Πολιτική

Άδωνις vs Ανδρουλάκης: Το Σύνταγμα δεν είναι πολιτικό όπλο – είναι απαράβατος κανόνας Δημοκρατίας

Άδωνις vs Ανδρουλάκης: Το Σύνταγμα δεν είναι πολιτικό όπλο – είναι απαράβατος κανόνας Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ο Άδωνις Γεωργιάδης – ένας από τους πιο εμβληματικούς και «πολυσυλλεκτικούς» υπουργούς της ΝΔ – περνά στην αντεπίθεση, απαντώντας με χειρουργική πολιτική ακρίβεια και θεσμική αυτοπεποίθηση στις αιχμές του Νίκου Ανδρουλάκη

Μετωπική σύγκρουση για το άρθρο 86, την παραγραφή και τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ο Γεωργιάδης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για θεσμική υποκρισία και πολιτική αμνησία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης – ένας από τους πιο εμβληματικούς και «πολυσυλλεκτικούς» υπουργούς της ΝΔ – περνά στην αντεπίθεση, απαντώντας με χειρουργική πολιτική ακρίβεια και θεσμική αυτοπεποίθηση στις αιχμές του Νίκου Ανδρουλάκη και της αντιπολίτευσης. «Θα σκάσω αν δεν απαντήσω», λέει χαρακτηριστικά, και δεν μένει μόνο στις δηλώσεις. Αναπτύσσει μια συνταγματικά αψεγάδιαστη και νομικά θωρακισμένη επιχειρηματολογία γύρω από τρία καυτά θέματα: το άρθρο 86, το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ηθικό “κλισέ” του Πάγκαλου.

1.«Δεν θα με δικάσει το ΠΑΣΟΚ, που έγραψε το Σύνταγμα!»

Ο Γεωργιάδης υπενθυμίζει ότι το επίμαχο άρθρο 86 του Συντάγματος – αυτό που προβλέπει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής για την ποινική αξιολόγηση υπουργών – δεν είναι δική του επινόηση, αλλά προϊόν συνταγματικής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, με εισηγητή τον ίδιο τον Βενιζέλο. «Το ψήφισε και η ΝΔ», λέει, αλλά «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να το αλλάξει». Άρα, ποιος παριστάνει τον επαναστάτη τώρα;

Η επίκληση από την αντιπολίτευση της Ευρωπαίας εισαγγελέως ως πολιτικό επιχείρημα αποδομείται συνταγματικά: «Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου – αυτό λέει το Σύνταγμα», σημειώνει ο υπουργός. Και ρωτά ευθέως: «Σε ποια δημοκρατία αποφασίζει η μειοψηφία;». 2.ΟΠΕΚΕΠΕ: Το φάντασμα της Κρήτης και η σιωπή του ΠΑΣΟΚ

Περνάει στην «καυτή πατάτα»: το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί ο Άδωνις γίνεται αιχμηρός: «Στην Κρήτη το ΠΑΣΟΚ κυβερνά. Δεν είδαν πώς πήγαν τα αιγοπρόβατα από τα 2 στα 8 εκατομμύρια;». Καταγγέλλει υποκρισία και «θεσμική αμνησία», εξηγώντας ότι ο έλεγχος γίνεται από τις περιφέρειες και ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ απλώς εκτελεί κεντρικά τη διανομή.

Υποστηρίζει ότι το σκάνδαλο έχει βάθος χρόνου: «Για αυτό η εξεταστική ξεκινά από το 1998 – δική μου πρόταση!», αναφέρει, επιμένοντας ότι η τεχνική λύση της μεταφοράς των ζώων τότε «έσωσε δισεκατομμύρια» από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Άρα, το timing της “ηθικής ευαισθησίας” του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τυχαίο – είναι πολιτικά ενορχηστρωμένο.

3.Ο Πάγκαλος είχε δίκιο; Άδωνις: «Ρωτήστε τον λαό»

Και φτάνουμε στη μεγάλη πρόκληση της πολιτικής αυτογνωσίας: το θρυλικό «όλοι μαζί τα φάγαμε». Ο Άδωνις – χωρίς να μασά τα λόγια του – αναρωτιέται:«Αν ρωτήσουμε 100 Έλληνες αν έχουν πάρει επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται, δεν θα απαντήσουν 99 ‘ναι’. Θα απαντήσουν 100.»

Η φράση αυτή είναι ιατρικά διαγνωστική για την παθογένεια του πολιτικού μας DNA: συνδέει άμεσα τη μικροπολιτική με τη συλλογική συνενοχή, ανατρέποντας τη βολική αφήγηση της «ηθικής υπεροχής» ορισμένων.

Καταλήγοντας: Η πολιτική δεν είναι κηδεμονία – είναι ευθύνη

Ο Άδωνις δεν νίπτει τας χείρας του. Αντιθέτως, βάζει τα χέρια του στη φωτιά: εξηγεί, απαντά, συγκρούεται. Και τελικά, υπενθυμίζει: «Το Σύνταγμα το έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, όχι εγώ. Αν διαφωνούν, να το αλλάξουν – αλλά όχι να κάνουν τους δικαστές των άλλων».

Στον πόλεμο των εντυπώσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης δείχνει ότι μπορεί ακόμα να χειρουργεί με πολιτική ψυχραιμία, αλλά και να “φωνάζει” με θεσμική αυτογνωσία. Και αν χρειαστεί, θα… σκάσει, αλλά δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments