Με το ετήσιο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ολοκληρώνεται σήμερα (2/7) στη γραφική Σίντρα της Πορτογαλίας, ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που τέθηκαν είναι πόσο ισχυρό θα πρέπει να είναι το ευρώ. Από τις αρχές του έτους, το ευρώ έχει αναρριχηθεί περίπου 14% έναντι του δολαρίου, αντανακλώντας το μεγαλύτερο ράλι εδώ και τουλάχιστον μια 20ετία. Αναλυτές θεωρούν πως η ισοτιμία του θα έχει φτάσει το 1,20:1 μέχρι το 2026, βοηθούμενο από τη μεγάλη πτώση του δολαρίου.
Το αμερικανικό νόμισμα προσέγγισε χθες το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών επειδή πέρασε οριακά το αμφιλεγόμενο «μεγάλο και όμορφο» νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Λόγω αυτού του νομοσχεδίου υπολογίζεται πως το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 3,3 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η πορεία του ευρώ επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια νέα μείωση τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το powergame.gr και την Ζωρζέτ Ζολώτα
Αφενός, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρεί πως η τρέχουσα συγκυρία –με το δολάριο να έχει εξασθενήσει λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στις αποφάσεις του Λευκού Οίκου για την αμερικανική οικονομία– ευνοεί μια αναβάθμιση του ρόλου που μπορεί να παίξει το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με την JPMorgan, ακόμη και οι πωλήσεις ριψοκίνδυνων εταιρικών ομολόγων έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Ιούνιο και ειδικότερα στα 23 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Αφετέρου, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, εάν το ευρώ ξεπεράσει τα 1,20 ως προς το δολάριο, τότε θα υπάρξουν επιπλοκές για την Ευρωζώνη καθώς ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξαρτάται από τις εξαγωγές. Αυτήν την εβδομάδα, όσο εξελίσσονταν το Φόρουμ της ΕΚΤ, η ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο κινήθηκε στα 1.18:1. Σε αυτή τη φάση, οι φόβοι για μια ενθάρρυνση αποπληθωριστικών τάσεων από την ενίσχυση του ευρώ παραμένουν υπό έλεγχο, καθώς ο πληθωρισμός κινήθηκε τον Ιούνιο στον στόχο του 2% από το 1,9% τον Μάιο.
EKT kritiria daneismou
Όμως, το ζήτημα των επιπτώσεων ενός ισχυρού ευρώ στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών απασχολεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Όπως προκύπτει από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Βρυξελλών και της αμερικανικής κυβέρνησης, οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα επιβαρυνθούν με οριζόντιους δασμούς 10%, γεγονός που θα τις καταστήσει ακριβότερες για τον Αμερικανό φορολογούμενο. Εκτός των άλλων, οι βιομηχανίες της Ευρώπης δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν πλήρως από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε προ τριετίας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας, Μάρτιν Κάζακς. Υπογράμμισε πως «η ισοτιμία του ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά, φέτος», προσθέτοντας πως «αν είναι να αναρριχηθεί αρκετά παραπάνω, τότε θα ασκούνταν καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και τις εξαγωγές, ασκώντας πιέσεις για νέες μειώσεις των επιτοκίων». Η ΕΚΤ τερμάτισε πέρσι τον Ιούνιο τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που αναγκάστηκε να ασκήσει για να συγκρατήσει τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια μετά τη δραματική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ε.Ε. Σήμερα συζητείται πως ίσως περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια είναι αναγκαίες για να συγκρατηθεί μια αποδυνάμωση του πληθωρισμού από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.