Πολιτική

Μαξίμου: Τα σενάρια αντιμετώπισης του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

Μαξίμου: Τα σενάρια αντιμετώπισης του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας: [376462] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Διαφορετικές απόψεις στο γαλάζιο στρατόπεδο σχετικά με τον διαχωρισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ κατά των Βορίδη και Αυγενάκη αναμένεται να εκδοθεί εντός 24 ωρών.

Στο θέμα της ποινικής ευθύνης, το οποίο διαχωρίζεται από τις πολιτικές ευθύνες, η κυβέρνηση καθυστερεί. Μέχρι την Κυριακή, οι γαλάζιοι δεν είχαν λάβει σαφή κατεύθυνση για τη διαχείριση της κατάστασης, εκτός από τη γενική δήλωση «ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε συγκάλυψη». Ωστόσο, το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση συνεχίζει να κρατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίκεντρο της πολιτικής ευθύνης, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν γνωστό και αποδεκτό από εκείνον.

Για «το μετέωρο βήμα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας» μιλάει βουλευτής Αττικής, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση αναμονής και εσωστρέφειας. Στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις και δυσπιστία ή έστω αυτοσυγκράτηση στο ποιος υπερασπίζεται ποιον, υπό τον φόβο περαιτέρω αποκαλύψεων και νέου δημοσκοπικού εγκλωβισμού.

Mετρήθηκαν κραδασμοί στα πρώτα 24ωρα των αποκαλύψεων (-0,5% η ΝΔ, +2,5% οι αναποφάσιστοι), ενώ η εκτίμηση δείχνει πλέον κάμψη μιας μονάδας. Εκείνο που απασχολεί βαθιά τη ΝΔ (θα κρίνει και ισορροπίες Μαξίμου – Κοινοβουλευτικής Ομάδας) είναι το πότε θα υπάρξουν και πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο (μειωμένες επιδοτήσεις, π.χ.), απειλώντας σε δεύτερο χρόνο να φέρουν ένα σημαντικό κοινό απέναντι στη ΝΔ.

Τα ενδεχόμενα

«Ναι» στην Προανακριτική – πακέτο: Βουλευτές την υποστηρίζουν ως ένδειξη διευκόλυνσης του έργου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Οι Βορίδης και Αυγενάκης φαίνεται να είναι διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε άμεση παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι το Μαξίμου θα πρέπει πρώτα να διαχειριστεί τη μυστική ψηφοφορία και στη συνέχεια τη λειτουργία της Προανακριτικής.

«Ναι» στην Προανακριτική με διαχωρισμό: Οι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι η ποινική διαδικασία θα εξεταστεί ξεχωριστά για κάθε πρόσωπο και όχι συνολικά. Ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη διαφορετική μεταχείριση των δύο ατόμων, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνουν «Ιφιγένειες». Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να υπάρξουν κινήσεις «εκτός γραμμής» κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας.

«Όχι» στην Προανακριτική: Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτείνουν να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στην «προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», διακρίνοντας περιθώρια ελιγμών. Ενδεικτική είναι η «προσωπική άποψη» του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «ποινικά είναι δύσκολο να δω επιβαρυντικό στοιχείο». Το Μαξίμου αναμένει έντονη κριτική σχετικά με το «κουκούλωμα».

«Ναι» στην Εξεταστική: Η διαδικασία αυτή είναι πιο «πολιτική» και βολεύει την κυβέρνηση. Ωστόσο, αναμένεται να είναι ανοιχτή και πλήρης, ειδικά μετά την παραδοχή του Μητσοτάκη για την «κακή στιγμή» της Βουλής κατά την Εξεταστική για τα Τέμπη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι το «αποτύχαμε» δεν θα συνάδει με Εξεταστικές που λειτουργούν ως «πλυντήριο».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments