ο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε την απόλυση άνω των 1.300 εργαζομένων, στο πλαίσιο μιας δραστικής αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, και ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απουσιάζει από την Ουάσινγκτον σε ταξίδι στη Μαλαισία. Οπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του CNN, οι απολύσεις αφορούν 1.107 υπαλλήλους του πολιτικού προσωπικού και 246 διπλωματικούς. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει το μέγεθος του ομοσπονδιακού κράτους. Εκατοντάδες γραφεία και υπηρεσίες καταργούνται ή συγχωνεύονται, με την εφαρμογή των αλλαγών να ξεκινά την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ειδοποίηση, οι εργαζόμενοι θα λάβουν την απόλυση μέσω email.
«Σχεδόν 3.000 μέλη του προσωπικού θα αποχωρήσουν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης», αναφέρεται στο έγγραφο, αριθμός που περιλαμβάνει τόσο όσους απολύονται όσο και όσους παραιτούνται εθελοντικά. «Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών στις 22 Απριλίου 2025, το υπουργείο προχωρά στον εξορθολογισμό των εγχώριων λειτουργιών, ώστε να επικεντρωθεί στις διπλωματικές του προτεραιότητες. Οι περικοπές προσωπικού έχουν σχεδιαστεί με προσοχή, ώστε να επηρεάσουν μη βασικές λειτουργίες, επαναλαμβανόμενα ή περιττά γραφεία, καθώς και τμήματα όπου μπορούν να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες μέσω συγχωνεύσεων και συγκέντρωσης αρμοδιοτήτων» σημειώνεται στο έγγραφο.
Οι διπλωματικοί υπάλληλοι που θα λάβουν ειδοποίηση απόλυσης (“Reduction in Force” – RIF) θα τεθούν σε διοικητική άδεια για 120 ημέρες προτού τερματιστεί επίσημα η απασχόλησή τους. Οι περισσότεροι πολιτικοί υπάλληλοι θα βρίσκονται σε άδεια για 60 ημέρες προτού απολυθούν. Η επικείμενη αναδιοργάνωση, εδώ και εβδομάδες έχει αφήσει το προσωπικό σε κατάσταση ανασφάλειας και έντονης απογοήτευσης, καθώς πολλοί φοβούνται για την τύχη της καριέρας τους, στην οποία έχουν αφιερώσει χρόνια ή και δεκαετίες. Οι επικριτές των απολύσεων τονίζουν ότι έρχονται σε μια περίοδο που η ανάγκη για διπλωματία και εξειδικευμένο προσωπικό εξωτερικών υποθέσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να μεσολαβήσει σε συγκρούσεις όπως στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, η συνολική αναδιοργάνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δεχθεί δριμεία κριτική, καθώς περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές με στόχο την προώθηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Τραμπ – όπως ο περιορισμός της μετανάστευσης και η προβολή μιας συγκεκριμένης γεωπολιτικής αντίληψης – σε βάρος παραδοσιακών αξιών όπως η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπερασπίζονται την αναδιοργάνωση, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία για να γίνει το – κατά τους ίδιους- «υπερδιογκωμένο» υπουργείο πιο αποτελεσματικό και ευθυγραμμισμένο με τις προεδρικές προτεραιότητες, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN.
Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι η αναδιοργάνωση υλοποιείται «πιθανότατα με τον πιο μεθοδικό τρόπο από κάθε άλλη στο παρελθόν». Σε ερώτηση για το οικονομικό όφελος από τις απολύσεις, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένο νούμερο, αλλά διαβεβαίωσε ότι το αίτημα προϋπολογισμού για την επόμενη δημοσιονομική χρονιά «αντανακλά σημαντικές εξοικονομήσεις». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το σχέδιο απολύσεων βασίστηκε στη φύση των υπηρεσιών που παρέχονται και όχι σε πρόσωπα. «Αν μια λειτουργία δεν ευθυγραμμιζόταν πλέον με τις προτεραιότητες του υπουργείου, τότε αυτή η λειτουργία καταργήθηκε. Ηταν μια απόφαση που δεν σχετίζεται με πρόσωπα», συνέχισε. Οι απολύσεις επηρεάζουν υπαλλήλους τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και διπλωματικούς αξιωματούχους. Οι διπλωμάτες αυτοί είναι συνήθως υψηλής εκπαίδευσης, γνωρίζουν πολλές γλώσσες και υπηρετούν ανά τον κόσμο. Αν εργάζονταν σε υπηρεσία που καταργήθηκε από τις 29 Μαΐου – ημερομηνία κατά την οποία ο Ρούμπιο υπέγραψε το σχέδιο – κινδυνεύουν με απόλυση. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ίδιο αξιωματούχο δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια για περικοπές στις υπερπόντιες διπλωματικές αποστολές. Ο Τόμας Γιαζντεγκερντί, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ξένων Υπηρεσιών (AFSA), της συνδικαλιστικής ένωσης των διπλωματών, χαρακτήρισε τις επικείμενες απολύσεις «ιδιαίτερα κακή συγκυρία». «Συμβαίνουν τρομακτικά γεγονότα στον κόσμο που απαιτούν μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική διπλωματική δύναμη για να τα διαχειριστεί», δήλωσε στο CNN και πρόσθεσε: «Η δυνατότητα να διατηρήσουμε παρουσία σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας – όπως η Ουκρανία, η Γάζα ή το Ιράν – προϋποθέτει σοβαρή διπλωματική κινητοποίηση». Ο ίδιος, έμπειρος διπλωμάτης, τόνισε ότι οι απολύσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τη «μοναδική φύση» της διπλωματικής υπηρεσίας.
«Είμαστε σαν τον στρατό. Εχουμε προσωπική ιεραρχία και ένα σύστημα “ανέλιξης ή αποχώρησης”. Δεν είμαστε δεμένοι με κάποια συγκεκριμένη θέση. Αν καταργηθεί ένα γραφείο, δεν σημαίνει ότι καταργείται και το προσωπικό του», εξήγησε. Ο Γιαζντεγκερντί υπενθύμισε ότι ακόμη και πριν την προεδρία Τραμπ, το διπλωματικό σώμα ήταν «υποστελεχωμένο» και δεν μπορούσε να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των πρεσβειών, την ώρα που ανταγωνιστές όπως η Κίνα δεν αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα. Καταλήγοντας, προειδοποίησε ότι οι απολύσεις θα πλήξουν όχι μόνο το ηθικό του προσωπικού, αλλά και την ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης νέων στελεχών.
Πηγή: pagenews.gr