Εξάρχου: Οι περικοπές απειλούν έργα ΑΠΕ –Η ΑΚΤΩΡ επενδύει στην αποθήκευση και προχωρά προς 1,3 GW έως το 2028

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Εξάρχου: Οι περικοπές απειλούν έργα ΑΠΕ – Η ΑΚΤΩΡ επενδύει στην αποθήκευση και προχωρά προς 1,3 GW έως το 2028
Σημαντικοί είναι οι κίνδυνοι για τα έργα ΑΠΕ «αν η τάση αύξησης των περικοπών συνεχιστεί και το curtailment φτάσει στο 15%, καθώς τότε πολλά έργα δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ΑΚΤΩΡ.
Και σημείωσε ότι η πλειοψηφία των έργων είναι χρηματοδοτούμενα με αναλογία 80% δανεισμός και 20% ίδια κεφάλαια, με αποτέλεσμα οι οικονομικές επιπτώσεις από τις απώλειες εσόδων ενδέχεται να επηρεάσουν όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση.
Πάνω από το 10% οι περικοπές το 2025
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της αγοράς των ΑΠΕ υπολογίζουν ότι οι περικοπές για το 2025 θα φτάσουν ή μπορεί να ξεπεράσουν το 10%, ενώ τους πρώτους 5 μήνες του έτους απορρίφθηκε το 8,9% της ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ.
Το φαινόμενο επιτείνεται από τη στρέβλωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, όταν η πλεονάζουσα ενέργεια ρίχνει τις τιμές κάτω από το βιώσιμο επίπεδο για τους παραγωγούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας αναδεικνύεται ως μονόδρομος. Ο κ. Εξάρχου ήταν ξεκάθαρος: «Χωρίς επιδότηση της τεχνολογίας, η επένδυση στην αποθήκευση είναι κακή επένδυση για τον παραγωγό. Το πρόβλημα του curtailment δεν λύνεται χωρίς αποθήκευση».
Η ΑΚΤΩΡ έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του στρατηγικού αυτού άξονα μέσω της θυγατρικής της INTRA-S ENERGY Μ.Α.Ε., η οποία αναδείχθηκε μειοδότρια για τρεις σταθμούς αποθήκευσης σε Εύβοια και Ροδόπη, συνολικής ισχύος 100 MW (50 MW, 25 MW και 25 MW). Οι σταθμοί αυτοί συνοδεύονται από επιδότηση ύψους 200.000 ευρώ ανά MW στο στάδιο κατασκευής και εγγυημένο έσοδο για 10 χρόνια λειτουργίας. Παράλληλα, η ΑΚΤΩΡ εξετάζει τη συμμετοχή και σε έργα αντλησιοταμίευσης ισχύος 1 GW, τα οποία μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο νέο ενεργειακό μοντέλο.
Στα 280 MW το χαρτοφυλάκιο
Στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία έργων συνολικής ισχύος 1,3 GW έως το 2028. Σήμερα, το ενεργό χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ σε ΑΠΕ ανέρχεται σε 280 MW, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 προβλέπεται να έχει αυξηθεί στα 350-400 MW. Ο στόχος για το 2026 είναι 500 MW σε πλήρη λειτουργία, και 668 MW μέχρι το 2028 μόνο από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτελείται κατά 60% από αιολικά και 40% από φωτοβολταϊκά.
Πέρα από τα δικά της έργα, η εταιρεία επεκτείνεται μέσω συν-ανάπτυξης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (144 MW), νέες επενδύσεις σε μπαταρίες, και εξαγορές έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 390 MW που βρίσκονται υπό αξιολόγηση.
Η στρατηγική ανάπτυξης περιλαμβάνει όχι μόνο την ωρίμανση του ιδιόκτητου χαρτοφυλακίου, αλλά και επενδύσεις σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, όπου η ΑΚΤΩΡ δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναμορφωθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με νέο μοντέλο υλοποίησης, μακριά από τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος.
Όσον αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η εταιρεία τα αντιμετωπίζει ως μακροπρόθεσμο στρατηγικό project, που προϋποθέτει τεχνική ωριμότητα, χωροταξικό σχεδιασμό και ξεκάθαρη κρατική στήριξη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής ακτογραμμής και της τουριστικής πίεσης.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας