Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίζεται τη Μενδώνη με βολές κατά της αριστεράς

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρενέβη δυναμικά υπέρ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, απαντώντας στις διαμαρτυρίες ομάδων της Αριστεράς που αντιτίθενται στην εγκατάσταση αναβατορίου στη Μονεμβασιά.
Σε ανάρτησή του, χαρακτήρισε το έργο ως «πράξη πολιτισμού με κοινωνικό πρόσημο», τονίζοντας ότι ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους, όχι μόνο στους νέους και αρτιμελείς.
Η Σύγκριση με την Ακρόπολη: Ένα Ιστορικό Δίδαγμα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε την έντονη αντιπαράθεση που είχε προκληθεί για την τοποθέτηση αναβατορίου στην Ακρόπολη, λίγα χρόνια πριν.
Τότε, παρόμοια επιχειρήματα περί «οπτικής ρύπανσης» και «τουριστικοποίησης» κατέρρευσαν μόλις εκατοντάδες συμπολίτες με κινητικές δυσκολίες μπόρεσαν να απολαύσουν την εμπειρία του Ιερού Βράχου.
Η UNESCO, μάλιστα, δεν διατύπωσε καμία ένσταση, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της προσέγγισης.
Πολιτισμός για Όλους: Όχι μόνο για τους προνομιούχους
Η υπουργός Πολιτισμού έχει αποδείξει, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, πως προσεγγίζει τα μεγάλα έργα με τεκμηρίωση και κοινωνική ευαισθησία.
Το έργο στη Μονεμβασιά δεν αποτελεί “τελεφερίκ τουριστικής ευκολίας”, αλλά μέσο αποκατάστασης της πολιτιστικής ισότητας. Επισκέπτες με αναπηρία, ηλικιωμένοι και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα θα μπορούν επιτέλους να απολαύσουν την Άνω Πόλη.
Σεβασμός χωρίς φόβο
Οι διαμαρτυρίες που προέρχονται από τοπικούς φορείς και πολιτιστικές φωνές είναι σεβαστές, αλλά, κατά τον Γεωργιάδη, δεν στηρίζονται σε τεκμηριωμένα δεδομένα. Η εμπειρία της Ακρόπολης δείχνει πως όταν τα έργα υλοποιούνται με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την ιστορική φυσιογνωμία, το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά αναδεικνύει τον πολιτιστικό χαρακτήρα του τόπου.
Το έργο ως γέφυρα ισότητας
«Το αναβατόριο της Μονεμβασιάς είναι μια γέφυρα: από την αποκλειστικότητα στην ισότητα», γράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο πολιτισμός, τονίζει, δεν είναι μουσειακό έκθεμα προσβάσιμο μόνο στους λίγους.
Η κυρία Μενδώνη, όπως και στην περίπτωση της Ακρόπολης, επιμένει με μελετημένη προσήλωση – και αυτό θα κριθεί θετικά από την ιστορία.
Χρονολογική Διαδρομή των Έργων Προσβασιμότητας
- Ιούνιος 2020:
Ανακοινώνεται το σχέδιο εγκατάστασης σύγχρονου αναβατορίου πλαγιάς στην Ακρόπολη.
- Δεκέμβριος 2020:
Το αναβατόριο της Ακρόπολης τίθεται σε λειτουργία. Η UNESCO πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο χωρίς να διατυπώσει ενστάσεις.
- 2021 – 2023:
Συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση. Οργανώσεις ΑμεΑ εκφράζουν ισχυρή στήριξη. Αρχαιολογικοί και αισθητικοί κύκλοι εκφράζουν προβληματισμούς.
- Μάιος 2024:
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την πρόθεση εγκατάστασης αναβατορίου στη Μονεμβασιά για ίση πρόσβαση όλων στην Άνω Πόλη.
- Ιούλιος 2024 – Ιούλιος 2025:
Ξεσπούν διαμαρτυρίες από τοπικούς φορείς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει δημόσια το έργο και τη Μενδώνη, συγκρίνοντάς το με το προηγούμενο της Ακρόπολης.
Οι εικόνες από τις διαμαρτυρίες μερικών αριστερών στη Μονεμβασιά κατά της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, μου γέννησε την ανάγκη να γράψω αυτό το κείμενο ενθυμούμενος τους αντίστοιχους αριστερούς, που φώναζαν για τον ίδιο ακριβώς λόγο για την τοποθέτηση του Αναβατορίου… pic.twitter.com/2YQegFdXhT
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 19, 2025
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας