Οικονομία

IRIS: Αυξήθηκε το όριο στα 1.000 ευρώ ημερησίως

IRIS: Αυξήθηκε το όριο στα 1.000 ευρώ ημερησίως

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//IRIS: Αυξήθηκε το όριο στα 1.000 ευρώ ημερησίως

Τα όρια των 500 και 500 ευρώ θα υπολογίζονται διακριτά, ανάλογα με τη φύση της συναλλαγής, ώστε να μπορεί ο χρήστης του IRIS να μεταφέρει καθημερινά έως και 1.000 ευρώ χωρίς καμία τραπεζική χρέωση.

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα νέα όρια για άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών στα 500 ευρώ πλέον και για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις, επίσης στα 500 ευρώ, φτάνοντας έτσι στα 1.000 ευρώ σωρευτικά σε ημερήσια βάση.

Τα όρια των 500 και 500 ευρώ θα υπολογίζονται διακριτά, ανάλογα με τη φύση της συναλλαγής, ώστε να μπορεί ο χρήστης του IRIS να μεταφέρει καθημερινά έως και 1.000 ευρώ χωρίς καμία τραπεζική χρέωση.

Να σημειωθεί πως μέχρι τέλη του έτους το ημερήσιο όριο θα αυξηθεί στα 2.000 ευρώ σε P2P και P2B, δηλαδή 1.000 ανά τμήμα (σε συμφωνία με τις τράπεζες) όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Με ένα μηνιαίο αθροιστικό όριο, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, για μεταφορές μεταξύ φυσικών προσώπων. Για τις εμπορικές συναλλαγές διατηρείται το καθεστώς χωρίς όρια». trapeza ellados epixeiriseis

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS της ΔΙΑΣ «εθνικό πρωταθλητή». Επιπλέον, το ελληνικό σύστημα πληρώμων εντάσσεται στο Europa Project, με την Ελλάδα να προσθέτει το δικό της κομμάτι σε ένα ψηφιακό μέλλον χωρίς σύνορα.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ξεκινά με 10 χώρες και περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες αποτελώντας ένα πρώτο σήμαντικο βήμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Με την προσθήκη των 4 εκατομμυρίων χρηστών του IRIS, η συνολική βάση χρηστών του EuroPA θα ανέλθει σε σχεδόν 105 εκατομμύρια χρήστες από 10 ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Πολωνία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία και Ανδόρρα. Σύμφωνα με την κα. Καμπουρίδου, CEO της ΔΙΑΣ, αρκετές ακόμη χώρες βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο συγκεκριμένο project, τη στιγμή που ο στόχος υλοποίησης για την Ελλάδα, αρχικά για το P2P, έχει τεθεί για εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026.

Παράλληλα, η Ελλάδα, ξεχωρίζει εντός της Ευρωζώνης ως μία από τις χώρες με υψηλό βαθμό υιοθέτησης του συστήματος άμεσων πληρωμών. Το ποσοστό άμεσων πληρωμών επί του συνόλου των μεταφορών πίστωσης (Instant Payment Ratio) ανήλθε σε 24,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, τη στιγμή κατά την οποία ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20,9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις τρία χρόνια, από το πρώτο τρίμηνο του 2022, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα εξαπλασιάστηκε – από μόλις 4,4% σε 24,2%. Η δυναμική αυτή ξεκίνησε με τη διασύνδεση της χώρας μας μέσω της ΔΙΑΣ στο σύστημα TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) του Ευρωσυστήματος, τον Δεκέμβριο του 2021, και συνεχίστηκε με σταθερά βήματα από όλο το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των κυπριακών τραπεζών.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments