Γιώργος Παπανδρέου: «Το προσφυγικό δε λύνεται με τα αντισυνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Γιώργος Παπανδρέου: «Το προσφυγικό δε λύνεται με τα αντισυνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση»
Αιχμές για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στον χαιρετισμό του απόψε στη Σκιάθο ανοίγοντας τις συζητήσεις του 27ου Συμποσίου της Σύμης.«Δυστυχώς ακόμη και εδώ στην Ελλάδα, η κυβέρνηση λαμβάνει αντισυνταγματικά, απαράδεκτα μέτρα, πιστεύοντας πως το προσφυγικό λύνεται με άρνηση δικαιωμάτων και «στρατιωτικοποίηση» των συνόρων», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι κι ίδιος προέρχεται από οικογένεια προσφύγων.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου «αυτά που ζούμε δεν είναι τυχαία. Είναι συμπτώματα μιας συστημικής αποτυχίας-αποτέλεσμα ενός ανεξέλεγκτου παγκόσμιου καπιταλισμού, υπερσυγκέντρωσης πλούτου, διάβρωσης του δημόσιου συμφέροντος και αποδυνάμωσης των πολιτικών θεσμών», προτείνοντας ως απάντηση την εμβάθυνση και διεύρυνση της Δημοκρατίας. « Απέναντι σ’ αυτή την αυταρχική διολίσθηση, η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη δημοκρατία. Πρέπει να είναι περισσότερη δημοκρατία.Και περισσότερη ανθρωπιά».
«Ας θυμόμαστε: Η πιο ισχυρή δύναμη απέναντι στην τυραννία δεν είναι απλώς οι νόμοι ή οι συμφωνίες-είναι οι άνθρωποι που νοιάζονται.‘Ανθρωποι που τολμούν να σταθούν μαζί και να πουν:
Μπορούμε να χτίσουμε ένα άλλο μέλλον», επισήμανε και συμπλήρωσε πώς «σε έναν κόσμο κατακερματισμένο, όπου η απογοήτευση, ο φόβος, η ανασφάλεια, ακόμη και το μίσος και η οργή μας κυκλώνουν, αυτό που θα κάνουμε εδώ αυτές τις ημέρες-στη Σκιάθο, ίσως να είναι η πιο ριζοσπαστική πράξη όλων: Να σκεφτούμε μαζί. Να αισθανθούμε μαζί. Να φανταστούμε ξανά.»
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης , ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, τους Εθελοντές μας, καθώς και τους συνεργάτες και υπότροφους του Agora Project – νέους Κινέζους από διάφορα μέρη του κόσμου που βρίσκονται στη Σκιάθο .
Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε στο επίκεντρο της φετινής συνάντησης τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: την άνοδο του αυταρχισμού, την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την τεχνολογία χωρίς ηθική και τις ανθρωπιστικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μίλησε για παγκόσμια αυταρχική αναδίπλωση, όπου«δικαιώματα περιστέλλονται, οι ελευθερίες συρρικνώνονται, η διαφωνία ποινικοποιείται. Σε αυτό το φαινόμενο, η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη, αλλά περισσότερη δημοκρατία – και περισσότερη ανθρωπιά.», όπως είπε.
«Κι όμως, είμαστε εδώ φέτος και γιατί ανησυχούμε.
Ανησυχούμε για την κλιματική κρίση – που προκαλείται από μια οικονομία βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα και κυριολεκτικά κάνει τον πλανήτη μας να καίγεται. Εδώ στη Σκιάθο το νιώθουμε: ξηρασίες, προειδοποιήσεις για πυρκαγιές, ένα εύθραυστο οικοσύστημα σε πίεση.
Ανησυχούμε για τις καλπάζουσες ανισότητες που διαβρώνουν τις δημοκρατίες μας. Όπου μια νέα ολιγαρχία καταλαμβάνει θεσμούς, διαβρώνει την εμπιστοσύνη, διασπείρει παραπληροφόρηση και φιμώνει τη διαφωνία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας