Τέλος η εκεχειρία στην Ερυθρά Θάλασσα;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, Rescuers save four more survivors from Houthi-struck ship in Red Sea, 10 still missing, operator
Οι νέες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ενδέχεται να δώσουν χρόνο στο Ιράν να ανακάμψει από τον πόλεμο του Ιουνίου με το Ισραήλ, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές.
Όπως αναφέρει το al monitor, οι επαναστάτες Χούθι στην Υεμένη επανέλαβαν τις επιθέσεις τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο — μια κίνηση που, σύμφωνα με ειδικούς, αποδεικνύει την πρόθεση της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν να αντισταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
10 άτομα είχαν διασωθεί από το Eternity C, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Λιβερίας και ελληνικής ιδιοκτησίας, μετά από επίθεση των Χούθι. Τουλάχιστον τρία άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο αργότερα βυθίστηκε, σκοτώθηκαν στην επίθεση και 10 άλλα εξακολουθούν να αγνοούνται.
Το πλοίο, που κατευθυνόταν βόρεια προς τη Διώρυγα του Σουέζ, χτυπήθηκε από drones και ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από μικρά σκάφη, σύμφωνα με την ομάδα UK Maritime Trade Operations (UKMTO). Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχιά Σαρί, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι το πλοίο είχε προορισμό το λιμάνι του Ελάτ στο Ισραήλ, αν και ο ιχνηλάτης πλοίων MarineTraffic ανέφερε ως προορισμό του το Μπερμπέρα στη Σομαλία.
«Η στοχοθέτηση του πλοίου έγινε μετά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας που το έχει στην ιδιοκτησία της στο λιμάνι του Ουμ αλ-Ρασράς (λιμάνι του Ελάτ), σε σαφή παραβίαση της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων στο εν λόγω λιμάνι», δήλωσε ο Σαρί.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη δήλωσε ότι οι Χούθι «απήγαγαν πολλούς επιζώντες» μέλη του πληρώματος και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι Χούθι δήλωσαν την ίδια μέρα ότι «έσωσαν» ορισμένους από τους επιβαίνοντες και τους μετέφεραν σε «ασφαλές μέρος».
Ένα άλλο πλοίο δέχτηκε επίθεση ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Το πλήρωμα του Magic Seas — επίσης ελληνικής ιδιοκτησίας και με σημαία της Λιβερίας — διασώθηκε από πλοίο που ανήκει στην AD Ports Group με έδρα το Αμπού Ντάμπι, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Βίντεο της επίθεσης στο Magic Seas

Το μέσο ενημέρωσης των Χούθι Al-Masirah δημοσίευσε ένα βίντεο της επίθεσης τους στο Magic Seas και του ναυαγίου του πλοίου. Ο Σαρί δήλωσε ότι τρία πλοία που ανήκουν στην εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του Magic Seas είχαν εισέλθει σε ισραηλινούς λιμένες την περασμένη εβδομάδα.
Σε δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδικάστηκαν οι επιθέσεις, αναφέροντας ότι «αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη απειλή που αποτελούν οι αντάρτες Χούθι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την περιφερειακή οικονομική και θαλάσσια ασφάλεια». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν «τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της εμπορικής ναυτιλίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι».
Εκπρόσωπος των Χούθι δεν απάντησε στο αίτημα του Al-Monitor για σχόλιο.
Οι επιθέσεις συμπίπτουν με τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά στόχων των Χούθι στη Υεμένη. Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο τα λιμάνια Χοντέιντα, Ρας Ίσα και Αλ-Σαλίφ της Υεμένης, καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ρας Καντίμπ της χώρας. Λίγες ώρες μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, οι Χούθι δήλωσαν ότι είχαν εκτοξεύσει πυραύλους και drones κατά στόχων στο Ισραήλ. Οι Χούθι ισχυρίστηκαν εκ νέου ότι έπληξαν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ με βαλλιστικό πύραυλο, τον οποίο το Ισραήλ δήλωσε ότι αναχαίτισε.
Οι επιθέσεις είναι οι πρώτες από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Χούθι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Μάιο, μετά από αμερικανική εκστρατεία βομβαρδισμών εναντίον της ομάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντ Αλ Μπουσαΐντι, ο οποίος μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε τότε ότι αυτή θα εξασφάλιζε «την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ομαλή ροή της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας» στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε τον Μάιο στο Reuters ότι «η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το Ισραήλ με κανέναν τρόπο, υπό καμία μορφή». Η τελευταία επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν ένα πλοίο δέχτηκε πυρά, σύμφωνα με το UKMTO.
Ο Γκρέγκορι Τζόνσεν, συνεργάτης του Ινστιτούτου Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η επανάληψη των επιθέσεων των Χούθι σε διεθνή πλοία αποδεικνύει ότι η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν «επιδιώκει να συνεχίσει να εμπλέκει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ σε μια σύγκρουση». Ο Τζόνσεν είπε ότι οι Χούθι ήταν «ήσυχοι» κατά τη διάρκεια των ισραηλινών και αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν τον περασμένο μήνα, μια κίνηση που, όπως είπε, μπορεί να σχετίζεται με τις δυσκολίες της ομάδας να συντονιστεί με το Ιράν εν μέσω της σύγκρουσης.
«Αυτός είναι ο τρόπος των Χούθι να αρχίσουν να αντιδρούν σε ό,τι έκαναν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του Ιράν», είπε, αναφερόμενος στις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν τον Ιούνιο. Οι Χούθι εκτόξευσαν μερικούς πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές και η ομάδα απέφυγε να στοχεύσει εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εκείνη την περίοδο.
Υπάρχει πιθανώς «κάποιο επίπεδο συντονισμού» μεταξύ των Χούθι και του Ιράν σχετικά με τις επιθέσεις κατά των πλοίων, σύμφωνα με τον Johnsen, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ομάδα της Υεμένης ενδέχεται να βοηθά την Τεχεράνη να ανακάμψει από τις απώλειες που υπέστη στον πόλεμο του περασμένου μήνα. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συντονίζονται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, με το Ιράν και να προσπαθούν να δώσουν κάποιο περιθώριο στο Ιράν να ανασυνταχθεί και να ανακάμψει μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ», είπε.
Ο Τζόνσεν είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ελπίζει ότι οι επιθέσεις των Χούθι θα «αποσπάσουν την προσοχή» του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η απώλεια τόσων σημαντικών επιστημόνων και στρατιωτικών ηγετών θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ξεπεραστεί. Το Ιράν αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», είπε. «Αν οι Χούθι καταφέρουν να κρατήσουν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ απασχολημένα και να δώσουν στο Ιράν περισσότερο χώρο για να το κάνει αυτό, νομίζω ότι θα είναι μια νίκη για το Ιράν».
Σύμφωνα με τον Φρέντι Κουέιρι, αναλυτή της εταιρείας πληροφοριών RANE, το Ιράν μπορεί να θεωρεί τις ενέργειες των Χούθι ως «χρήσιμο μέσο πίεσης» κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να χρειάζεται να εμπλακεί άμεσα στρατιωτικά. «Η Τεχεράνη πιθανότατα επιδιώκει να διατηρήσει μια εύλογη άρνηση ευθύνης, επιτρέποντας στους Χούθι να ενεργούν ανεξάρτητα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν στρατηγικά από την πίεση που ασκούν στους αντιπάλους τους», δήλωσε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «εάν οι επιθέσεις αυτές κλιμακωθούν σημαντικά, το Ιράν ενδέχεται να φοβηθεί πιθανές αντιδράσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις δικές του διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, εάν τελικά προχωρήσουν».
Το Ιράν δεν έχει σχολιάσει τις νέες επιθέσεις των Χούθι, αν και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαήλ Μπαγκάι, καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Ο Κούειρι δήλωσε ότι η επανάληψη των επιθέσεων των Χούθι θα μπορούσε να αποτελεί μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «σκόπιμα χρονομετρημένη» ώστε να συμπέσει με το ταξίδι του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον.
«Ενώ η πρώτη επίθεση εναντίον του Magic Seas μπορεί να ερμηνευθεί ως συμβολική ή περιορισμένη ενέργεια — υποψιάζοντας ότι το πλοίο έχει δεσμούς με το Ισραήλ και σύμφωνα με τον κηρυγμένο αποκλεισμό των Χούθι από τα πλοία με προορισμό το Ισραήλ — η συνέχεια που δόθηκε μόλις μια μέρα αργότερα υποδηλώνει ένα πιθανώς βαθύτερο στρατηγικό μήνυμα», δήλωσε ο Κούειρι στο Al-Monitor. Το μακροπρόθεσμο μέλλον της εκεχειρίας των Χούθι με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ασαφές μετά την επανάληψη των επιθέσεων, δήλωσε ο Αχμέντ Νάγκι, ανώτερος αναλυτής της International Crisis Group.
«Οι Χούθι φαίνεται να σηματοδοτούν ότι η συμφωνία τους με τις ΗΠΑ ισχύει αυστηρά για τα αμερικανικά πλοία και δεν επεκτείνεται σε άλλα πλοία. Όσο δεν στοχεύουν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, είναι απίθανο η Ουάσιγκτον να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους», δήλωσε ο Νάγκι στο Al-Monitor. Ο Νάγκι πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ενδέχεται να επανεξετάσουν τη θέση τους» εάν η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών με προορισμό τις ΗΠΑ, επηρεαστεί σημαντικά από τις επιθέσεις.
Ο Σαρί δήλωσε στην ομιλία του ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά των πλοίων «μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα κατά της Γάζας και να αρθεί η πολιορκία». Ο Νάγκι δήλωσε ότι οι ενέργειες των Χούθι υποκινούνται από την επιθυμία να δείξουν ότι είναι «ικανές και ατάραχες από την στρατιωτική πίεση που ασκείται στο Ιράν» και να εκφράσουν την αυξανόμενη άποψη της ηγεσίας της ομάδας ότι «η συγκράτηση είναι λάθος», μετά τις απώλειες που υπέστησαν άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
«Η άποψή τους είναι σαφής: αν έχεις δύναμη, χρησιμοποίησέ την πριν σου την πάρουν», δήλωσε ο Νάγκι.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας