SPOTLIGHTS

Πόροι και επιδοτήσεις: Τι κερδίζει η Ελλάδα από τον νέο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό

Πόροι και επιδοτήσεις: Τι κερδίζει η Ελλάδα από τον νέο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό

Πηγή Φωτογραφίας: freepik,Πόροι και επιδοτήσεις: Τι κερδίζει η Ελλάδα από τον νέο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό

49,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τον νέο επταετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν

Την πρώτη πρότασή της για την κατανομή των κονδυλίων του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (MFF) για την περίοδο 2028–2034 παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τοποθετώντας την Ελλάδα στους βασικούς αποδέκτες ενισχυμένης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 49,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές, από τα συνολικά 1,98 τρισ. ευρώ του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού. Η πρόταση βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και αναμένεται να περάσει από πολύμηνες (ίσως και πολυετείς) διαπραγματεύσεις, με αρκετά κράτη μέλη ήδη να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Πού κατευθύνονται τα κονδύλια

Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων, 42,9 δισ. ευρώ, κατευθύνεται στον νέο «Ενιαίο Άξονα 1», που θα συγκεντρώνει όλες τις χρηματοδοτήσεις για πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης. Από αυτό το “ταμείο”, η Ελλάδα θα ενισχύει τις δράσεις του ΕΣΠΑ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το Ταμείο Αλιείας, αλλά και τις δαπάνες για μετανάστευση και ένταξη.

Πέραν αυτών, επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ προτείνεται να διατεθούν για δράσεις μετανάστευσης, ασφάλειας και εσωτερικών υποθέσεων, ενώ 2,8 δισ. ευρώ προορίζονται για το νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.

Υψηλότερα ονομαστικά ποσά – Μικρότερη πραγματική αξία

Αν και τα κονδύλια σε απόλυτα μεγέθη φαίνεται να αυξάνονται σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (2021–2027), η εικόνα διαφοροποιείται όταν υπολογιστούν σε σταθερές τιμές. Λαμβάνοντας υπόψη πληθωριστικές προβλέψεις και συγκρίσεις σε τιμές 2025, προκύπτει ότι η προτεινόμενη χρηματοδότηση είναι κατά περίπου 11% χαμηλότερη σε πραγματική αξία σε σχέση με τον σημερινό επταετή προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά, για την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα δικαιούται περίπου 40,3 δισ. ευρώ (σε τιμές 2021), εκ των οποίων 21,4 δισ. αφορούν στο ΕΣΠΑ και 19 δισ. στην ΚΑΠ.

Σε φάση διαπραγμάτευσης

Η πρόταση της Κομισιόν έχει ήδη δεχτεί έντονη κριτική από κράτη μέλη με διαφορετικές προτεραιότητες, ενώ οι διαβουλεύσεις εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν έως και δύο χρόνια. Καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, το τελικό ύψος των κονδυλίων που θα λάβει κάθε χώρα θα εξαρτηθεί από τη δυναμική των διαπραγματεύσεων και τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Το νέο MFF δεν αποτελεί απλώς έναν αριθμό στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – καθορίζει το ύψος και τη στόχευση της αναπτυξιακής στρατηγικής των κρατών μελών, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, που βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στα κοινοτικά ταμεία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments