Πολιτική

Politico για Λιβύη: Ελλάδα και Ιταλία σημαίνουν συναγερμό, αλλά οι σύμμαχοι δεν σπεύδουν να βοηθήσουν

Politico για Λιβύη: Ελλάδα και Ιταλία σημαίνουν συναγερμό, αλλά οι σύμμαχοι δεν σπεύδουν να βοηθήσουν

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Παρά τη σοβαρότητα των προερχόμενων από τη Λιβύη απειλών, η Ιταλία και η Ελλάδα δυσκολεύονται να πείσουν τους συμμάχους τους να αναλάβουν δράση

«Μην εστιάζετε τόσο πολύ στην Ουκρανία γιατί μπορεί έτσι να μην δείτε τις σοβαρές απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που υποβόσκουν στη Λιβύη»: Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούν, σύμφωνα με το Politico, να στείλουν η Ιταλία και η Ελλάδα αυτήν την περίοδο στους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, πλην όμως «χωρίς μεγάλη επιτυχία».

Οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη αυξάνονται ξανά, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρώμη ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας εντός των λιβυκών συνόρων και την πιθανή δημιουργία μιας νέας ρωσικής ναυτικής βάσης στο Τομπρούκ. Η Αθήνα από την άλλη πλευρά, η οποία έχει στείλει δύο πολεμικά πλοία σε περιπολίες στα ανοικτά της Λιβύης επιχειρώντας έτσι να ανακόψει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ανησυχεί κυρίως για τον ρόλο της Τουρκίας όπως αυτός διαμορφώνεται και αποκτά ρίζες στη Λιβυή κυρίως από τα τουρκολιβυκά μνημόνια του 2019 και έπειτα, τα οποία αποκηρύσσονται ως παράνομα από την Αθήνα.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι έχει παρουσιάσει την κατάσταση στη Λιβύη ως μια «έκτακτη ανάγκη που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού». «Ο ρόλος της Ρωσίας στη Λιβύη συνεχίζει να επεκτείνεται», προειδοποιεί διπλωμάτης της Ε.Ε., κάνοντας λόγο για δίκτυα λαθρεμπορίου που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να εργαλειοποιεί ως όπλο το μεταναστευτικό.

Η Ιταλία και η Ελλάδα γνωρίζουν ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, ότι για την αντιμετώπιση ενός τόσο περίπλοκου προβλήματος όπως είναι το λιβυκό θα χρειαστεί υποστήριξη από συμμάχους όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία. «Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η αντίδραση αυτών των συμμάχων ήταν απογοητευτική», σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

Ανησυχία και για τη στάση της Ρωσίας

Τα χρήματα της Ε.Ε. θα μπορούσαν, πιθανότατα να συμβάλουν στην ανάσχεση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η Ε.Ε. υπενθυμίζεται ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Τυνησία το 2023, καταβάλλοντας χρήματα στις εκεί Αρχές για να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες αμφιβάλλουν αν ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια χώρα που είναι τόσο αποσταθεροποιημένη και πολυδιασπασμένη όπως η Λιβύη. Υπάρχουν επίσης εντεινόμενοι φόβοι μεταξύ των αξιωματούχων στη Νότια Ευρώπη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό σε βάρος της Ε.Ε., όπως είχε κάνει για παράδειγμα στο μέτωπο Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Παρά τη σοβαρότητα των προερχόμενων από τη Λιβύη απειλών, η Ιταλία και η Ελλάδα αγωνίζονται να πείσουν τους συμμάχους τους να αναλάβουν δράση, γράφει το Politico. Ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι η πιο πρόσφατη διακήρυξη του ΝΑΤΟ, που υπογράφηκε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 25 Ιουνίου στη Χάγη, δεν αναφέρει καν την Αφρική.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments