Η υπόθεση κακοποίησης στο φημισμένο καθολικό οικοτροφείο Le Beau Rameau, το οποίο, με έτος ίδρυσης το 1837, υπήρξε περισσότερο γνωστό ως Notre-Dame de Bétharram, φέρνει στο φως ένα από τα μεγαλύτερα παιδοφιλικά σκάνδαλα στην ιστορία της Γαλλίας. Πρώην μαθητές καταγγέλλουν σοκαριστική βία, ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές επιθέσεις δεκαετιών, με τις ανακρίσεις να ρίχνουν βαριά σκιά στο γαλλικό κράτος και την καθολική εκκλησία. Η κοινή γνώμη νιώθει ότι η χώρα βιώνει ένα «#MeTooSchools»· ένα σημείο καμπής. Ο χρόνος της σιωπής τελείωσε και όσοι υπέφεραν διεκδικούν δικαιοσύνη και αλλαγές. Οι καταθέσεις των μαρτύρων συγκλονίζουν. Οταν ο 14χρονος Πασκάλ Ζελί είδε το φυλλάδιο του ελίτ καθολικού οικοτροφείου Le Beau Rameau, στο οποίο διαφημίζονταν «κολύμπι το καλοκαίρι και σκι το χειμώνα», στους πρόποδες των Πυρηναίων, παρακάλεσε τους γονείς του να τον στείλουν εκεί. Είχε δει την ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» και περίμενε να βρει στο οικοτροφείο «άθληση και φιλίες».
Ωστόσο, ήδη από την πρώτη νύχτα τρόμαξε. «Ημασταν 40 παιδιά σε έναν κοιτώνα με σαπισμένα στρώματα. Οταν σιγοψιθύρισα σε έναν συμμαθητή μου ότι ήθελα χαρτί για την τουαλέτα, με έπιασε ένας επόπτης από το πρόσωπο και με πέταξε στην πέτρινη βεράντα, έξω. Μου είπαν να βγάλω το παλτό μου, επειδή μπορεί να με έβαζαν να σταθώ έξω επί ώρες, στο κρύο και τη βροχή. Εμεινα όλη τη νύχτα εκεί», λέει στον Guardian. Ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου, συστηματική κακοποίηση: «Τα χτυπήματα στο κεφάλι ήταν διαρκή, παιδιά μάτωναν, άλλα λιποθυμούσαν, ένα έχασε το 40% της ακοής του. Μας ανάγκαζαν να στέκουμε δίπλα στα κρεβάτια μας επί ώρες μες τη νύχτα, επειδή κάποιος ψιθύρισε. Ηταν ο απόλυτος τρόμος», είπε ο Ζελί, 51 ετών σήμερα. Οι καταθέσεις του Ζελί και άλλων πρώην μαθητών αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση παιδικής κακοποίησης στη Γαλλία.
Η υπουργός Παιδείας, Ελιζαμπέτ Μπορν, χαρακτήρισε την υπόθεση ως «ένα #MeToo για τα σχολεία». Ερευνα της γαλλικής Βουλής εξέτασε επί μήνες μάρτυρες από το Le Beau Rameau αλλά και άλλες ιδιωτικές σχολές και ιδρύματα για παιδιά. Την Τετάρτη (02.07) πρόκειται να δημοσιεύσει μια έκθεση με 50 προτάσεις για την προστασία των παιδιών. Η έκθεση, γράφει ο Guardian, αναμένεται να είναι καταπέλτης για την αποτυχία του κράτους. Το σκάνδαλο έχει και πολιτικές προεκτάσεις: ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος επίσης διετέλεσε υπουργός Παιδείας στο παρελθόν, έστειλε τα παιδιά του στο Le Beau Rameau και η σύζυγός του δίδασκε εκεί. Η κόρη του, 53 ετών σήμερα, αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτιο, όπως είχε γράψει τότε το Reuters, ότι δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση του σχολείου αλλά δεν του το είπε ποτέ. Ο Μπαϊρού κατηγορείται ότι πιθανόν γνώριζε όσα συνέβαιναν στο σχολείο και προσπάθησε να τα συγκαλύψει.
Ο ίδιος το αρνείται και λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συγκάλυψη εκ μέρους του. Εχουν κατατεθεί συνολικά 200 μηνύσεις για ξυλοδαρμό ή σεξουαλική κακοποίηση στο σχολείο, από το 1957 έως το 2004, σημειώνει ο Guardian. Από αυτές, 90 αφορούν σεξουαλική βία ή βιασμό. Δύο οδήγησαν σε επίσημες κατηγορίες κατά ενός πρώην επόπτη για βιασμό ανηλίκου το 2004. Πολλές άλλες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω παραγραφής. Οι παθόντες ζητούν αλλαγή του νόμου ώστε να καταργηθούν τα χρονικά όρια για τις μηνύσεις σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης. Ενας από αυτούς, ο 51 ετών Μπόρις, λέει στον Guardian ότι το σχολείο ήταν «σαν σουπερμάρκετ για σεξουαλικούς θηρευτές», και ότι τα θύματά τους ήταν «παιδιά ευάλωτα, με χωρισμένους ή αποθανόντες γονείς». Ο ίδιος προερχόταν από μονογονεϊκή, φτωχή οικογένεια. Σε ηλικία 12 ετών είχε πέσει θύμα ενός κυκλώματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στο Μπορντό. Η μητέρα του, τον έστειλε στο Bétharram, στα 13 του, για «να τον προστατεύσει». Προκειμένου να πειστεί ο διευθυντής του σχολείου, ο πάτερ Πιερ Σιλβιέτ-Καρικάρτ, ο Μπόρις τού μίλησε για την κακοποίηση που είχε υποστεί στα χέρια του κυκλώματος, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής λεπτομέρειας ότι οι βιαστές του τού έδιναν πάντα έναν φάκελο που περιείχε 50 γαλλικά φράγκα (7 ευρώ). Εξι μήνες αργότερα, ο Σιλβιέτ-Καρικάρτ τον κάλεσε στο γραφείο του, την ημέρα των 14ων γενεθλίων του, τον κακοποίησε σεξουαλικά και του έδωσε ένα φάκελο με 50 φράγκα. «Ο κυνισμός και η σκληρότητα πίσω από αυτό που έκανε, είναι απίστευτα», λέει σήμερα ο Μπόρις, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα.
