Μπαϊρού: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Le Dauphine Libere, Europe. « On ne peut pas partager la dissuasion nucléaire », appuie François Bayrou
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε την Τρίτη στο Παρίσι ένα φιλόδοξο –και αυστηρό– σχέδιο για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, η οποία, όπως προειδοποίησε, κινδυνεύει με “θανάσιμη συντριβή λόγω του χρέους”. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πάγωμα των κρατικών δαπανών, κατάργηση δύο επίσημων αργιών, και μείωση των κοινωνικών παροχών, ενώ επιχειρεί να συγκρατήσει το δημόσιο έλλειμμα που ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024 και ένα δημόσιο χρέος που φτάνει το 114% του ΑΕΠ – το τρίτο υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.
Προειδοποίηση με ελληνικό παράδειγμα
Σε μια αποστροφή με έντονο συμβολισμό, ο Μπαϊρού επέλεξε να αναφερθεί ρητά στην ελληνική κρίση, λέγοντας:
“Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας. Η χώρα οδηγήθηκε υπό διεθνή κηδεμονία τη δεκαετία του 2010, αφότου κατέρρευσε υπό το βάρος του χρέους της. Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο“, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Η αναφορά αυτή έγινε σε μια περίοδο όπου η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοιες δημοσιονομικές προκλήσεις και μια κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών.
Στόχος: Έλλειμμα στο 2,9% έως το 2029
Το πρόγραμμα Μπαϊρού κινείται σε δύο βασικούς άξονες:
Μείωση του χρέους μέσω περιορισμού των δαπανών,
Ενίσχυση της παραγωγής μέσω αλλαγών στην εργασία και τη φορολογία.
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν:
Πάγωμα κρατικών δαπανών για το 2026 (σε σχέση με το 2025), με εξαίρεση τις στρατιωτικές και τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.
Κατάργηση 3.000 θέσεων στο Δημόσιο.
Μηδενικές αυξήσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
Εξοικονόμηση 21 δισ. ευρώ συνολικά το 2026, και 7 δισ. ευρώ επιπλέον από πάγωμα κοινωνικών παροχών και της φορολογικής κλίμακας.
Κατάργηση δύο αργιών για ενίσχυση της παραγωγικότητας Ο Γάλλος πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την κατάργηση δύο εκ των έντεκα επίσημων αργιών:
Τη Δευτέρα του Πάσχα, την οποία χαρακτήρισε “χωρίς θρησκευτική σημασία”
Την 8η Μαΐου, που τιμάται η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
Το μέτρο, είπε, θα αποφέρει “αρκετά δισεκατομμύρια” στον κρατικό προϋπολογισμό.
Κριτική από δεξιά και αριστερά
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης υπήρξε άμεση:
Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, χαρακτήρισε την πρόταση “πρόκληση” και “επίθεση στην ιστορία και τις ρίζες της Γαλλίας”.
Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής λαϊκιστικής-αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ζήτησε ευθέως την αποχώρηση Μπαϊρού, γράφοντας: “Οι αδικίες δεν πρέπει πλέον να γίνονται αποδεκτές”.
“Εθισμένοι στη δημόσια δαπάνη”
Ο Μπαϊρού καυτηρίασε την κυρίαρχη νοοτροπία στη Γαλλία, λέγοντας ότι “έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη”, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι κάθε δευτερόλεπτο το χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
Τέλος, υπογράμμισε ότι θα ζητηθεί ειδική συνεισφορά από τους πλουσιότερους, σημειώνοντας πως “η προσπάθεια πρέπει να είναι δίκαιη: λίγα από αυτούς που έχουν λίγα και περισσότερα από αυτούς που έχουν περισσότερα”.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας