Πολιτική

Κυβέρνηση: Μηδενική ανοχή και επιστροφή παράνομων επιδοτήσεων

Κυβέρνηση: Μηδενική ανοχή και επιστροφή παράνομων επιδοτήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [377004] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το πιο σημαντικό στοιχείο της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η απόφαση να εντοπιστούν τα χρήματα που παραχωρήθηκαν παράνομα σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν, προκειμένου να επιστραφούν

Η έντονη αντιπαράθεση, με σφοδρούς χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις, μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Νίκου Ανδρουλάκη στην ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί ίσως ένα σαφές δείγμα του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, υποδηλώνει την ένταση που αναμένεται να κυριαρχήσει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει προαναγγείλει ο αρχηγός του, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη και το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χθες,  ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης εξέφρασε την κριτική του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων που κυβέρνησε την Ελλάδα. Η κυβερνητική απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη, που δείχνει αποφασισμένη να επιτεθεί ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου, καθορίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Ο Μαρινάκης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι το μόνο του μέλημα είναι να στοχοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να του αποδώσει ευθύνες. Αντίθετα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά ζήτησε διασταυρωτικούς ελέγχους, αποφάσισε την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν φτάσει η δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στη Βουλή, έδωσε εντολή για πειθαρχικούς ελέγχους και προχωρά στην επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν παράνομα.

Αυτός είναι ο «καμβάς» πάνω στον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει τη στρατηγική της, καθώς προετοιμάζεται για μια ακόμη κοινοβουλευτική «μάχη». Σημαντικό είναι το γεγονός, που προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse, ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ως ένα διαχρονικό σκάνδαλο, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που έχουν διαχειριστεί τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα. Το κυβερνητικό επιτελείο τονίζει αρχικά την απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία ελήφθη πολύ πριν ο ΟΠΕΚΕΠΕ γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης και πριν αποκαλυφθεί η δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, να καταργήσει τον οργανισμό και να τον εντάξει στην ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια σε ένα «σκοτεινό» πεδίο, αυτό των επιδοτήσεων.

Δεύτερον, επισημαίνονται τα άμεσα αντανακλαστικά που σχετίζονται με την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, όπως αποδεικνύεται από τις παραιτήσεις ενός υπουργού, τριών υφυπουργών και δύο κομματικών στελεχών. Αυτά τα άτομα, όπως τονίζεται, δεν έχουν απαραίτητα εμπλακεί σε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη.

Επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων

Το πιο σημαντικό στοιχείο της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η απόφαση να αναζητηθούν τα χρήματα που δόθηκαν παράνομα σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν, με στόχο την επιστροφή αυτών των ποσών. Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή οι δύο κύριες προτεραιότητες και υποχρεώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, πρώτον, να “καθαρίσει” το τοπίο και οι παραβάτες να πληρώσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, και δεύτερον, να διασφαλίσουν ότι δεν θα διακινδυνεύσουν οι ενισχύσεις προς τους αγρότες.

Από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αναφορικά με τις προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην κατάλληλη στιγμή και με τον σωστό τρόπο, από τον πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι η στάση τους θα βασίζεται «σε πραγματικά νομικά δεδομένα και στην αξιολόγηση του υλικού με κριτήρια νομικής επιστήμης, και όχι με πολιτικούς ή κομματικούς όρους».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments