι το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους καταργείται στην πράξη».
Τι υποστηρίζει, με άλλα λόγια, η αγορά; Το αίτημα για αποστολή στοιχείων έτσι ώστε να υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι για την περίοδο που ίσχυε ακόμη το πλαφόν –το οποίο τυπικά παύει να ισχύει από αύριο, Τρίτη 1η Ιουλίου 2025– αποτελεί προειδοποίηση και συνάμα μέσο πίεσης της κυβέρνησης προς προμηθευτές και λιανεμπόρους, με το μήνυμα να είναι σαφές: «Μην προβείτε σε υπέρμετρες ανατιμήσεις μετά τις 30 Ιουνίου, διότι θα σας επιβάλουμε πρόστιμο για την προ κατάργησης πλαφόν περίοδο και το χειρότερο θα σας “κρεμάσουμε στα μανταλάκια”» σύμφωνα με το moneyreview.gr και την Δήμητρα Μανιφάβα
Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί: μα οι ελεγκτικές υπηρεσίες εάν διαπιστώσουν παράβαση της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και δεν θα δημοσιοποιηθεί η επωνυμία της επιχείρησης, εάν το πρόστιμο είναι πάνω από 50.000 ευρώ;
«Εάν θέλει να βρει ο ελεγκτής κάτι, θα βρει οπωσδήποτε, διότι η μεθοδολογία υπολογισμού του πλαφόν και η εφαρμογή της νομοθεσίας εξακολουθούν να είναι περίπλοκες, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν», επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη της αγοράς. Προσθέτουν δε με νόημα ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων σε 10.000 προϊόντα για παραπλανητικές εκπτώσεις και αθέμιτη κερδοφορία που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η αγορά πάντως, επιμένει ότι έτσι κι αλλιώς μετά τις 30 Ιουνίου δεν θα υπάρξει κύμα ανατιμήσεων και μάλιστα σε βασικά είδη, καθώς το κλίμα, οικονομικό και πολιτικό, δεν ευνοεί κάτι τέτοιο. «Μετά τις 30 Ιουνίου δεν εκτιμώ ότι θα γίνουν βίαιες κινήσεις. Η αγορά λειτουργεί στη λογική “φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη”. Το πρώτο που κοιτά η κάθε επιχείρηση είναι ο ανταγωνισμός», υποστηρίζει, μιλώντας στην «Κ» ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και επικεφαλής του ομίλου ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ. «Αυτό που θα γίνει είναι η επαναφορά της εμπορικής πολιτικής, η οποία μετά την επιβολή του πλαφόν είχε σταματήσει, σταματώντας έτσι και τον ανταγωνισμό. Με το μέτρο αυτό “πάγωσαν” τα περιθώρια μεικτού κέρδους, παρά την αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτει ο κ. Παντελιάδης.
Οσο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού; Ο κ. Παντελιάδης την αποδίδει σε άλλους παράγοντες, κυρίως εξωγενείς, όπως εξωγενείς, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν κατά βάση οι λόγοι ανόδου των τιμών τα προηγούμενα χρόνια. «Το πλαφόν δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Το αντίθετο μάλιστα, εμπόδισε τον ανταγωνισμό. Αποτελεσματικό ήταν, αντιθέτως, το μέτρο της μείωσης των παροχών για κατηγορίες προϊόντων όπως τα απορρυπαντικά, καθώς δεν μειώθηκαν μόνο οι τιμές καταλόγου. Υποχώρησε η μέση τιμή των προϊόντων», προσθέτει.
«Το πλαφόν, όσο και αν σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησε προσωρινά ως μέτρο πρόληψης – αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων αισχροκέρδειας, και μπορεί αρχικά να ήταν και αναγκαίο, υπήρξε στη συνέχεια για αρκετό διάστημα ανασταλτικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ιδιαίτερα για τις κατ’ εξοχήν παραγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η “Παπουτσάνης”, που κλήθηκαν να απορροφήσουν αυξημένα κόστη πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορών, συνεχίζοντας παράλληλα τα προγράμματα επενδύσεών τους σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον», τονίζει από την πλευρά του, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Παπουτσάνης». «Στην “Παπουτσάνης” είναι φιλοσοφία μας να παρέχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας με την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής και να στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως έχουμε έμπρακτα αποδείξει στο παρελθόν.
Πηγή: pagenews.gr