Στη Βεγγάζη ο Γεραπετρίτης για ΑΟΖ και μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: [378528] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τη Λιβύη και αιχμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το μεταναστευτικό με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να επισκέπτεται σήμερα τη Βεγγάζη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και μετά από λίγες ημέρες την Τρίπολη όπου και θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους. Δεδομένης της ιδιαιτερότητας που έχει η Λιβύη να είναι ένα κράτος, το οποίο de facto έχει δύο εξουσίες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές δεδομένου ότι ο παράγοντας Τουρκία έχει εισχωρήσει για τα καλά στην περιοχή και επιχειρεί τη δημιουργία νέων γεωπολιτικών ισορροπιών.
Από το Άγιο Όρος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις εν μέσω αυξημένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας ότι «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή τη διπλωματική μας ισχύ, σε μεγάλο βαθμό προκύπτει και από το γεγονός ότι η χώρα σήμερα πατάει πια καλά και σταθερά στα πόδια της».
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται επαναπροσέγγιση στις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης με τον υπουργό Εξωτερικών να επανεκκινεί από Λιβυκό έδαφος τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών. «Είναι μια συζήτηση, η οποία δυστυχώς διακόπηκε τα τελευταία χρόνια και βεβαίως διακόπηκε οριστικά για την τετραετία που ακολούθησε με την υπογραφή του “τουρκολιβυκού μνημονίου” και την αποστολή του “μνημονίου” αυτού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είχε λάβει αμέσως μέτρα όχι μόνο σε ενημέρωση, αλλά και με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό
Ο υπουργός επαναλαμβάνει την πάγια ελληνική και ευρωπαϊκή θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο και συνεπώς δεν έχει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Διευκρινίζεται ότι η γραμμή, η οποία έχει χαραχθεί για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δεν έχει καμία ανταπόκριση στο Διεθνές Δίκαιο, διότι δεν έχουν αντικείμενες ακτές. Συνεπώς, ανεξαρτήτως του ποιος υπογράφει, ποιος έχει τη νομιμοποίηση, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Οι επιτυχίες της εξωτερικής μας πολιτικής
Σημαντικά βήματα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από πλευράς της ελληνικής διπλωματίας και παρότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες ανατρέπονται διαρκώς με νέους παίκτες να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα. Στις διπλωματικές επιτυχίες της χώρας εντάσσεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Chevron, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διεθνώς πετρελαϊκή εταιρεία, για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, «δηλαδή στην περιοχή που υποτίθεται ισχύει το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο».
Ισχυρό διπλωματικό χαρτί και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπενθυμίζουν ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, αλλά και το μήνυμα της κυβέρνησης προς τη Λιβύη ότι η όποια οικονομική ενίσχυση της χώρας αυτής περνάει από την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε ότι η προκήρυξη της Λιβύης για έρευνες υδρογονανθράκων έχει παραμείνει στη μέση γραμμή, δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Όσο αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κατεύθυνση της χώρας κινείται στη λογική της πολιτικής ειρηνικής συνύπαρξης των δύο χωρών, στη βάση όμως του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σχολίασε: «Προχωρούμε βήμα-βήμα. Το ταγκό θέλει δύο. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτή την πολιτική των ήρεμων σχέσεων μεταξύ μας, αλλά υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και του σεβασμού από την πλευρά της Τουρκίας, του διεθνούς δικαίου».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας