Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κοστίζει στην κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [376225] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται το μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο εξαιτίας του ιδίου του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και διότι πιέζεται αφόρητα σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα της σύστασης Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση αυτή.
Και η πίεση αυτή πηγάζει βεβαίως από τους δύο ελεγχόμενους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Χρήστο Τριαντόπουλο και Κώστα Αχ. Καραμανλή, φαίνεται να έχουν στήσει τα πόδια, αρνούμενοι μια νέα εφαρμογή του περιβόητου «μοντέλου Τριαντόπουλου» και ευθεία παραπομπή τους στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Πρώτο σενάριο
Το πρώτο είναι να αναμένουν να κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που αναμένεται να περιγράφει κακουργηματικές πράξεις (συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία) και όταν έρθει η κυβερνητική πλειοψηφία να την καταψηφίσει και να προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Εξεταστική, ως γνωστόν, σημαίνει διερεύνηση πολιτικών, κατ’ αρχάς, ευθυνών (και όχι ποινικών), που στην κυβέρνηση διαλογίζονται να βάλουν σε βάθος προηγούμενων ετών, ούτως ώστε να προωθηθεί και το κυβερνητικό αφήγημα περί «διαχρονικών ευθυνών», το οποίο έχει βέβαια σκοπό το να επιχειρηθεί η διάχυση των ευθυνών και στα άλλα κόμματα.
Δεύτερο ενδεχόμενο
Αλλά ας σταματήσουμε την παρένθεση. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει τελικά το σχέδιο της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής αντί Προανακριτικής, θα αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η κριτική ότι αποφεύγει να συστήσει Προανακριτική, μολονότι έχει έρθει δικογραφία στη Βουλή για την εν λόγω περίοδο 2019-2024 και για τα συγκεκριμένα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών της.
Το δεύτερο ζήτημα είναι, ότι σε αντίθεση με την Προανακριτική που είναι κεκλεισμένων των θυρών, η εξεταστική είναι δημόσια. Συνεπώς θα διεξάγεται σε απευθείας μετάδοση, θα έχει μάρτυρες και θα εξεταστούν και οι κυβερνητικοί παράγοντες δημόσια.
Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή μικρές πιθανότητες. Να καταψηφίσει απλώς η κυβερνητική πλειοψηφία την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και να τερματιστεί το όλο ζήτημα εκεί. Αλλά βέβαια στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα είναι αμέσως εξαιρετικά εκτεθειμένοι στην κατηγορία της συγκάλυψης.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πληροφορίες λένε πώς ό,τι ισχύσει για τον Μάκη Βορίδη αναμένεται να ισχύσει και για τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς ο διαχωρισμός τους θα στείλει το μήνυμα ότι ο ένας θα υποδεικνύεται ως αθώος και ο άλλος ως ένοχος και βέβαια στο Μαξίμου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή αυτού που θα παραπεμφθεί.
Πιθανότητα παραγραφής
Επιπλέον, οποιαδήποτε απόφαση του μεγάρου Μαξίμου δεν έχει άλλα χρονικά περιθώρια αναβολής, διότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έχει διευκρινίσει ότι στις 6 Οκτωβρίου «κατά τους ευρωπαίους εισαγγελείς είναι αποσβεστική χρονολογία για τον ένα από τους δύο εγκαλούμενους συναδέλφους», ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι εάν οι εισηγήσεις των κομμάτων για Προανακριτική κατατεθούν καθυστερημένα, δε θα κλείσει τη Βουλή.
Παρ’ όλα αυτά, η προσεχής κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ (η οποία αναμένεται ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας), στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρείται ότι θα πυροδοτήσει και την οριστικοποίηση της στάσης του μεγάρου Μαξίμου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας