Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Μία δεύτερη ευκαιρία για επιμέρους αναθεώρηση για το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης: Μία δεύτερη ευκαιρία για επιμέρους αναθεώρηση για το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Ταμείο Ανάκαμψης: Μία δεύτερη ευκαιρία για επιμέρους αναθεώρηση για το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα

Μία από αυτές θα είναι η γνωστή λύση για δημιουργία ή και επέκταση ήδη υφιστάμενων εργαλείων χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η ταχύτητα της υλοποίησης και η ευελιξία των υπηρεσιών να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δίνουν τα “ψιλά γράμματα” του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα κρίνουν το αποτέλεσμα του αγώνα δρόμου που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για την πλήρη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δανείζεται εργαλεία από το ΕΣΠΑ, στην προσπάθεια το μεγαλύτερο μέρος από τα 650 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να εκπληρώσουν τον στόχο τους. Αυτά τα εργαλεία, θέλει και μπορεί να εκμεταλλευτεί και η Ελλάδα, για να ολοκληρώσει με επιτυχία το εθνικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, ανακατευθύνοντας πόρους σε τομείς όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

Μία από αυτές θα είναι η γνωστή λύση για δημιουργία ή και επέκταση ήδη υφιστάμενων εργαλείων χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τα συνολικά 10 εργαλεία που διαχειρίζεται η ΕΑΤ, έχουν στην πλειοψηφία τους μεγάλη ζήτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι τα προγράμματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα γενικά προγράμματα χρηματοδότησης. Ωστόσο, σε αυτό το χρονικό σημείο, η μεταφορά πόρων θα πρέπει να κατευθύνεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η προσιτή στέγαση, η άμυνα και η ασφάλεια.

1165569814

Σχήματα επιδοτήσεων

Μία δεύτερη ευκαιρία για επιμέρους αναθεώρηση, είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και σχημάτων επιδοτήσεων, όπως γίνεται επί χρόνια με τα ΕΣΠΑ. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει η δυνατότητα της δέσμευσης ενός ποσού από το ΤΑΑ για υποστήριξη ενός ή περισσοτέρων ταμείων, τα οποία θα χρηματοδοτούν συγκεκριμένες επενδύσεις. Δυνητικά, μέσω αυτής της ευελιξίας μπορεί να στηθεί ένας οργανισμός, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για την ταχύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου. Μπορεί δηλαδή από ένα τέτοιο σχήμα να προκύψει ένα διάδοχο πρόγραμμα του “Σπίτι μου Ι και ΙΙ”, με κάποιες αλλαγές σε σχέση με την σημερινή του μορφή. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός. Θα πρέπει δηλαδή, οποιοδήποτε σχήμα επιλεγεί, να έχει οριστικοποιηθεί και να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2026.

Επίσης, τα χρήματα αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε ήδη υφιστάμενους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, όπως είναι το Invest EU, ώστε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων επενδύσεων σε πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τεχνολογίες αιχμής. Επίσης, μπορούν να μεταφερθούν πόροι και στην πλατφόρμα ενίσχυσης των στρατηγικών τεχνολογιών (STEP).

Ακόμη μία δυνατότητα είναι να διατεθούν πόροι για την αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Αμυντική Βιομηχανία και στα προγράμματα Δορυφορικών Επικοινωνιών.

Η αναθεώρηση

Η αναθεώρηση, η οποία πρόκειται να εγκριθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, είχε ένα τεχνικό και ένα ουσιαστικό μέρος. Στο τεχνικό μέρος, διορθώθηκαν μια σειρά από τα περίπου 258 ορόσημα και στόχους που απομένουν, ώστε να εκπληρωθούν ευκολότερα στις προθεσμίες του προγράμματος.

Επίσης, στο αναθεωρημένο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” εντάχθηκαν νέα έργα, τα οποία αφορούν την ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, τη δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και την ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες, την προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, περιλαμβάνονται νέα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης (επιπλέον 2900 διαδραστικοί πίνακες στα δημόσια σχολεία), της δημόσιας Υγείας και του πολεοδομικού σχεδιασμού με το σύστημα εντοπισμού της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προμήθεια 2 αεροσκαφών για την Πολιτική Προστασία, καθώς και νέο πολλαπλό σύστημα επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον δημόσιο τομέα σύμφωνα με το capital.gr και τον Τάσο Δασόπουλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments