Διεθνή

Πούτιν στους BRICS: Ξεπερασμένο το φιλελεύθερο μοντέλο παγκοσμιοποίησης

Πούτιν στους BRICS: Ξεπερασμένο το φιλελεύθερο μοντέλο παγκοσμιοποίησης

Πηγή Φωτογραφίας: Eu News

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις χώρες των BRICS να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των χωρών BRICS, ότι το φιλελεύθερο μοντέλο της παγκοσμιοποίησης καθίσταται πλέον ξεπερασμένο. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις χώρες των BRICS να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως οι φυσικοί πόροι, η εφοδιαστική αλυσίδα, το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά.

Οι ηγέτες της αυξανόμενης ομάδας των αναπτυσσόμενων χωρών BRICS συναντήθηκαν την Κυριακή στη Βραζιλία, καλώντας σε μεταρρύθμιση των παραδοσιακών δυτικών θεσμών, ενώ παρουσίασαν τον συνασπισμό ως υπερασπιστή της πολυμερούς διπλωματίας σε έναν όλο και πιο διχασμένο κόσμο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έκανε παραλληλισμό με το Κίνημα των Αδεσμεύτων του Ψυχρού Πολέμου, μια ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών που αντιστάθηκαν στο να ενταχθούν επίσημα σε κάποια από τις δύο πλευρές της διχασμένης παγκόσμιας τάξης. «Οι BRICS είναι οι κληρονόμοι του Κινήματος των Αδεσμεύτων», είπε ο Λούλα στους ηγέτες. «Με τον πολυμερισμό υπό επίθεση, η αυτονομία μας βρίσκεται ξανά υπό έλεγχο.»

Τα κράτη- μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού και το 40% της οικονομικής παραγωγής του κόσμου, σημείωσε ο Λούλα σε σχόλια του το Σάββατο προς επιχειρηματικούς ηγέτες, προειδοποιώντας για την άνοδο του προστατευτισμού.

Η ομάδα BRICS συγκέντρωσε ηγέτες από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα στην πρώτη της σύνοδο το 2009. Αργότερα προστέθηκε η Νότια Αφρική και πέρυσι έγιναν μέλη η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτή είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής που περιλαμβάνει την Ινδονησία. «Το κενό που αφήνουν οι άλλοι γεμίζει σχεδόν αμέσως από τους BRICS», είπε ένας Βραζιλιάνος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αν και η ομάδα G7 εξακολουθεί να συγκεντρώνει μεγάλη ισχύ, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, «δεν έχει πλέον την κυριαρχία που είχε κάποτε.»

Ανομοιογενής ομάδα

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τους κοινούς στόχους της ολοένα πιο ετερογενούς ομάδας BRICS, η οποία έχει μεγαλώσει ώστε να περιλαμβάνει περιφερειακούς ανταγωνιστές μαζί με μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Κλέβοντας κάπως την παράσταση από τη φετινή σύνοδο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέλεξε να στείλει τον πρωθυπουργό του στη θέση του. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετέχει διαδικτυακά λόγω εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Παρόλα αυτά, αρκετοί αρχηγοί κρατών συγκεντρώθηκαν για συζητήσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ρίο την Κυριακή και τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα.

Περισσότερα από 30 κράτη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στα BRICS, είτε ως πλήρη μέλη είτε ως εταίροι.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments