Οι δύο βουλευτές διατύπωσαν την προσέγγισή τους για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρθηκαν στην προοπτική διατήρησης του πρωθυπουργού στην εξουσία, τοποθετήθηκαν ως προς το αν υπάρχει αντίπαλο πολιτικό δέος στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη και μίλησαν για το φαινόμενο της αυξανόμενης ακρίβειας και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Βρεττάκος: «Η κυβέρνηση αποφάσισε την αφομοίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ» – Γιαννακοπούλου: «Καταρρέει το αφήγημα περί δήθεν ανήξερου πρωθυπουργού»
Απαντώντας, πιο συγκεκριμένα, σε ερώτημα για τη θέση των κομμάτων στην επερχόμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία προανακριτικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Γιάννης Βρεττάκος (ΓΒ) απάντησε: «Αδιαμφισβήτητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ένας προβληματικός οργανισμός. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα και αποφάσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά δεν πέτυχαν. Έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο όπου λήφθηκε η απόφαση να διαλυθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να αφομοιωθεί από την ΑΑΔΕ. Υπάρχει μια διαδικασία, που υποχρεώνει όσους έλαβαν παράνομα λεφτά να τα γυρίσουν πίσω. Συστήθηκε μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του θέματος και όσον αφορά τους υπουργούς, περιμένουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες, εφόσον όμως υπάρχουν. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Το μοντέλο Τριαντόπουλου δεν είναι για κάθε περίπτωση, ούτε κάθε περίπτωση είναι ίδια. Αν είναι οι ίδιες οι συνθήκες, μπορεί και να χρησιμοποιηθεί. Αλλά αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε τη δικογραφία, η οποία είναι ογκωδέστατη και η οποία μελετάται από τη νομική μας ομάδα».
Νάντια Γιαννακοπούλου (ΝΓ): «Εδώ έχουμε την τακτική της κυβέρνησης να προσπαθεί να κάνει συμψηφισμό των ευθυνών, που αποδεικνύονται μέσα από τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως. Ασφαλώς υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με συμμορία, με την κάλυψη συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίοι διασπάθισαν το ευρωπαϊκό χρήμα. Αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 δις ευρώ με βάση τις δικές μας μελέτες. Ενώ τα αιγοπρόβατα μειώνονταν σε όλη την Ελλάδα κατά 3%, στην Κρήτη τα αιγοπρόβατα αυξάνονταν κατά 700%. Μιλάμε για 8 – 10 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, μεταφερόμενα από νομό σε νομό. Και αναρωτιέται κανείς αν ο κύριος Μητσοτάκης είναι ανήξερος. Το αφήγημα ότι ο πρωθυπουργός ήταν ανήξερος καταρρέει. Έχει καταρρεύσει από το γεγονός ότι είχε διατηρήσει τον κ. Βάρρα επί πέντε χρόνια στο Μαξίμου και αυτός δεν τον ενημέρωσε ποτέ; Ο κ. Βορίδης δεν τον ενημέρωσε ποτέ; Ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου δεν τον ενημέρωσαν ποτέ; Είναι προφανές ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα του κ. Μητσοτάκη έτσι ώστε να αποσείσει από επάνω του την πολιτική ευθύνη.
Ο Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Χώρας λέγοντας ότι θα είναι ο μεγάλος μεταρρυθμιστής. Οι Έλληνες πλήρωσαν αυτό το κράτος πολύ ακριβά. Και σήμερα, οι κάτοικοι στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αττικής μού λένε ότι δεν έχουν χρήματα για να πάνε δύο ή τρεις ημέρες διακοπές. Η κυβέρνηση απέτυχε. Είμαστε εδώ προκειμένου να κάνουμε κράτος και θεσμούς, σε αντίθεση με εσάς».
Βρεττάκος: «Όπως κάναμε και αλλού έτσι και στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα σπάσουμε όλα τα κυκλώματα»
Ερωτηθείς για το αν καθυστέρησε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει μια σειρά από νίκες σε πολλούς τομείς και έχει σπάσει πολλά αποστήματα. Όπως σπάσαμε αλλού κυκλώματα, έτσι θα σπάσουμε και αυτό το κύκλωμα που δρούσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, έχουμε μεταρρυθμίσει το κράτος και τη διοίκηση. Έχει η κυβέρνηση τη δύναμη και τη διάθεση να συγκρουστεί. Από το 2019 έως σήμερα, πολλές υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε. είναι κάτι που γεννά προβλήματα όχι μόνο στη Χώρα μας. Περισσότερες από 2.600 υποθέσεις είναι ανοιχτές όσον αφορά τις επιδοτήσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονται οι επιδοτήσεις γεννά διαφθορά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και σε ό,τι αφορά το πρόστιμο, αυτό έχει να κάνει με διοικητικές δυσλειτουργίες του οργανισμού».
Στο δε ερώτημα για το ότι η κυβέρνηση επικαλείται το βαθύ κράτος για όλες αυτές τις περιπτώσεις παρά το ότι βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι χρόνια, ο ΓΒ ξεκαθάρισε: «Ασφαλώς και δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κράτους μέσα σε έξι χρόνια διακυβέρνησης του τόπου. Έχουμε λύσει όμως πολλά προβλήματα. Και θα κριθούμε σε δύο χρόνια. Αυτά τα προβλήματα τα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Χώρα μας. Η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει νίκες, σε κάποια πράγματα έχει κάνει ήττες. Όποιος έχει κάνει κάτι παράνομο να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Δεν μπορούν κάποιοι άνθρωποι να αμαυρώνουν την ιστορία της παράταξης, την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας».
Γιαννακοπούλου: «Επικίνδυνο το επικοινωνιακό παιχνίδι του πρωθυπουργού»
Στο σημείο αυτό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε για την αλλαγή στάσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των τηλεφωνικών επισυνδέσεων και έδωσε την απάντηση: «Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να συγχέει δύο διαφορετικές περιπτώσεις; Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει δικαιωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της Χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτύχαμε. Άρα, τι λέει σήμερα; Ότι πέτυχαν; Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα επικίνδυνο επικοινωνιακό παιχνίδι. Αποφασίστε αν πετύχατε ή αν αποτύχατε. Αυτοί οι διάλογοι μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Είναι διάλογοι Μαυρογυαλούρων της δεκαετίας του ’50. Έγνοια μου ως ΠΑΣΟΚ είναι να μην υπάρξει καμιά απολύτως παραγραφή. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μαύρη σελίδα στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας όταν βγάλατε «λάδι» τον Καραμανλή για τις ευθύνες της μη υλοποίησης της σύμβασης της 717. Θέλουμε να δούμε αν η ΝΔ έβαλε μυαλό. Θα πείτε ναι ή όχι στην προανακριτική για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών; Αν κάποιος λέγεται Καραμανλής σε αυτή τη Χώρα και σε αυτό το κόμμα, είναι προστατευόμενο είδος. Ο κύριος Τριαντόπουλος δεν είχε την τύχη να λέγεται Καραμανλής».
Γιαννακοπούλου: “»Αν υπάρχουν μαύρες σελίδες στο ΠΑΣΟΚ, τότε ο Φλωρίδης έχει ένα τεράστιο μέρος σε αυτές»
Αναφερόμενη στις «μαύρες σελίδες» του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της Χώρας, όπως υποστήριξε ο Γιώργος Φλωρίδης, η ΝΓ τόνισε: «Αν υπάρχουν μαύρες σελίδες στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, τότε έχει ένα τεράστιο μέρος σε αυτό, γιατί ο κ. Φλωρίδης έχει διατελέσει υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Άρα αν έχει κάτι να μας πει, να μας πει γιατί έχει το ΠΑΣΟΚ έχει μαύρες σελίδες. Ήμουν μαθήτρια Δημοτικού όταν ο κ. Φλωρίδης ΄ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Εμείς πήραμε τις ευθύνες όλων των άλλων και το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί».
Γιαννακοπούλου: «Το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ» – – Βρεττάκος: «Προηγείται η πραγματοποίηση του προγράμματός μας»
Κληθείσα να τοποθετηθεί για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των αγροτικών επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το αν ο Μητσοτάκης είναι μονόδρομος στη διακυβέρνηση, η ΝΓ σημείωσε πως «την αντίληψη Μητσοτάκης ή χάος προσπαθεί να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι «μετρ» στην επικοινωνία. Να δούμε όμως πρώτα πότε θα γίνουν εκλογές. Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται «θεσμικός» και λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε δύο χρόνια. Μπορεί να δούμε λοιπόν ανατροπές. Τα δύο χρόνια είναι ένας τεράστιος πολιτικός χρόνος. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη, που μπορεί να βγει και να σταθεί απέναντι στη ΝΔ προβάλλοντας τη δική του εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, δεν έχω ακούσει κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από την Κωνσταντοπούλου ή τον Βελόπουλο.
Όσον αφορά τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να θέσω ένα ερώτημα: Είναι καινούργιο ο κ. Τσίπρας; Είναι πολύ απλό το ερώτημα αυτό, το οποίο θέτω. Ο Μητσοτάκης δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλες πολιτικές προτάσεις. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη του λαού, ο οποίος μπορεί να κάνει την ανατροπή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει σε όλα, από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έως τη ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους. Το 41% έγινε 28% και πέφτει ακόμη περαιτέρω. Ειλικρινά, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την ανατροπή. Οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας βλέπουν ότι αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, έναν Φραπέ ή έναν Χασάπη, δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Οι πολίτες γυρνούν τις τσέπες τους ανάποδα και βλέπουν ότι δεν μπορούν να πάνε δύο ή τρεις ημέρες διακοπές».
Από τη μεριά του, ο ΓΒ υποστήριξε: «Αυτή την εικόνα, ότι όλα είναι μαύρα στη Χώρα, την είδαμε και στις εκλογές του 2023. Από εκεί και πέρα, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ρεαλιστές. Για παράδειγμα, η ανεργία μειώθηκε στο 7,9% και αυτό δεν αφορά τους λίγους, αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Κάναμε συγκεκριμένα πράγματα και πήραμε 41% στις εκλογές του 2023, γιατί η ΝΔ δεν έλεγε πράγματα που δεν έγιναν. Το πήραμε το 41% γιατί είχαμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα για τους πολίτες, την ώρα που τα άλλα πολιτικά κόμματα δεν είχαν κάποια εναλλακτική πρόταση. Η ΝΔ συνεχίζει να είναι πρώτη δύναμη και με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα. Αν η ΝΔ ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, αυτό θα αλλάξει όλη την καθημερινότητα του πολίτη. Για παράδειγμα, τούτη την ώρα, ανακαινίζονται όλα τα νοσοκομεία και όλα τα κέντρα υγείας. Όταν αυτά τα έργα ολοκληρωθούν, αυτό θα αλλάξει την εικόνα του πολίτη για την υγεία».
Βρεττάκος: «Όσο μειώνουμε τη φοροδιαφυγή, τόσο μπορούμε να στηρίζουμε το εισόδημα» – Γιαννακοπούλου: «Καρτέλ και ολιγοπώλια κάνουν πάρτι στην αγορά»
Μιλώντας, τέλος, για το ζήτημα της ακρίβειας στην ελληνική οικονομία, οι δύο προσκεκλημένοι υποστήριξαν τα ακόλουθα.
ΓΒ: «Για την ακρίβεια, η ΝΔ είχε την προεκλογική δέσμευση ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός θα πάει στα 1500 ευρώ. Θα δούμε αν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι μισθοί θα έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Όσο μειώνεται η ανεργία, αυτό συμπιέζει και το μέσο μισθό προς τα πάνω. Οι τριετίες ξεπάγωσαν. Δόθηκαν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυξήσαμε το εισόδημα των ενστόλων. Όσο μειώνουμε τη φοροδιαφυγή, τόσο μπορούμε να στηρίζουμε το εισόδημα. Και όσον αφορά την ακρίβεια, ο πληθωρισμός ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη. Θα ενταθούν περισσότερο οι έλεγχοι. Αν εμείς κατορθώσουμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών με ειλικρίνεια σε μια σειρά από τομείς, δεν θα έχουμε να φοβηθούμε κάτι ούτε από τα δεξιά ούτε από τα αριστερά. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν για ακόμη μια φορά».
ΝΓ: «Η κυβέρνηση θυμήθηκε τον ΟΣΕ και το τι πρέπει να κάνει μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια του Φλεβάρη ενόψει της επετείου της τραγωδίας των Τεμπών. Μέχρι τότε δεν είχε γίνει τίποτα για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δρομολογίων. Είναι σαφές το τι έκανε ο Μητσοτάκης. Και το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση το θυμήθηκε όταν πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Τότε που εμφανίστηκε το τεράστιο σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για την ακρίβεια, απαιτούνται διαρκείς έλεγχοι, στους οποίους απέτυχε η κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε για τρία χρόνια να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια ενιαία αρχή ελέγχου. Βέβαια, καρτέλ και ολιγοπώλια κάνουν πάρτι. Για δε τη στήριξη των εισοδημάτων, το 1 δις ευρώ που βρέθηκε, αντί να δίδεται σε βοηθήματα, ασχοληθείτε με την προσωπική διαφορά. Φέρτε πίσω την προσωπική διαφορά, το ΕΚΑΣ, τον 13ο μισθό».
Πηγή: pagenews.gr