Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ποινικές διώξεις για πάνω από 600.000 οφειλέτες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ποινικές διώξεις για πάνω από 600.000 οφειλέτες
Με αναγκαστικά μέτρα που κλιμακώνονται από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων έως πλειστηριασμούς ακινήτων και ποινικές διώξεις, θα κινηθεί η ΑΑΔΕ εναντίον περισσότερων από 600.000 «κόκκινων» οφειλετών.Τα χρέη προς την εφορία τον Μάιο σημείωσαν και νέα αύξηση, κατά 548 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη το πεντάμηνο να ανέλθουν στα 3,74 δισ. ευρώ.
Με την προσθήκη των νέων χρεών, τις εισπράξεις και τις διαγραφές χρεών, το νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των χρεών προς το δημόσιο διαμορφώθηκε σε 110,79 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό, η ΑΑΔΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», χρέη ύψους 26,35 δισ. ευρώ, οπότε το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος να υποχωρεί σε 84,44 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, παρότι χαρακτηρίζεται «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο, δεν σημαίνει πως είναι και εισπράξιμο, καθώς η συντριπτική του πλειοψηφία, αφορά σε χρέη φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία χρωστάνε ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει, ότι σχεδόν δύο στους τρεις φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις) έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, με τον αριθμό τους να κινείται πέριξ των 4.000.000, επί 6.600.000 φυσικών προσώπων και περίπου 400.000 νομικών προσώπων.
Επίσης, 1 στους 3 φορολογούμενους βρίσκεται ή κινδυνεύει με αναγκαστικά μέτρα της εφορίας.
Ειδικότερα, το σύνολο των φορολογουμένων που είχαν στο τέλος του περασμένου Μαΐου ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ήταν 4.039.334 ΑΦΜ, αριθμός μειωμένες σε σχέση με τον Απρίλιο που ήταν 4.242.507 ΑΦΜ.
Από το σύνολο των οφειλετών, οι 2.210.202 έχουν περάσει την «κόκκινη» γραμμή πέραν της οποίας λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων (ενοίκια, μισθοί, συντάξεις κ.λπ.), ενώ έπονται δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων, ανάλογα με το ύψος του χρέους.
Καθώς έχουν ληφθεί ήδη αναγκαστικά μέτρα σε 1.601.659 οφειλέτες, στο στόχαστρο των εισπρακτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ τέθηκαν 608.543 φυσικά και νομικά πρόσωπα, επί των οποίων θα ληφθούν μέτρα εάν δεν ρυθμίσουν την οφειλή.
Παρατηρείται ωστόσο, ότι παρά το τεράστιο ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών (110,8 δισ. ευρώ) σε ρυθμίσεις είναι οφειλές μόλις 3,62 δισ. ευρώ δισ. ευρώ διαπιστώνεται πως η μοναδική ρύθμιση που είναι διαθέσιμη, η πάγια των 24 δόσεων, δεν καλύπτει τους οφειλέτες που επιζητούν περισσότερες δόσεις.
Ποια είναι τα αναγκαστικά μέτρα
Η ΑΑΔΕ κλιμακώνει τις πιέσεις εναντίον των οφειλετών, οι οποίες ξεκινούν με τηλεφωνήματα, και email όταν το χρέος ξεπερνά τα 50 ευρώ, ενώ τα 50 ευρώ γίνεται συμψηφισμός με τυχόν επιστροφές φόρων.
Όταν οι οφειλές είναι από 50 έως και 500 ευρώ, επιβάλλεται το μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, δηλαδή ενοικίων, ενισχύσεων, επιδοτήσεων, και μάλιστα χωρίς να είναι απαραίτητη η ενημέρωση του οφειλέτη.
Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν το χρέος υπερβαίνει τα 500 ευρώ, καθώς:
- Ενεργοποιούνται οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
- Κατάσχονται λογαριασμοί μισθοδοσίας εάν δεν έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι. Για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας προβλέπεται πως δεν κατάσχονται εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Αν το υπόλοιπο είναι άνω των 1.000 ευρώ, κατάσχεται το 50% του επιπλέον ποσού μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς το σύνολο του ποσού άνω των 1.500 ευρώ.
- Επίσης, οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
- Με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η ΑΑΔΕ μπορεί να προβεί ακόμη και σε κατασχέσεις ακινήτων για χρέη άνω των 500 ευρώ, αλλά είναι εκατομμύρια οι οφειλέτες και δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα, παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως μεγάλων οφειλετών.
- Τέλος, όταν οι οφειλές υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, η εφορία, εκτός των άλλων αναγκαστικών μέτρων, ασκεί και ποινική δίωξη στον οφειλέτη, εάν δεν τα τακτοποιήσει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας