Νέα 25ετής συμφωνία δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω επενδύσεις στη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση.Το λιμάνι του Γκέτεμποργκ (Σουηδία) υπέγραψε νέες συμφωνίες με την Inter Terminals Sweden (σκανδιναβικός πάροχος αποθήκευσης χύδην υγρών) οι οποίες θα θέσουν τα θεμέλια για τη μετάβαση του λιμανιού σε ενεργειακό κόμβο του μέλλοντος.
Οι συμφωνίες λέγεται ότι ωφελούν και τα δύο μέρη παρέχοντας αυξημένη προβλεψιμότητα και μακροπρόθεσμη σταθερότητα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω επενδύσεις στη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση των αντίστοιχων δραστηριοτήτων τους.
Συνοπτικά οι συμφωνίες
Την 1η Ιουλίου, τα μέρη υπέγραψαν τόσο συμφωνίες μίσθωσης που καλύπτουν υπέργειες περιοχές και υπόγειες σπηλιές, όσο και μια συμφωνία λιμενικών τελών φορτίου με βάση την κυκλοφορία και τον όγκο.
Εν ολίγοις, οι συμφωνίες ορίζουν την αποζημίωση που καταβάλλεται στην λιμενική Αρχή για τη χρήση της γης, των εγκαταστάσεων και των υποδομών του λιμένα από την Inter Terminals Sweden.
Σχετικά με την Inter Terminals Sweden
Η Inter Terminals Sweden είναι ένας φορέας εκμετάλλευσης στην αποθήκευση και την εφοδιαστική υγρών ενεργειακών προϊόντων και υλικών, καθώς και βιοκαυσίμων όπως HVO και μεθανόλη.
Η εταιρεία λειτουργεί στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ από το 1964 και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης του λιμένα στον τομέα της ενέργειας.
Δηλώσεις επιτελικών στελεχών
«Με μια 25ετή συμφωνία, αποκτούμε μακροπρόθεσμη σταθερότητα και προβλεψιμότητα, παρέχοντάς μας μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη ενός ενεργειακού λιμένα για το μέλλον, επικεντρωμένου στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμα προϊόντα.
Το να έχουμε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια έναν εξειδικευμένο, μακροπρόθεσμο και υπεύθυνο συνεργάτη όπως η Inter Terminals Sweden είναι κάτι που θεωρούμε πολύ θετικό», σχολίασε ο Göran Eriksson (Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμένα του Γκέτεμποργκ).
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση των δραστηριοτήτων μας και στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ διαχειριζόμαστε ήδη ανανεώσιμα καύσιμα όπως FAME και HVO.
Με μεγαλύτερες περιόδους μίσθωσης και μια πιο διαφανή και προβλέψιμη δομή κόστους, είμαστε πλέον σε καλύτερη θέση για να επεκταθούμε περαιτέρω.
Για παράδειγμα θα μετατρέπουμε ή θα κατασκευάζουμε νέες δεξαμενές για ανανεώσιμες πρώτες ύλες και προϊόντα, καθώς και επενδύοντας σε νέα τεχνολογία και ένα διευρυμένο πράσινο χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Johan Zettergren (Διευθύνων Σύμβουλος της Inter Terminals Sweden).
Το λιμάνι του Γκέτεμποργκ επέτρεψε την ηλεκτροδότηση πλοίων
Τον περασμένο μήνα το λιμάνι του Γκέτεμποργκ ανέλαβε την πρωτοβουλία να επιτρέψει την ηλεκτροδότηση πλοίων εμπορευματοκιβωτίων και οχηματαγωγών/RoRo από την ξηρά πριν από το 2030, αναθέτοντας σύμβαση για την κατασκευή ενός σταθμού μετασχηματισμού που θα εξυπηρετεί τους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων του λιμανιού. Όπως αποκαλύφθηκε, η AF Bygg Väst (μέρος της AF Gruppen Sweden), έλαβε τη σύμβαση αξίας περίπου 11,4 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός σταθμού μετασχηματισμού με χωρητικότητα 19 MVA (μεγαβόλτ αμπέρ) για εισερχόμενη ενέργεια.
Επιπλέον, στα μέσα Μαΐου 2025, το λιμάνι φιλοξένησε τον ανεφοδιασμό εγχώριας παραγωγής υγροποιημένου βιομεθανίου σε δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με τη φιλοδοξία του να γίνει ο κύριος κόμβος ανεφοδιασμού εναλλακτικών καυσίμων της Σκανδιναβίας.
Πηγή: pagenews.gr