Ο ΟΣΕ είναι κοντά σε συμφωνία με τους γερμανικούς σιδηροδρόμους, με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωσή του σε όλα τα επίπεδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης, όπως είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΣΕ βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη γερμανική Deutsche Bahn για την ανάληψη του ρόλου του Technical Manager (τεχνικού μάνατζερ) του ΟΣΕ. Αυτή η συνεργασία εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος, χωρίς να επηρεάζεται το καθεστώς και οι δραστηριότητες της Hellenic Train, καθώς οι Γερμανοί θα επικεντρωθούν σε θέματα ανασυγκρότησης και εκπαίδευσης.
Τις επαφές έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει εμπλακεί σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την SNCF (Γαλλία), την SBB (Ελβετία) και την DB (Γερμανία). Επίσης, άτυπο ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι Ferrovie dello Stato (Ιταλία) και η Adif (Ισπανία). Αυτή τη στιγμή, η πιο ολοκληρωμένη πρόταση σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο φαίνεται να είναι αυτή των Γερμανών.
Αποστολή του Tecchnical Manager
Ο ρόλος του Technical Manager περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του οργανωτικού, λειτουργικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού του ΟΣΕ. Θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός πολυετούς στρατηγικού και επενδυτικού πλαισίου, το οποίο θα έχει αρχικά διάρκεια πέντε ετών. Αυτό το πλαίσιο θα συνδέει την τεχνική ετοιμότητα του δικτύου με τις εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες στον τομέα των μεταφορών, ενώ παράλληλα θα ενισχύει την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επαρκώς.
Μετά από εσωτερική πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε η Deutsche Bahn, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από στελέχη της εταιρείας για μεταφορά τους στην Αθήνα. Ιδιαίτερα, Έλληνες επαγγελματίες που εργάζονται στη Γερμανία επιθυμούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας νέας σιδηροδρομικής κουλτούρας, με έμφαση στην ασφάλεια, τη λογοδοσία, την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση, την αποτελεσματική διαχείριση έργων και την εξωστρέφεια του συστήματος. Εφόσον η συμφωνία επιβεβαιωθεί, το κόστος θα ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Στελέχη των γερμανικών σιδηροδρόμων έχουν επισκεφθεί την Αθήνα τρεις φορές μέχρι τώρα, με σκοπό να μελετήσουν το έργο πλήρους αναβάθμισης της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας του ΟΣΕ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, εξετάζονται σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού, η χρήση προσομοιωτών για μηχανοδηγούς και σταθμάρχες, καθώς και η υιοθέτηση διεθνών προτύπων πιστοποίησης και αξιολόγησης του προσωπικού.
Πηγή: Pagenews.gr