Ο Καρικάρτ κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά και έναν 11χρονο, που είχε χάσει πρόσφατα τον πατέρα του. Η μητέρα του αγοριού κανόνισε να πάει στο σχολείο για να τον παραλάβει στις 6 το πρωί, την ημέρα της κηδείας του πατέρα του. «Πριν φτάσω, ο Καρικάρτ ξύπνησε τον γιο μου και τον πήγε στο μπάνιο των ιερέων όπου του είπε να πλυθεί για να δείχνει ωραίος για την κηδεία. Στη συνέχεια, σε αυτό το μπάνιο, υπέβαλε τον γιο μου σε μια τρομερή σεξουαλική κακοποίηση». Ο γιος της δεν της μίλησε για την κακοποίηση, αλλά εκείνη παρατήρησε τη συμπεριφορά του. «Στο κρεματόριο, ήταν συντετριμμένος. Ξάπλωσε πάνω στο φέρετρο του πατέρα του και προσπάθησε να το ανοίξει. Είπε: “Θέλω να πάω με τον μπαμπά”», λέει στον Guardian. Μια δεκαετία αργότερα, το 1997, σε ηλικία 21 ετών, ο γιος της συνελήφθη για άσεμνη συμπεριφορά. Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και για πρώτη φορά μίλησε για επαναλαμβανόμενη σεξουαλική κακοποίηση στο Bétharram. Αμέσως ξεκίνησε αστυνομική έρευνα για βιασμό και σεξουαλική επίθεση ανηλίκου. Ο Καρικάρτ, ο οποίος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, τέθηκε υπό κράτηση. Ομως, γράφει ο Guardian, προς έκπληξη του επικεφαλής ερευνητή της υπόθεσης, ο Καρικάρτ αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δύο εβδομάδες και στη συνέχεια του επετράπη να μετακομίσει στη Ρώμη. Οταν η γαλλική αστυνομία επικοινώνησε μαζί του, σχετικά με μια δεύτερη καταγγελία που κατατέθηκε το 2000, ο Καρικάρτ αυτοκτόνησε. Ο Μπαϊρού ρωτήθηκε από την κοινοβουλευτική έρευνα αν είχε ζητήσει πληροφορίες για την υπόθεση από τον ανακριτή. Αρνήθηκε ότι παρενέβη με οποιονδήποτε τρόπο.
«Η ζωή του γιου μου καταστράφηκε», λέει η μητέρα του θύματος. «Στα 49 του, δεν έχει οικογένεια, ούτε δουλειά. Εχει νοσηλευτεί σε πολλές ψυχιατρικές μονάδες. Το δέρμα του έχει διαλυθεί, επειδή συνέχεια τρίβεται για να “καθαριστεί”». Η οργάνωση ιερέων που διηύθυνε το Bétharram δήλωσε τον Μάρτιο ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τα «βάσανα» των πρώην μαθητών και έχει ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για αυτό που χαρακτήρισε «μαζική κακοποίηση» δεκαετιών. Εν τω μεταξύ, Ο Ζελί και η ομάδα επιζώντων απευθύνουν έκκληση προς οποιοδήποτε άλλο θύμα, σε όλον τον κόσμο, να επικοινωνήσει μαζί τους. Το μοναστικό τάγμα Bétharram ήταν ένα ιεραποστολικό τάγμα με παρουσία σε όλο τον κόσμο, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη και την Ακτή Ελεφαντοστού. «Πιστεύουμε ότι το σκάνδαλο ξεπερνά κατά πολύ τa γαλλικά σύνορα», λέει ο Ζελί στον Guardian. Ενα άλλο θύμα, που παλεύει με αυτό που αποκαλεί «διά βίου αντίκτυπο» της κακοποίησης, είναι ο Λοράν, ένας δημόσιος υπάλληλος που είπε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση στο γραφείο ενός ιερέα και σε άλλο περιστατικό γρονθοκοπήθηκε μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του επειδή πέταξε μια χιονόμπαλα προς τη λάθος κατεύθυνση, στην παιδική χαρά.
Εχει υποβάλει μήνυση για λεκτική και σωματική βία και σεξουαλική επίθεση. «Οταν μιλάμε για βία, δεν εννοούμε απλώς ένα χαστούκι, μιλάμε για ξυλοδαρμό μέχρι σημείου απώλειας των αισθήσεων», λέει στον Guardian ο 56 χρονος σήμερα Λοράν. «Στα δύο χρόνια που βρέθηκα στο σχολείο, η καθημερινότητά μου ήταν συνεχής ταπείνωση, βία και επιθέσεις. Ο αντίκτυπος όλων αυτών δεν σε εγκαταλείπει ποτέ. Μιλάω σήμερα, ώστε να βεβαιωθώ ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ σε κανένα παιδί».
Πηγή: pagenews.gr