Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, και πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τις συνομιλίες, ο Φιντάν δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ο οποίος έληξε πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, καθώς και τη σημασία της ενίσχυσης της εκεχειρίας.
«Ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς στόχους μας αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, να μην παραβιαστεί η εκεχειρία και να επανέλθει η μόνιμη ειρήνη», δήλωσε. Ευχαρίστησε επίσης τον Λάμι για την απόφαση της Βρετανίας να άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας στα τέλη Απριλίου και σημείωσε ότι ο Λάμι «είπε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Συρία». «Αυτός είναι πραγματικά ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας για εμάς. Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Συρία είναι ένα ζήτημα που θα ωφελήσει τόσο την περιοχή όσο και όλους μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε αυτό το ζήτημα». Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνομιλίες του Λάμι με τον Ερντογάν.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών των δύο πλευρών να «ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα βασίζεται σε εμπορικές συναλλαγές αξίας 28 δισεκατομμυρίων λιρών», δήλωσε ο Λάμι μετά τη συνάντησή του με τον Φιντάν.
Ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στην εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών και της κοινής εργασίας για την περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το γραφείο του Λάμι. «Η συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας είναι επιτακτική για τα συμφέροντα ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό περιλαμβάνει την κοινή εργασία για την προοπτική εξαγωγής του Eurofighter Typhoon στην Τουρκία», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Τουρκία πιέζει για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής της αεροπορίας με την αγορά 40 Eurofighter Typhoon, τα οποία κατασκευάζονται από μια τετραμερή κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αν και το Λονδίνο ηγείται των συνομιλιών, οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες μπορεί να ασκήσει βέτο στην πώληση, με το Βερολίνο να δείχνει αρχικά διστακτικό λόγω των διαφορών του με την σκληρή στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Γάζας.
Πηγή: Pagenews.gr