Άδωνις Γεωργιάδης: Με το ψηφιακό εργαλείο δίνουμε το λόγο στους ασθενείς [pics]
![Άδωνις Γεωργιάδης: Με το ψηφιακό εργαλείο δίνουμε το λόγο στους ασθενείς [pics]](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/07/adonis-neo-psifiako-ergaleio-768x433.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: [379070] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
«Την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινά η εμπειρία της αξιολόγησης των νοσοκομείων μας από τους ίδιους τους ασθενείς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο νέο ψηφιακό εργαλείο.
Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο, ψηφιακό και πρωτοποριακό εργαλείο.
«Το ψηφιακό εργαλείο είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων από τους πολίτες, από τους ασθενείς. Χάρη σε αυτό, θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα από το σύνολο των 127 νοσοκομείων», ανέφερε, σε πρώτο χρόνο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε. «Θα βγάζουμε μετά σκορ ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας ανά νοσοκομείο και κλινική, ώστε να βάλουμε τα νοσοκομεία σε μια ευγενή άμιλλα, να διορθώνουμε τα νοσοκομεία, να κινητροδοτούμε τα νοσοκομεία που πηγαίνουν καλύτερα και να συνετίζουμε όσα δεν παρέχουν το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Άδ. Γεωργιάδη, «το εργαλείο αυτό είναι κοινό των δύο υπουργείων, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τολμώ να πω ότι το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι είναι το πιο κοντινό υπουργείο στο υπουργείο Υγείας. Τα ψηφιακά εργαλεία είναι το μέλλον του συστήματος. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Η Ελλάδα σε επίπεδο Ε.Ε. προπορεύεται των περισσότερων κρατών. Είμαστε στην πρώτη τριάδα. Ένα από τα ψηφιακά εργαλεία είναι το ψηφιακό εργαλείο που παρουσιάζουμε σήμερα. Το εργαλείο αξιολόγησης της διοίκησης είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο. Ο στόχος μας είναι να γνωρίζουμε πόσο είναι ικανοποιημένοι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η ταυτότητα του πολίτη δεν γίνεται γνωστή σε κανέναν, δεν γίνεται καμιά ταυτοποίηση.
Τον υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον κύριο Παπαστεργίου, τον θυμάμαι από την εποχή που ήταν δήμαρχος, ένας πρωτοποριακός δήμαρχος, ο οποίος διακρινόταν σταθερά για την πρωτοτυπία του έργου του. Μαζί με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους συμμεριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο τη νέα εποχή που έρχεται Τα ψηφιακά εργαλεία μας επιτρέπουν να κάνουμε το σύστημα ασθενοκεντρικό. Σήμερα, παρουσιάζω τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας μέσα από το κινητό μου σε Ευρωπαίους ομολόγους μου. Οι Ευρωπαίοι είναι πραγματικά εντυπωσιασμένοι με την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Ουσιαστικά, τους έχουμε ξεπεράσει. Παράλληλα, υλοποιήθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης».
«Το εργαλείο αξιολόγησης είναι εργαλείο διοίκησης», πρόσθεσε στο σημείο αυτό ο υπουργός Υγείας. «Δίνει τον λόγο στους ασθενείς. Αυτοί μας δίνουν μια πραγματική, πολύτιμη πληροφορία για το πώς βιώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς την εμπειρία των νοσοκομείων. Είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να αξιολογούμε τις υπηρεσίες του νοσοκομείου για να γινόμαστε καλύτεροι, για να βελτιωνόμαστε. Είναι το ΕΣΥ για το ΕΣΥ.
Τη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, ξεκινά η εμπειρία της αξιολόγησης. Έως το τέλος του χρόνου θα ενταχθούν και οι ποδιατρικές κι ογκολογικές κλινικές. Ξεκινάμε ωστόσο από τα δημόσια νοσοκομεία. Θέλω να καλέσω τους ασθενείς να συμμετάσχουν, να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο. Είναι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Ο ασθενής απλά επιλέγει την απάντηση που ταιριάζει καλύτερα στην κρίση του. Για τη συμπλήρωση του εργαλείου χρειάζονται 3, σκάρτα 5 λεπτά».
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, «η αποστολή του sms γίνεται μετά από πέντε ημέρες, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να αξιολογήσει με ψυχραιμία τη νοσοκομειακή εμπειρία Σκοπός μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε κάθε χαλί και χαλάκι και να φέρουμε στην επιφάνεια την πραγματική εικόνα του ΕΣΥ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε και θετικής αξιολογήσεις για τα νοσοκομεία μας.
Είναι μια από τις πιο κομβικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούσαμε να την κάνουμε πράξη έως τώρα λόγω της έλλειψης ψηφιακών εργαλείων».

Απαντώντας στο ερώτημα για το ποσοστό που είναι αναγκαίο για την εξαγωγή στέρεων συμπερασμάτων, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ας μιλήσουμε, για παράδειγμα, για την Παμμακάριστο, η οποία είναι ένα μικρό νοσοκομείο.. Αν απαντήσουν μόλις 3 άνθρωποι, δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Θα δημοσιοποιώ το βαθμό ευαρέσκειας και δυσαρέσκειας των ασθενών. Είμαι υπέρ της αξιολόγησης. Εδώ η αξιολόγηση θα γίνεται άμεσα από τους χρήστες, χωρίς κομματική ή ιδεολογική αναφορά. Θα είναι το καλύτερο και πιο αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης. Και όποιος θεωρήσει τη γνώμη κάποιου ρουφιανιά, δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Εμείς δημοσιοποιούμε το τελευταίο ερώτημα, που αφορά το πώς πάει ένα νοσοκομείο. Ο σκοπός μας είναι να ξέρουμε πού έχουμε πρόβλημα και να βελτιωθούμε. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η τελική κρίση για το ΕΣΥ των ασθενών θα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στις δημοσκοπήσεις. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να απαντά έως επτά ημέρες μετά το εξιτήριο.
Τη Δευτέρα θα έχουμε νέα συνέντευξη Τύπου. Θα παρουσιάσουμε το 1566. Αυτό ξεκινάει από την Τρίτη, 15 Ιουλίου.
Επίσης, θα παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία για τα απογευματινά χειρουργεία. Το ΕΣΥ δεν ανήκει στον υπουργό Υγείας. Το ΕΣΥ ανήκει στους πολίτες».
Τέλος, αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο υπουργός Υγείας ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας: «Κανένας δεν γνωρίζει τα στοιχεία αυτού που απάντησε. Ούτε εμείς δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία. Το ΑΜΚΑ το βάζουμε για να γίνει ταύτιση του στοιχείου, ότι το πρόσωπο που απαντά, είναι υπαρκτό».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας