Βαρύ το κλίμα στη γαλάζια Κ.Ο.

Πηγή Φωτογραφίας: [375142] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ιδιαίτερα βαρύ. Πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές βρίσκονται σε αναστάτωση και, κυριολεκτικά, στρέφουν τα βέλη τους προς το κυβερνητικό Κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου, κατηγορώντας το ευθέως για την «άρρωστη» κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του OΠΕΚΕΠΕ.
Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης του «επιτελικού κράτους», στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους ότι η πορεία της κυβέρνησης οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι το τέλος της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ως προέδρου του κόμματος, είναι πλέον ορατό.
Αυτό έχει αναζωογονήσει τη συζήτηση στους «γαλάζιους» κύκλους σχετικά με την επόμενη μέρα του κόμματος, στη μετα-Mητσοτάκη εποχή.
Η στάση που θα κρατήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, θεωρείται κρίσιμη για τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς αποτελούν σημαντικούς πόλους και σημεία αναφοράς για πολλά στελέχη. Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται και σε κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας, με μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις, έχει δείξει ότι προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα στο κόμμα. Πολλοί τον θεωρούν σοβαρή εναλλακτική λύση για την ηγεσία, ακόμα και σε μια μεταβατική περίοδο μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου η ΝΔ να αποφύγει σοβαρές απώλειες στις εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές συνέπειες για την παράταξη και θα μπορούσε να αφήσει πολλούς βουλευτές εκτός Βουλής.
Αποστάσεις Δένδια
Ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διατηρεί προσεκτικές αποστάσεις από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς και από τις σκανδαλώδεις υποθέσεις για τις οποίες αυτό είναι υπόλογο (όπως το σκάνδαλο υποκλοπών). Λειτουργεί ως ένας διακριτός εσωκομματικός πόλος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που συνέβαλε στη μετακίνησή του από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Άμυνας, καθώς ο πρωθυπουργός ένιωθε ότι δεν τον ελέγχει.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αναδεικνύουν το χάσμα ανάμεσα στον Δένδια και τον Μητσοτάκη. Από την επιτακτική ανάγκη του Μαξίμου, μέσω διαρροών, να διεκδικήσει την πατρότητα της σύγκρουσης Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, μέχρι τη σοβαρή διαφωνία που προέκυψε σχετικά με τη συνάντηση του Δένδια με την πρέσβη της Γαλλίας για την πιθανή πώληση γαλλικών πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Επιπλέον, υπάρχουν και “προκλητικές” υποθέσεις, όπως αυτή της «Ομάδας Αλήθειας». Αυτή η ομάδα σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ από την ιδιωτική εταιρεία Blue Skies, η οποία αναλάμβανε και κρατικά έργα. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ταυτιστεί πλήρως με την «Ομάδα Αλήθειας», ενώ ο Ν. Δένδιας όχι μόνο δεν είχε ποτέ σχέσεις μαζί της, αλλά στο παρελθόν έχει δεχθεί επιθέσεις από αυτήν.
Σε πορεία σύγκρουσης
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές παρατηρήσαμε μετά την τραγωδία των Τεμπών. Από τη μία πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα αντιμετωπίσει το «βαθύ κράτος του Δημοσίου», ενώ από την άλλη, ο Νίκος Δένδιας εξέφραζε την αντίθεσή του στον «βαθύ αντικρατισμό» και στην «αποθέωση των αποκρατικοποιήσεων», έρχοντας σε άμεση σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του πρωθυπουργού.
Ο Νίκος Δένδιας γενικά επιδιώκει να εκπροσωπήσει τη λογική του Καραμανλή εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα από τις ενέργειες και τις δηλώσεις του ως υπουργός Άμυνας, καθιστά σαφές ότι απευθύνεται στο κομμάτι της παραδοσιακής ΝΔ, το οποίο αισθάνεται έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επιπλέον, οι συνεργάτες που ο πρωθυπουργός επιλέγει για τον πυρήνα του «επιτελικού κράτους» προέρχονται κυρίως είτε από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ είτε από τον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας