Ώρες αγωνία στη Δράμα: 18χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις και επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ

Ένας 18χρονος κινδύνευσε να πνιγεί σε πισίνα με νεροτσουλήθρες στην Προσοτσάνη Δράμας, καθώς ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από το νερό και επανήλθε χάρη σε άμεσες προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Ο νεαρός παρελήφθη, σε κωματώδη κατάσταση αλλά ζωντανός, από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με τους διασώστες να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους μεταφέροντάς τον στο νοσοκομείο της Δράμας.
Το περιστατικό έγινε γνωστό μέσα από ανάρτηση της οργάνωσης «Kids Save Lives» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ως «φύλακες άγγελοι» του 18χρονου φαίνεται πως αποδείχθηκαν μία εκπαιδεύτρια-νοσηλεύτρια της οργάνωσης και μία γιατρός που πρόσφεραν στο αγόρι τις πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ.
Τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης μετέφερε μέσω της ανάρτησης η εκπαιδεύτρια του «Kids Save Lives», Μαρία Δρίτσα, αφότου ο 18χρονος βρέθηκε στον βυθό της πισίνας.
«Άμεσα οι ναυαγοσώστες τον έβγαλαν έξω και ξεκίνησα την εκτίμησή του. Ο νεαρός είχε ήδη γίνει μωβ από την υποξία, δεν αντιδρούσε στα ερεθίσματά μου και δυστυχώς δεν ανέπνεε. Άμεσα χορήγησα πέντε εμφυσήσεις διάσωσης στόμα με στόμα και ζήτησα να κληθεί επειγόντως το 166, αναφέροντας πως δεν αναπνέει το θύμα».
«Δίπλα μου ήρθε και μια γιατρός συνεχίζοντας ΚΑΡΠΑ και μέσα σε ένα λεπτό ο νεαρός έδειξε σημεία ζωής. Αφού ελέγξαμε πως αναπνέει φυσιολογικά, τον τοποθετήσαμε σε πλάγια θέση ανάνηψης γιατί έβγαζε πολλά υγρά από το στόμα, ενώ έκανε και σπασμούς (πιθανώς από την υποξία ή ήταν ίσως η αιτία του πνιγμού)»,πρόσθεσε.
« …βοηθήσαμε τους επαγγελματίες διασώστες του ΕΚΑΒ να παραλάβουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά ζωντανό τον νεαρό μας και να συνεχίσουν την προσπάθεια διακομίζοντάς τον στο Νοσοκομείο Δράμας», κατέληξε στην ανάρτησή της η εκπαιδεύτρια.
Πρώτες Βοήθειες σε Πνιγμό
Αν αντιληφθείς κάποιον που πνίγεται, ακολούθησε αυτές τις οδηγίες για να του παράσχεις τις πρώτες βοήθειες:
- Κάλεσε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (112, 108, κ.λπ._
- Αν δεν ξέρεις καλό κολύμπι, κάνε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγεις να βρεθείς σε μια επικίνδυνη κατάσταση και εσύ. Προσπάθησε να πετάξεις στο άτομο που κινδυνεύει ένα βοήθημα άνωσης και διάσωσης (σωσίβιο, σχοινί…) και μπες στη θάλασσα ή την πισίνα, μόνο αν ξέρεις πώς να βοηθήσεις κάποιον. Ένα θύμα που πνίγεται και πανικοβάλλεται μπορεί να σε συμπαρασύρει μαζί του.
- Φυσικά, δεν πρέπει να αφήσουμε αβοήθητο έναν άνθρωπο, πρέπει μόνο πρώτα να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε όλοι ασφαλείς.Εάν η διάσωση είναι πολύ επικίνδυνη, περίμενε μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Πρώτες Βοήθειες για Ενήλικα, Μωρό ή Παιδί που Πνίγεται
- Να επιβλέπετε πάντα τα παιδιά κοντά στο νερό, μπορεί να πνιγούν σε λίγα μόλις εκατοστά νερού. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί γρήγορα και αθόρυβα και είναι η αιτία ενός τρομακτικού αριθμού θανάτων κάθε χρόνο.
- Μην αφήνεις ποτέ τα μωρά και τα μικρά παιδιά στο μπάνιο χωρίς επίβλεψη και μην βασίζεσαι σε βοηθήματα άνωσης όπως πλωτά καθισματάκια, λαστιχένια “δαχτυλίδια” ή βραχίονες για να κρατάς το παιδί σου ασφαλές. Κάτι τέτοιο δεν αρκεί.
- Οι περισσότεροι θάνατοι από πνιγμό προκαλούνται από δευτερογενή πνιγμό ή από μυϊκό σπασμό στο λαιμό, που προκαλεί απόφραξη του αεραγωγού. Τα θύματα από πνιγμό τείνουν να καταπίνουν μεγάλες ποσότητες νερού και επομένως είναι πολύ πιθανό να κάνουν εμετό. Κατά την ανάνηψη, θα πρέπει να το γνωρίζεις αυτό όπως και το ότι μπορεί να χρειαστεί να τα γυρίζεις στο πλάι κατά διαστήματα για να διασφαλίσεις ότι δεν εισπνέουν εμετό στους πνεύμονές τους.
- Εάν κάποιος ενήλικας, μωρό ή παιδί είναι στο νερό και κινδυνεύει, απομάκρυνέ τους από το νερό όσο πιο γρήγορα γίνεται.
- Μόλις το άτομο που κινδύνευε βρεθεί στην ξηρά, γύρισέ το ανάσκελα, γείρε το κεφάλι του (προς τα πίσω) και ανασήκωσε το πηγούνι του για να απελευθερωθεί ο αεραγωγός.
- Αν δεν αναπνέει ξεκίνησε την ανάνηψη (αν κάνεις ΚΑΡΠΑ, βεβαιώσου ότι δεν υπάρχει καθόλου σφιγμός). Χρησιμοποίησε αμέσως έναν απινιδωτή εάν υπάρχει διαθέσιμος.
- Εάν αντιληφθείς μια κανονική θερμοκρασία και δεν έχει μείνει πολύ καιρό στο νερό, μπορεί να διαπιστώσεις ότι αρχίζει να ανακτά τις αισθήσεις του γρήγορα. Εάν συμβεί αυτό, τοποθέτησε τον άνθρωπο γρήγορα στη θέση ανάκτησης για να τον βοηθήσετε να αποβάλει το νερό που έχει εισροφήσει και να κάνει εμετό. Συνέχισε να τσεκάρεις ότι αναπνέει πάντα.
- Αν το άτομο έχει υποθερμία (το σώμα του είναι κρύο), δεν θα αρχίσει να ανακτά τις αισθήσεις του μέχρι το σώμα του να ζεσταθεί αρκετά. Για έναν ενήλικα, ξεκίνησε με 30 θωρακικές συμπιέσεις (αν γνωρίζεις πώς να τις κάνεις) και στη συνέχεια 2 αναπνοές διάσωσης. Για ένα παιδί ή μωρό, ξεκίνησε με 5 αναπνοές διάσωσης και μετά 30 συμπιέσεις σε 2 αναπνοές. Συνέχισε μέχρι να έρθουν οι υπηρεσίες διάσωσης.
Δευτερογενής Πνιγμός
Όποιος έχει χάσει τις αισθήσεις του στο νερό θα πρέπει να αξιολογηθεί στο νοσοκομείο καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος δευτερογενούς πνιγμού. Ο δευτερογενής πνιγμός μπορεί να συμβεί λόγω της εισόδου ακόμη και μικρής ποσότητας νερού στους πνεύμονες. Οι πνεύμονες φλεγμονώνονται και ερεθίζονται και αρχίζουν να αντλούν υγρό από το αίμα που τροφοδοτεί τους πνεύμονες στις κυψελίδες (τους αεραγωγούς των πνευμόνων).
Αυτή η αντίδραση μπορεί να συμβεί έως και 72 ώρες αφότου το θύμα φαίνεται να έχει αναρρώσει και είναι απειλητικό για τη ζωή. Το θύμα μπορεί να επιδεινωθεί ξαφνικά και να αναπτύξει σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή. Εάν συμβεί αυτό, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή άμεση ιατρική βοήθεια.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:
- Πρώτες βοήθειες πνιγμού
- Ζήτα βοήθεια.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας