«Σήμα» για υποβάθμιση υπεράκτιων αιολικών δίνει η καθυστέρηση στην έγκριση Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//«Σήμα» για υποβάθμιση υπεράκτιων αιολικών δίνει η καθυστέρηση στην έγκριση Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης
«Σήμα» για υποβάθμιση των υπεράκτιων αιολικών, στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας μας, δίνει η μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, με την έκδοση της Κοινής Απόφασης των εννιά συναρμόδιων υπουργών. Είναι ενδεικτικό ότι, ακόμη κι αν το Εθνικό Πρόγραμμα εγκρινόταν αύριο, οι πρώτοι διαγωνισμοί δεν θα μπορούσαν να γίνουν πριν από το 2028 – όταν ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τη διεξαγωγή τους ένα χρόνο νωρίτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ είναι έτοιμη από τον προηγούμενο Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι έχουν περάσει ήδη 10 μήνες χωρίς να υπογραφεί. Αν και σε πρώτη φάση οι καθυστερήσεις αποδίδονταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ήθελε να επανεξετάσει τις θαλάσσιες περιοχές προς παραχώρηση, πλέον δεν είναι ξεκάθαρο πού έχει κολλήσει η διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να ατονήσει το αρχικό ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει παγκόσμιοι «παίκτες» του κλάδου, για ανάπτυξη offshore αιολικών στην Ελλάδα. Μάλιστα, ακόμη πιο επιβαρυντικό είναι ότι καταγράφονται καθυστερήσεις μόλις στο πρώτο από τα δέκα βήματα που είναι απαραίτητα, για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών σύμφωνα με το insider.gr και τον Κώστα Δεληγιάννη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αν και αυτό σημαίνει πως στενεύει το «παράθυρο ευκαιρίας» για να αποκομίσει η Ελλάδα σημαντικά κέρδη από την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των εγχώριων θαλασσών -το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο- αυτό δεν σημαίνει πως «έχει χαθεί το τρένο». Αντίθετα, αν ξεμπλοκάρει άμεσα η ΚΥΑ και τρέξουν χωρίς αργοπορία όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή διαγωνισμών το 2028, τότε η χώρα μας θα μπορέσει τότε να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα επόμενα βήματα
Με την υπογραφή της ΚΥΑ, θα ανοίξει για την αδειοδοτική «ωρίμανση» των θαλάσσιων περιοχών που προορίζονται για το πρώτο «κύμα» έργων, συνολικής ισχύος 1,9 GW. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, από τη «δεξαμενή» των περιοχών του Εθνικού Προγράμματος, για τον σκοπό αυτό προκρίνονται οι ζώνες ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, ανοικτά της Γυάρου, στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας και στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου.
Με την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος, θα συσταθεί άμεσα το SPV για τις ανεμολογικές έρευνες και τις μελέτες βυθού σε αυτά τα «οικόπεδα», με τα δεδομένα να συγκεντρώνονται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να τα αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Επίσης, θα δρομολογηθεί η διαδικασία για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για την οριοθέτηση των συγκεκριμένων περιοχών. Την ίδια στιγμή, γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε εγχώριες λιμενικές εγκαταστάσεις να αποκτήσουν τις αναγκαίες υποδομές για τη συναρμολόγηση και συντήρηση των πλωτών ανεμογεννητριών και των πλωτήρων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας