Οικονομία

ΕΒΕΠ: Ώρα αφύπνισης για την ΕΕ η πάταξη των παράνομων εμπορικών πρακτικών τρίτων χωρών

ΕΒΕΠ: Ώρα αφύπνισης για την ΕΕ η πάταξη των παράνομων εμπορικών πρακτικών τρίτων χωρών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//ΕΒΕΠ: Ώρα αφύπνισης για την ΕΕ η πάταξη των παράνομων εμπορικών πρακτικών τρίτων χωρών

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το Εμπορικο και Βιομηχανικο Επιμελητήριο Πειραιώς σε ανακοίνωσή του, τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν τον υγιή ανταγωνισμό σε μία χρονική συγκυρία όπου, στο πεδίο του ανταγωνισμού

Η ΕΕ, για να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, οφείλει να επανεξετάσει την πολιτική και τη μέθοδο επιβολής αντισταθμιστικών και αντιντάμπινγκ δασμών, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ. Αναλυτικά, όπως αναφέρει το Εμπορικο και Βιομηχανικο Επιμελητήριο Πειραιώς σε ανακοίνωσή του, τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν τον υγιή ανταγωνισμό σε μία χρονική συγκυρία όπου, στο πεδίο του ανταγωνισμού, έχουν καταγραφεί κραυγαλέες περιπτώσεις μεθόδων που καθιστούν, εκ των πραγμάτων, «άκυρα» τα όποια μέτρα ισχύουν για την προστασία της ευρωπαϊκής παραγωγής αγαθών έναντι των εισαγόμενων με προέλευση, κυρίως, από την Ασία.

ΕΒΕΠ για Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης

Σε επίπεδο ελέγχων, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), πέρυσι, επέστρεψε συνολικά 1,25 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αφού ανέκτησε 1,04 δισ. ευρώ από απάτες και ατασθαλίες, ενώ απέτρεψε να δαπανηθούν καταχρηστικά άλλα 209,4  εκατ. ευρώ. Οι έρευνες περιελάμβαναν και απάτες τελωνειακού περιεχομένου, όπως λαθρεμπόριο, απομίμηση προϊόντων, απώλειες τελωνειακών πόρων, ελάχιστους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της απάτης με τα «e bikes και e scooters». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εκτιμήσεις για τις απώλειες από τελωνειακές απάτες στην ΕΕ, όπως η απάτη του «εξαφανισμένου εμπόρου», γνωστή ως MTIC «missing trader fraud», μπορεί να υπερβαίνουν τα 50 δισ. ευρώ ανά έτος.

Το Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) αποκάλυψε άλλο ένα, μεγάλης κλίμακας, δίκτυο υπεύθυνο για δόλιες εισαγωγές αγαθών από την Κίνα στην ΕΕ, το οποίο λειτουργούσε μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Containers on a vessel. Global market. Cargo shipping. International economy

Επιχείρηση «Operation Calypso» σε 14 χώρες

Η έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με την κωδική ονομασία «Operation Calypso», εκτείνεται σε 14 χώρες: Βουλγαρία, Κίνα, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές κατέσχεσαν πολλά εκατ. ευρώ, σε πολλά διαφορετικά νομίσματα και σε ψηφιακά πορτοφόλια και κρυπτονομίσματα. Η συγκεκριμένη υπόθεση από τις «οργανωμένες εκπτώσεις» δασμών και ΦΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων μέσω του λιμανιού του Πειραιά, εκτιμάται πως κόστισε περίπου 700 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει απώλειες 250 εκατ.  ευρώ μόνο σε δασμούς και άλλα 450 εκατ.  ευρώ σε απώλειες ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, άλλη έρευνα αποκάλυψε πως ένα μικρό κύκλωμα προκάλεσε 92 εκατ.  ευρώ απώλειες ΦΠΑ, καθώς και τουλάχιστον 2 εκατ.  ευρώ από δασμούς, χωρίς να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για το μέρος των προϊόντων που πέρασε από τον Πειραιά.

Η ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι οι τελωνειακές απάτες, άρα και οι απώλειες σε δασμούς, έχουν αυξητική τάση. Ειδικότερα, η 35η Ετήσια Έκθεση PIF «Protection of EU Financial Interests Report» δείχνει ότι ο αριθμός περιπτώσεων απάτης και παρατυπιών αυξήθηκε +8,9% σε 13.563 το 2023 από 12.455 το 2022. Το συνολικό «μη φυσιολογικό ποσό» ξεπέρασε τα 585,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά +103% «irregular amount» σε σχέση ενός έτους. Στην ετήσια έκθεση 2024 της OLAF δημοσιεύτηκε πως διενεργήθηκαν 246 έρευνες με 230 νέες υποθέσεις. Αντίστοιχα, στην ετήσια έκθεση 2024 του EPPO, ο αριθμός ενεργών υποθέσεων αυξήθηκε +38% σε 2.666 σε σχέση με 2023.

Το εκτιμώμενο ποσό ζημίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το 2024, ανέρχεται σε 24,8 δισ. ευρώ από 19,2 δισ. ευρώ το 2023, ενώ οι περιπτώσεις απάτης ΦΠΑ αντιστοιχούν στο 53% της συνολικής ζημίας με περίπου 13,15  δισ. ευρώ. Επίσης, σοβαρές υποθέσεις αφορούσαν στα κονδύλια του «NextGenerationEU» με ζημιά 2,8 δισ. ευρώ. Εκ των γεγονότων, συνάγεται το εύρος της απάτης, αλλά επιβεβαιώνεται και η ανάγκη ανάληψης δράσης της ΕΕ με ένταση των ελέγχων και αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Η αδιάψευστη δύναμη των αριθμών συνηγορεί για την άμεση λήψη μέτρων, αφού είναι αποκαλυπτικοί για τον βαθμό των απωλειών που επιφέρουν οι τελωνειακές απάτες.

Η περίπτωση της πρόσφατης επιχείρησης πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι αφύπνισης» για τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, δεδομένου ότι η OLAF, από το 2024, είχε κοινοποιήσει πληροφοριακό δελτίο στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ για πιθανή πανευρωπαϊκή απάτη, που αφορούσε σε εισαγωγή ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την καταβολή συμβατικών δασμών και ΦΠΑ, καθώς και για διαφυγή δασμών, λόγω υποτιμολόγησης. Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ, μετά από συστηματική παρακολούθηση, εντόπισε τις αποθήκες που αποθηκεύονται και τα κέντρα προώθησης των αγαθών που είχαν εισαχθεί παράνομα, χωρίς να έχουν καταβάλει τους σωστούς εισαγωγικούς δασμούς στην πύλη εισόδου στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι προφανές ότι η αποκάλυψη της εν λόγω απάτης επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους του ελληνικού εμπορίου το οποίο έχει βρεθεί, εκτός των άλλων, να μάχεται τις διάφορες, εξ Ασίας, πλατφόρμες που πωλούν είδη σε εξευτελιστικές τιμές με μόνο στόχο τον κατακλυσμό της αγοράς και την αποξένωση από ευρωπαϊκά προϊόντα τα οποία αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα χαμηλού κόστους και ποιότητας. Μάλιστα, η επιβολή τέλους δύο ευρώ για τα 4,6 δισ. εισαγόμενα ετησίως εξ Ασίας μικροδέματα αξίας έως 150 ευρώ, ουδόλως ανταποκρίνεται στις απώλειες εσόδων από δασμούς στην ΕΕ-27, γεγονός που επίσης επιβάλει την επανεξέτασή του.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments