Η Τουρκία υιοθέτησε τον πρώτο της κλιματικό νόμο

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Η Τουρκία υιοθέτησε τον πρώτο της κλιματικό νόμο
Η Τουρκία υιοθέτησε τον πρώτο της νόμο για το κλίμα, ο οποίος περιλαμβάνει έναν φιλόδοξο στόχο για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2053 και στοχεύει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για την έρευνα και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη και εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών, όπως η δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του νέου νόμου, αναφέρει το ceenergy news.
Ο νόμος εισάγει σημαντικές νέες έννοιες, όπως η δίκαιη μετάβαση, η πρωτογενής αγορά, η αντιστάθμιση εκπομπών, το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), οι κρυφές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι εθελοντικές αγορές άνθρακα και η κλιματική δικαιοσύνη. Βασικός του στόχος είναι να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα διαφόρων τομέων, προωθώντας καθαρότερες και πιο αποδοτικές παραγωγικές διαδικασίες μέσω θεσμικών παρεμβάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, ο νόμος αποσκοπεί στην προστασία όχι μόνο των βιομηχανικών κλάδων, αλλά και των πόλεων, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των πράσινων χώρων.
Ορίζονται επίσης οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της διαθεσμικής συνεργασίας, την καθιέρωση προτύπων, την παρακολούθηση της μείωσης των εκπομπών και των μέτρων προσαρμογής, καθώς και για τη ρύθμιση των μηχανισμών της αγοράς άνθρακα. Η Διεύθυνση θα ιδρύσει και θα λειτουργήσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών, ενώ θα επιβλέπει και τη διαδικασία χορήγησης αδειών εκπομπών. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν τοπικά συντονιστικά όργανα σε κάθε επαρχία, με εκπροσώπους από συναρμόδιους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων δράσης για το κλίμα έως τα τέλη του 2027 – προθεσμία που μπορεί να παραταθεί για ένα έτος με απόφαση του Υπουργείου.
Η Διεύθυνση θα έχει επίσης την ευθύνη για την εκπόνηση εθνικών, τομεακών και θεματικών εκθέσεων, την ανάπτυξη κινήτρων, καθώς και την εποπτεία της πράσινης ταξινομίας. Προβλέπονται επίσης νέοι κανονισμοί για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση αποβλήτων. Ο νόμος προβλέπει και την πιθανή εφαρμογή ενός Μηχανισμού Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM), με σκοπό την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με εισαγόμενα προϊόντα. Ο μηχανισμός αυτός θα συντονίζεται από το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, ενώ θα συσταθεί και Επιτροπή Αγοράς Άνθρακα.
Σημαντική είναι επίσης η πρόβλεψη για την ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων. Οι αρμόδιες αρχές θα ενθαρρύνουν τη χρήση φυσικών λύσεων για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης κινδύνων και έγκαιρης προειδοποίησης, τη διατήρηση της ικανότητας δέσμευσης άνθρακα από δάση, γεωργικές εκτάσεις, λιβάδια και υγροτόπους, καθώς και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Παράλληλα, θα καταβληθούν προσπάθειες για την επέκταση και βελτίωση των προστατευόμενων περιοχών.
Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία έχει κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις εξορύξεις και την ενέργεια, το οποίο ωστόσο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς –σύμφωνα με επικριτές– υπονομεύει την περιβαλλοντική προστασία. Αν και προβλέπει ότι όλα τα ενεργειακά έργα πρέπει να υποβάλλουν Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ), θέτει ως όριο απάντησης από τις αρχές τους τέσσερις μήνες – μετά το πέρας των οποίων, αν δεν έχει δοθεί απάντηση, η αίτηση εγκρίνεται αυτομάτως. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει χαλάρωση των περιορισμών για τη χρήση δασών και λιβαδιών σε εξορυκτικές δραστηριότητες.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας