Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία (E3) κι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασαν χθες Πέμπτη στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας την «αποφασιστικότητά τους» να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης, εάν δεν υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες στις συνομιλίες για να κλειστεί νέα συμφωνία όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.
Οι Ζαν-Νοέλ Μπαρό, Γιόχαν Βάντεφουλ, Ντέιβιντ Λάμι και Κάγια Κάλας τόνισαν στον Αμπάς Αραγτσί την «αποφασιστικότητά τους να κάνουν χρήση του λεγόμενου μηχανισμού ‘snapback’», που επιτρέπει να τεθούν εκ νέου σε ισχύ όλες οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, «απούσης χειροπιαστής προόδου» για τη σύναψη νέας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «ως το τέλος του καλοκαιριού», σύμφωνα με το Κε ντ’ Ορσέ.
Οι Ευρωπαίοι έχουν παραμεριστεί σε μεγάλο βαθμό από το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν τον περασμένο μήνα, και αυτή η παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να επαναβεβαιωθεί η επιρροή της Ευρώπης, σημειώνει ο Guardian.
Η προθεσμία του τέλους Αυγούστου ξεκινά μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκ νέου επιβολή μιας σειράς κυρώσεων έως τις 15 Οκτωβρίου, δίνοντας στους Ευρωπαίους υπογράφοντες την πυρηνική συμφωνία του 2015 – το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία – ένα συνεχή μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιθυμούν την επιστροφή της πυρηνικής επιθεώρησης του ΟΗΕ στο Ιράν, εν μέρει για να εμποδίσουν το Ιράν να προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά τη ζημιά που προκάλεσαν τα αμερικανικά πλήγματα τον Ιούνιο.
Η πυρηνική συμφωνία του 2015
Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 δεν επιτρέπει στους άλλους υπογράφοντες, την Κίνα ή τη Ρωσία, να ασκήσουν βέτο στην επαναφορά των κυρώσεων, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να αναβάλουν την επιβολή της επαναφοράς μετά τον Οκτώβριο, ώστε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Οι ΗΠΑ, μετά την αποχώρησή τους από την πυρηνική συμφωνία το 2018, δεν μπορούν επίσης να ασκήσουν βέτο στην κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Γαλλίας. Οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν βάσει του κεφαλαίου επτά του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, καθιστώντας υποχρεωτική την επαναφορά έξι ψηφισμάτων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός που απαιτεί από το Ιράν να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό και την επανεπεξεργασία ουρανίου, μεταξύ άλλων σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης.
Ένα άλλο επαναφερόμενο ψήφισμα θα απαιτούσε από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αποτρέψουν τη μεταφορά οποιωνδήποτε αντικειμένων, υλικών ή τεχνολογιών που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτές τις δραστηριότητες ή το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.