Τζέφρι Πάιατ: Το μήνυμα από τον Πειραιά για Κίνα, επενδύσεις και Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)
Με μια εμπεριστατωμένη και στρατηγικά στοχευμένη παρέμβαση, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σημερινός εταίρος της McLarty Associates, Τζέφρι Πάιατ επίτιμος καλεσμένος του Propeller Club Port of Piraeus, ανέδειξε σήμερα, ανήμερα της 4ης Ιουλίου Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, τη ναυτιλία ως βασικό άξονα της νέας αμερικανικής γεωοικονομικής και αμυντικής πολιτικής. Τιμηθείς για τη συνεισφορά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ.Πάιατ έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης προς την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, εστιάζοντας παράλληλα στη νέα προσέγγιση της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τις υποδομές και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.
«Άνευ προηγουμένου εστίαση της Ουάσιγκτον στη ναυτιλία»
Από το βήμα του Propeller Club, ο Geoffrey Pyatt σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της 35χρονης καριέρας του στην αμερικανική διπλωματία, «ουδέποτε είχε δει τέτοια συγκέντρωση ενδιαφέροντος από την Ουάσιγκτον στον τομέα της παγκόσμιας ναυτιλίας». Η τοποθέτησή του συνοδεύτηκε από αποκαλυπτικά στοιχεία για τον πρόσφατο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει ιστορικά υψηλές χρηματοδοτήσεις, ύψους 28 δισ. δολαρίων, για την ενίσχυση της ναυτιλίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας και των συναφών τεχνολογιών.
Μεταξύ των προβλέψεων του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται:
· 3,5 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών ναυπηγείων,
· 2,1 δισ. δολάρια για νέα επιφανειακά πολεμικά πλοία,
· 600 εκατ. δολάρια για στρατηγική θαλάσσια μεταφορική ικανότητα (sealift),
· 450 εκατ. δολάρια για τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομα ναυτιλιακά συστήματα,
· 492 εκατ. δολάρια για καινοτόμες σχεδιάσεις πλοίων,
· 250 εκατ. για επενδύσεις σε ναυτικούς στροβίλους,
με τον πρώην πρέσβη να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ακόμη και στον κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας, αυτά τα ποσά είναι πραγματικά».
«Ο στόχος δεν είναι ο Πειραιάς, είναι η Κίνα»
Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες εμπορικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τραμπ –όπως οι δασμοί 100% σε γερανούς λιμένων που κατά 70% κατασκευάζονται στην Κίνα– δεν στρέφονται κατά της Ελλάδας ή του Πειραιά, αλλά αποτελούν μέτρα αποτροπής της εξάρτησης από την κινεζική βιομηχανία. Αναφερόμενος στον μονοπωλιακό έλεγχο της Κίνας στην παραγωγή γερανών πλοίου-ξηράς, ανέδειξε τη στρατηγική ανάγκη διαφοροποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Παρότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η ναυπηγική ανεξαρτησία από την Ασία είναι ανέφικτη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, επιδιώκουν την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγικής βάσης, όπως με τις πρόσφατες επενδύσεις στα ναυπηγεία της Φιλαδέλφειας από τη Hanwha – σε μια κατεύθυνση που θυμίζει, όπως είπε, τις ελληνικές προσπάθειες αναβίωσης ναυπηγείων στη Σύρο, την Ελευσίνα και το Σκαραμαγκά.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής
Ο πρώην πρέσβης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τη σταθερή του σχέση με την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη γεωστρατηγική σημασία λιμανιών όπως η Αλεξανδρούπολη, αλλά και στη μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας–ΗΠΑ, επισημαίνοντας ως «προσωπικό του καμάρι» το γεγονός ότι «στην Ουάσινγκτον γνωρίζουν πια πού είναι η Αλεξανδρούπολη». Επισήμανε τη γεωστρατηγική σημασία των υποδομών σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Βόλο, Λάρισα και φυσικά τη Σούδα, στο νέο πλαίσιο ασφάλειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν.
«Η αμερικανική αντίληψη για την Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί πλήρως. Από το Grexit και τη δημοσιονομική κρίση, φτάσαμε σε μια εποχή όπου ελληνικά πλοία μεταφέρουν κρίσιμο αμερικανικό φορτίο – LNG και πετρέλαιο – σε όλο τον κόσμο», τόνισε.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί – και ειδικά η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά αμερικανικών αγαθών – αποτελούν «τον πυρήνα της μελλοντικής σχέσης ΗΠΑ–Ελλάδας».
«Η ελληνική ναυτιλία, ειδικά όσες εταιρείες είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, είναι βασικοί εταίροι στην ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ», κατέληξε.
Κωστής Φραγκούλης Ο πρόεδρος του Propeller Club, Κωστής Φραγκούλης, υποδέχθηκε τον κ. Πάιατ, απευθύνοντάς του ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα και υπενθυμίζοντας τη σταθερή του υποστήριξη στην Ελλάδα, αλλά και στον ίδιο στο Club:
«Ο πρέσβης Πάιατ είναι φίλος της Ελλάδας, αλλά και φίλος του Propeller Club. Δεν ξεχνάμε τα θερμά λόγια του αποχαιρετισμού μας το 2022, όταν μας υποσχέθηκε: “Θα είμαστε σε επαφή”. Και κράτησε την υπόσχεσή του».
Ο κ. Φραγκούλης αναφέρθηκε στην αδιάλειπτη επικοινωνία του κ. Πάιατ με την Ελλάδα και με το Club ακόμη και κατά τη θητεία του ως Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίζοντας τη διαρκή του στήριξη και αληθινό ενδιαφέρον.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο του πρέσβη Πάιατ στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δύναμη της σημερινής διμερούς σχέσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους διπλωμάτες στην πρόσφατη ιστορία του State Department – και δεν είναι υπερβολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Propeller Club.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε και η διοργάνωση του Hellenic-American Shipping Gala στις 9 Ιουλίου, που θα τιμήσει εταιρείες και οργανισμούς που προάγουν τη μακροχρόνια συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της ναυτιλίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκούλης, η λέξη «συνεργασία» (synergy) περιγράφει άριστα τη σχέση των δύο χωρών, καθώς πρόκειται για μια βαθιά, αμφίδρομη και στρατηγική συνεργασία.
Παραδείγματα αυτής της συνεργασίας περιλαμβάνουν:
· τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν αμερικανικά φορτία,
· τις ελληνικές εισηγμένες στο NYSE και NASDAQ,
· τις στενές σχέσεις με αμερικανικούς ναυλωτές,
· τις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών σε ελληνικά ναυπηγεία,
· και τη διαρκή παρουσία οργανισμών όπως το American P&I Club και το ABS στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή της ύψιστης τιμητικής διάκρισης του Ομίλου – του “Alfonse Sasseville President’s Award” – στον πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, σε αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στο πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας που τις διακρίνει.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας